Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζητούν καθολική ασφάλιση καταθέσεων οι μικρές τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά... δεν φτάνουν τα 125 δισ. του FDIC για 18 τρισ.

Ζητούν καθολική ασφάλιση καταθέσεων οι μικρές τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά... δεν φτάνουν τα 125 δισ. του FDIC για 18 τρισ.
Υπάρχουν 18 τρισ. δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να ασφαλίζονται και μόλις 125 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων του FDIC
Μετά από επαναλαμβανόμενους προειδοποιήσεις, όπως αυτές του Bill Ackman και του Elon Musk, ότι η Federal Reserve θα πρέπει να εγγυηθεί τις καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες, τίθενται εύλογα το ερώτημα εάν μπορεί τελικά να εγγυηθούν 18 τρισ. δολάρια.
Και με ποιον τρόπο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ απαίτησαν ένα διετές συνολικό καθεστώς ασφάλισης καταθέσεων από την FDIC, και προειδοποίησαν ότι αν αυτό δεν φτάσει, μπορεί να υπάρξουν πολλοί περισσότερα προβλήματα.
ΕΠίσης, κατά το Bloomberg οι "Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επεκτείνουν προσωρινά την Ομοσπονδιακή Ασφαλιστική Εταιρεία Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. κάλυψη σε όλες τις καταθέσεις, μια κίνηση που επιδιώκει ένας συνασπισμός τραπεζών που υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη για να αποτρέψει μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση".
Το δημοσίευμα του BBG εξηγεί ότι "το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζει αν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν αρκετή εξουσία έκτακτης ανάγκης για να ασφαλίσουν προσωρινά καταθέσεις μεγαλύτερες από το τρέχον ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων για τους περισσότερους λογαριασμούς" χωρίς την επίσημη συγκατάθεση ενός βαθιά διχασμένου Κογκρέσου, και συνεχίζει σημειώνοντας ότι "οι αρχές δεν θεωρούν ακόμη μια τέτοια κίνηση απαραίτητη, ειδικά αφού οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν μέτρα αυτό το μήνα για να βοηθήσουν τις τράπεζες να συμβαδίσουν με τυχόν απαιτήσεις για αναλήψεις".

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Πιθανότατα, δεδομένου του ότι οι τραπεζικές κρίσεις δεν είναι γραμμικές, σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμερικανικές αρχές αναπτύσσουν μια στρατηγική με τη δέουσα επιμέλεια σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.
"Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που διαθέτουμε για να στηρίξουμε τις κοινοτικές τράπεζες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Michael Kikukawa, χωρίς να απαντήσει ευθέως αν το μέτρο μελετάται.
"Από τότε που η κυβέρνησή μας και οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν αποφασιστική δράση το περασμένο Σαββατοκύριακο, είδαμε τις καταθέσεις να σταθεροποιούνται στις περιφερειακές τράπεζες σε όλη τη χώρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκροές έχουν αντιστραφεί σε μικρό βαθμό".
Παρόλα αυτά, σημειώνει η έκθεση, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δείχνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες στους διαδρόμους εξουσίας της Ουάσινγκτον, καθώς οι μεσαίες τράπεζες ζητούν ευρύτερη κυβερνητική παρέμβαση μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών αυτόν τον μήνα, όταν ανασφάλιστοι καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους, και καθώς μια τέταρτη εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα.
Οι μετοχές αυτής της τράπεζας, της First Republic Bank, κατέρρευσαν επιπλέον 47% τη Δευτέρα, 20/3/2023, καθώς οι ηγέτες του κλάδου προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν τα οικονομικά της τράπεζας.

Τι γίνεται με την πράξη;

Όπως γνωρίζουν όλοι υπάρχουν 18 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να ασφαλίζονται...
... και μόλις 125 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων του FDIC, γεγονός που καθιστά την άμεση εγγύηση όλων των καταθέσεων μια μικρή μαθηματική αδυναμία.
Βέβαια, υπάρχει πάντα η ποσοτική χαλάρωση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα νομικό πλαίσιο που συζητείται για την επέκταση της ασφάλισης του FDIC θα χρησιμοποιούσε την εξουσία του Υπουργείου Οικονομικών να λάβει έκτακτη δράση και να στηριχθεί στο Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλάγματος.
Το ίδιο μαγικό Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλάγματος το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί ήδη για να στηρίξει την τελευταία του διευκόλυνση διάσωσης τραπεζών, το Bank Term Funding Program ή BTFP.
Και εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: αυτός ο κουμπαράς χρημάτων του ESF χρησιμοποιείται για την αγορά ή την πώληση νομισμάτων και για την παροχή χρηματοδότησης σε ξένες κυβερνήσεις.
Μεγαλύτερο πρόβλημα: το ESF διαθέτει επί του παρόντος μόνο 25 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος του BTFP backstop... αλλά πρέπει να το κάνει, καθώς είναι ο μόνος κουμπαράς χρημάτων υπό την πλήρη εξουσία της Janet Yellen, με άλλες δαπάνες και χρηματοδοτήσεις υπό τη δικαιοδοσία του Κογκρέσου.
Οποιοσδήποτε μηχανισμός χρησιμοποιεί το ESF ως μηχανισμό διάσωσης χρησιμοποιεί τα μετρητά από το ταμείο ως μια πρώτη ζημιογόνο δόση κεφαλαίου στην οποία η Fed εφαρμόζει στη συνέχεια μόχλευση.
Μεγάλη μόχλευση, διότι αν οι αρχές σχεδιάζουν να στηρίξουν τις συνολικές καταθέσεις των ΗΠΑ ύψους 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Fed θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά... περίπου 17,975 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (εκτός αν το Κογκρέσο καταλήξει σε διακομματική συμφωνία για την εισροή περισσότερων κεφαλαίων στο ESF, με τον ίδιο τρόπο που το ESF επεκτάθηκε σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης