Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα αποδειχθεί η Ουκρανία… το νέο Βιετνάμ και Αφγανιστάν για τους αμερικανούς – Στρατιωτική ήττα και υπέρογκες δαπάνες

Θα αποδειχθεί η Ουκρανία… το νέο Βιετνάμ και Αφγανιστάν για τους αμερικανούς – Στρατιωτική ήττα και υπέρογκες δαπάνες
Οι Ουκρανοί δαπανούν 10.000 βλήματα καθημερινά...
Η Ουκρανία θα αποδειχθεί… το νέο Βιετνάμ και Αφγανιστάν για τους αμερικανούς…
Σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν αναλάβει να συντονίσουν την υπεράσπιση της Ουκρανίας αλλά απέναντι στην Ρωσία έχουν αποτύχει.
Στο μέτωπο του Donbass οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν... συνολικά σε ένα μέτωπο 1.555 χιλιομέτρων οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν ενεργά 700 χιλιόμετρα... 
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν... 104.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα Ουκρανικού εδάφους... καμία έστω και τακτική νίκη δεν έχουν σημειώσει οι Ουκρανοί τους τελευταίους 4,5 μήνες... παρά την παγκόσμια βοήθεια που λαμβάνουν από την Δύση...
Οι ΗΠΑ συντονίζουν τον στρατό των Ουκρανών αλλά απέναντι στους Ρώσους έχουν αποτύχει...

Ταυτόχρονα ξοδεύουν δισεκ. δολάρια οι δαπάνες θεωρούνται πλέον υπέρογκες.

Μέσα σε ένα χρόνο μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να αναπτύξουν κανένα στρατό στο έδαφος, έχουν ξοδέψει στην Ουκρανία πάνω από το 50% της μέσης ετήσιας βοήθειας που παρείχαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ από το 1965 έως το 1975, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία ή Germany’s Kiel Institute for the World Economy ή IfW.

Έρευνα Germany’s Kiel Institute for the World Economy με έδρα τη Γερμανία διαπίστωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2022 και 15 Ιανουαρίου 2023 έφτασε τα 44,34 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με τη μέση ετήσια δαπάνη 86,55 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Βιετνάμ κατά την περίοδο του πολέμου 1965-75.

Το IfW είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ερευνά τους παράγοντες και τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Η πρόσφατη μελέτη κυκλοφόρησε ως μέρος της πρωτοβουλίας «Ukraine Support Tracker» του ινστιτούτου, που παρακολουθεί τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία από 40 κυβερνήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την έρευνα του IfW, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κλίμακα της υποστήριξης μεταξύ των χωρών, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος διμερής υποστηρικτής της Ουκρανίας.

Όσον αφορά το ποσοστό του ΑΕΠ, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία έχει ήδη φτάσει το ένα τέταρτο των δαπανών της στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τη μελέτη του IfW, η οποία διαπίστωσε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι 0,21% του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο στο Βιετνάμ, που ήταν 0,96% του ΑΕΠ εκείνη την εποχή, κατά την περίοδο 1965-75.

Ενώ η μελέτη του IfW επικεντρώνεται κυρίως στην αξιολόγηση της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που υποσχέθηκαν οι κυβερνήσεις στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, έχει επίσης ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στις ιστορικές συγκρίσεις της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Αυτές οι ιστορικές συγκρίσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και τον πόλεμο της Κορέας, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο στο Ιράκ.
Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία υπερβαίνει τις μέσες ετήσιες δαπάνες της Αμερικής στο Αφγανιστάν

Αν λάβουμε υπόψη τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, το πιο πρόσφατο παράδειγμα σημαντικής στρατιωτικής ανάμειξης των ΗΠΑ σε άλλη χώρα, ο ετήσιος μέσος όρος των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν είναι ελαφρώς μικρότερος από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2022 και 15 Ιανουαρίου 2023 άγγιξαν περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια, που υπερβαίνει τη μέση ετήσια στρατιωτική δαπάνη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη μελέτη του IfW.
Εικόνα

«Αν κοιτάξετε τους ετήσιους μέσους όρους, θα μπορούσατε να πείτε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει παρόμοια ποσά και στους δύο πολέμους», δήλωσε στο ThePrint ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο Andre Frank.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη θεωρεί μόνο τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ως μια 10ετή σύγκρουση από το 2001 έως το 2010, ενώ η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 2021.
Οι ερευνητές του IfW υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στους περιορισμούς δεδομένων στις εκθέσεις της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CRS), ενώ προσθέτουν ότι δεν θα είχε μεγάλη διαφορά, ακόμη και αν συμπεριληφθούν επιπλέον έτη.

«Χρησιμοποιούμε δεδομένα από την έκθεση CRS του 2010.
Λόγω προφανών χρονικών περιορισμών, δεν έχουν στοιχεία για τις δαπάνες μετά το 2010».

«Ενώ μπορούσαμε να προσθέσουμε εκτιμήσεις κόστους από άλλες πηγές, αποφασίσαμε ότι ήταν καλύτερο να παραμείνουμε σε μία πηγή και να είμαστε πιο συνεπείς.
Η συνολική εικόνα δεν θα άλλαζε πολύ αν συμπεριλάβουμε και επιπλέον χρόνια»

Ωστόσο, εάν η σύγκριση των δαπανών των ΗΠΑ σε δύο πολέμους γίνει ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ των ΗΠΑ, τότε οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι ελαφρώς υψηλότερες από ότι στην Ουκρανία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε ετήσιο μέσο όρο, οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ήταν 0,25% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 0,215 του ΑΕΠ στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες για πυρομαχικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Οι Ουκρανοί δαπανούν 10.000 βλήματα καθημερινά...

Η μελέτη του IfW έρχεται εν μέσω έντονων μαχών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να εκτοξεύουν έως και 10.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά.

Ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνονται τα πυρομαχικά στη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πολύ ταχύτερος από τον ρυθμό παραγωγής από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία έχει επίσης ξεμείνει από πυρομαχικά πυροβολικού σοβιετικού προτύπου, τα οποία αποτελούν περίπου το 60% του οπλοστασίου της χώρας, αναγκάζοντας τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει περισσότερα βλήματα προτύπων του ΝΑΤΟ που δεν μπορούν να παραχθούν με τον απαραίτητο ρυθμό για τη διατήρηση του πολέμου.

Επιπλέον, είναι αβέβαιο για πόσο καιρό η Δύση μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με πυρομαχικά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά της.

Η ποσότητα των οβίδων που έχει παράσχει η Αμερική «είναι πιθανότατα κοντά στο όριο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να δώσουν χωρίς κίνδυνο για τις δικές τους πολεμικές ικανότητές τους», σύμφωνα με τον Mark Cancian του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν, στην προμήθεια όπλων για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της παραγωγής πυρομαχικών.
Για παράδειγμα, το CNN ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι ένα βασικό εργοστάσιο πυρομαχικών στο Scranton της Πενσυλβάνια, υφίσταται μια τεράστια επέκταση, που χρηματοδοτείται από εκατομμύρια δολάρια σε νέες αμυντικές δαπάνες από το Πεντάγωνο.
Συνεπάγεται επενδύσεις σε νέα προηγμένα μηχανήματα, πρόσληψη πρόσθετου εργατικού δυναμικού και σχέδια για την υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος συνεχούς παραγωγής 24 ώρες το 24ώρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής εξαγορών της υπηρεσίας Doug Bush, ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού κατά 500%, από το σημερινό ποσοστό των 15.000 το μήνα σε 70.000.

Το εργοστάσιο Scranton θα εκπληρώσει μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης στην παραγωγή πυροβολικού, η οποία αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο της προμήθειας βλημάτων πυροβολικού της χώρας
Το εργοστάσιο πυρομαχικών Scranton Army είναι γνωστό ότι παράγει περίπου 11.000 βλήματα πυροβολικού μηνιαίως.

Εκτός από αυτό, άλλα εργοστάσια πυρομαχικών των ΗΠΑ επεκτείνουν επίσης την παραγωγή τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Το εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Αρκάνσας εντείνει επίσης την παραγωγή μιας σειράς πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται από το πυραυλικό σύστημα Patriot του αμερικανικού στρατού, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ουκρανία.

Επίσης, ένα άλλο εργοστάσιο πυρομαχικών στο Middletown της Αϊόβα, που φορτώνει, συσκευάζει και συναρμολογεί οβίδες 155 χιλιοστών επεκτείνεται.
Ταυτόχρονα, ο στρατός των ΗΠΑ ξεκινά επίσης ένα νέο εργοστάσιο στο Γκάρλαντ του Τέξας, για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού.

Τα αποθέματα πυρομαχικών άλλων μελών του ΝΑΤΟ βρίσκονται επίσης σε επισφαλή κατάσταση, σύμφωνα με τον κατασκευαστή όπλων Czechoslovak Group (CSG), Michal Strnad, ο οποίος είπε στο Reuters σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2022 ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν έλλειψη πυρομαχικών.

«Τα πυρομαχικά πυροβολικού είναι πολύ σπάνια αγαθά σήμερα», προσθέτοντας ότι εκτιμά ότι «θα χρειαστούν 10-15 χρόνια για να ξαναγεμιστούν τα αποθέματα (των δυτικών στρατών)» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η τρέχουσα ετήσια παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης είναι περίπου 270.000-300.000, σύμφωνα με την Czechoslovak Group που παράγει 80.000-100.000 βλήματα πυροβολικού ετησίως, που ανέρχονται σε περίπου 33%.
Επίσης, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του κορυφαίου κατασκευαστή πυρομαχικών της Ισπανίας, Expal, για περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που άξιζε μόλις πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον δέκα μεγάλοι κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 7,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για πυρομαχικά.
FrsF-8rWcAA9OvD.jpg

1386031.jpg

M777-Howitzers.jpg

FpJt44MXwAAgkUJ.jpg

FrsCA22WYAUkoIZ.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης