Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Putin - Xi: Η λύση για την κρίση στην Ουκρανία είναι ο υπεύθυνος διάλογος - Χτίζουμε έναν πολυπολικό κόσμο

Συνάντηση Putin - Xi: Η λύση για την κρίση στην Ουκρανία είναι ο υπεύθυνος διάλογος - Χτίζουμε έναν πολυπολικό κόσμο
Στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι δύο χώρες καλούν τις ΗΠΑ να πάψουν να υπονομεύουν την παγκόσμια σταθερότητα
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα έχει «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, δήλωσε ο πρόεδρός της Xi Jinping ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin
Ο Xi, ο οποίος μίλησε μέσω διερμηνέα μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι οι συνομιλίες τους ήταν «ανοιχτές και φιλικές» ενώ πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα πετρελαϊκά προϊόνα και να επεκτείνουν τη συνεργασία στην ψηφιακή οικονομία.
Σε ότι αφορά το κινέζικο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ο Xi δήλωσε ότι βασίζεται στις αξίες της Χάρτας του ΟΗΕ.
Η Κίνα και η Ρωσία οικοδομούν έναν πολυπολικό κόσμο, πρόσθεσε ο Κινέζος ηγέτης, λέγοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο και την ανθρωπότητα και ότι ευελπιστεί να συνεχίσει τις επαφές με τον Putin σε όλα τα φόρα.

Το κινέζικο σχέδιο βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες

Putin και Xi συζήτησαν αναλυτικά το κινέζικο σχέδιο για ειρήνευση στην Ουκρανία και η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin από την πλευρά του είπε ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ταυτόχρονα όμως κατήγγειλε τη Δύση τονίζοντας ότι δείχνει πως έχει επιλέξει «να πολεμάει στην Ουκρανία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Κίνα και Ρωσία καλούν τις ΗΠΑ να πάψουν να υπονομεύουν την παγκόσμια σταθερότητα

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο χώρες μετά το πέρας της συνάντησης, τονίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της κοινής τους ιστορίας και ότι δεν στηρίζονται στην αντιπαράθεση με άλλες χώρες.
Ακολούθως υποστηρίζεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες και να αυξήσουν τη στήριξη στις χώρες της κεντρικής Ασίας για να αποφευχθούν «έγχρωμες επαναστάσεις».
Τέλος, καλούν τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα και να σταματήσουν τις προσπάθειες να οικοδομήσουν ένα παγκόσμιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα ενώ καταλήγουν τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεσπάσει ποτέ ένας πυρηνικός πόλεμος, στον οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης