Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Οριακή επιβίωση Macron - Για εννιά ψήφους η κυβέρνηση απέφυγε την κατάρρευση

Γαλλία: Οριακή επιβίωση Macron - Για εννιά ψήφους η κυβέρνηση απέφυγε την κατάρρευση
Παρόλα αυτά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αμφισβητήσουν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Macron στο Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να καταργήσει μέρος της - αν κρίνει ότι παραβιάζει το σύνταγμα
Σχετικά Άρθρα
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αυτή την πρόταση μομφής που ήταν ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Αυτή η πρώτη πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης και δεν πέρασε για μια διαφορά μόλις 9 ψήφων.
Η δεύτερη πρόταση μομφής που ακολούθησε και η οποία κατατέθηκε από την Εθνική Συσπείρωση (RN), κέρδισε μόνο 94 ψήφους από τις 287 που απαιτούνταν για την έγκρισή της καθώς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως είχαν προαναγγείλει, δεν την υπερψήφισαν. .
Τυχόν έγκριση μιας πρότασης μομφής θα έριχνε την κυβέρνηση και θα ακύρωνε την επίμαχη νομοθεσία, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64.
Η αποτυχία της πρότασης μομφής εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση Macron-Born ως υπερψήφιση-κατακύρωση του επίμαχου νόμου.
Ωστόσο, ακόμη και μετά την αποτυχία της πρότασης δυσπιστίας, η αποτυχία του Macron να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο ώστε να περάσει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού του συστήματος υπονoμεύει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και αποδυναμώνει τη θέση του, συμφωνούν οι παρατηρητές, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αμφισβητήσουν το νομοσχέδιο στο Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει να καταργήσει ένα μέρος του - εφόσον θεωρήσει ότι παραβιάζει το σύνταγμα.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και τρεις μήνες η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχει οδηγήσει σε ένα κύμα πρωτοφανών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων Γάλλων στο Παρίσι και σε όλες τις μεγάλες γαλλικές πόλεις που ειδικά τις τελευταίες μέρες έχουν οδηγήσει σε ισχυρές συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. 
Οι διαδηλώσεις αναμένεται να έχουν συνέχεια καθώς η συμμαχία των μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων έχει ανακοινώσει ως νέα ημέρα δράσης εργατικής δράσης σε εθνικό επίπεδο για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό την Πέμπτη 23/3.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης