Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: H Just Eat απολύει τους ταχυμεταφορείς με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης

Βρετανία: H Just Eat απολύει τους ταχυμεταφορείς με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης
Η Takeaway υπήρξε κατά το παρελθόν εξέχων υπερασπιστής των κανόνων που  έδωσαν στους ταχυμεταφορείς δικαιώματα πλήρους απασχόλησης
Η Just Eat Takeaway.com, η μεγαλύτερη υπηρεσία online παραγγελιών και παράδοσης τροφίμων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της δομής της στη Βρετανία, καταργώντας τις θέσεις εργασίας των δικών της ταχυμεταφορέων, μια απόφαση που σημαίνει απόλυση για 1.870 εργαζόμενους.
Η Takeaway υπήρξε εξέχων υπερασπιστής των ευρωπαϊκών σχεδίων για κανόνες στον κλάδο των ταχυμεταφορών που έδωσαν στους ταχυμεταφορείς δικαιώματα πλήρους απασχόλησης.
Ωστόσο, παράλληλα χρησιμοποιούσε αυτοαπασχολούμενους ταχυμεταφορείς, και μέσω αυτών παρέδιδε το 90% των γευμάτων της στη Βρετανία.
Ανταγωνιστές, όπως η Deliveroo και η Uber χρησιμοποιούν το μοντέλο των «αυτοαπασχολούμενων», και η Just Eat επί καιρό παραπονούνταν ότι της δημιουργούσαν ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Σήμερα 21/3//23 ωστόσο οι 1.700 ταχυμεταφορείς που εργάζονταν ως μισθωτοί στην Just Eat έλαβαν προειδοποίηση έξι εβδομάδων ότι δεν θα συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία, ανέφερε η Just Eat σε ανακοίνωσή της.
Η Just Eat χρησιμοποεί το μοντέλο των αυταπασχολούμενων ταχυμεταφορέων στην Ιρλανδία, τη Σλοβακία και τη Γαλλία πλην Παρισιού.
Στο Παρίσι, καθώς και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης χρησιμοποεί εργαζόμενους ταχυμεταφορείς με δικασιώματα πλήρους απασχόλησης.
Η εταιρεία πάντως ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μοντέλο της μισθωτής απασχόλησης των ταχυμεταφορέων στο Παρίσι και τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης όπου το χρησιμοποιεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης