Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση κορυφής Putin - Χi Jinping: Tι συζήτησαν για Ουκρανία - «Μεγάλη ανησυχία» στη Δύση από τις επαφές Ρωσίας - Κίνας

Συνάντηση κορυφής Putin - Χi Jinping: Tι συζήτησαν για Ουκρανία - «Μεγάλη ανησυχία» στη Δύση από τις επαφές Ρωσίας - Κίνας
Ο Putin ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία με τον Xi Jinping...
Σχετικά Άρθρα
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συνάντησε τον «αγαπητό του φίλο» Vladimir Putin στη Μόσχα, επιδιώκοντας την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και την προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Xi έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την Παρασκευή.
Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Xi, το πρώτο του μετά την εξασφάλιση μιας άνευ προηγουμένου τρίτης θητείας αυτόν τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο στη σύγκρουσή της απέναντι σε μια εχθρική Δύση.
Οι δύο άντρες αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «αγαπητέ μου φίλε» στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο σήμερα το απόγευμα πριν από ένα δείπνο, για να ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες αύριο Τρίτη.

Το κινεζικό σχέδιο… για την Ουκρανία

Ο Putin είπε στον Xi ότι βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Κίνα παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες» και να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Αναμφίβολα θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό», τόνισε.
Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «πολλά καθήκοντα και πολλούς κοινούς στόχους» κατά τη διάρκεια αυτής της ανεπίσημης συνάντησης στο Κρεμλίνο.
«Έχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους», δήλωσε ο Putin, χαιρετίζοντας ότι το Πεκίνο δίνει «μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας».
«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους.
Είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι πολλές άλλες χώρες», είπε, λέγοντας ότι «ζηλεύει λίγο» για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες
Ο Xi εξήρε τις «στενές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου λέγοντας πως «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία.
Είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε κατά την έναρξη αυτής της άτυπης συνάντησης, σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του που μεταδόθηκαν στη ρωσική τηλεόραση.
Επιπλέον, ο Κινέζος ηγέτης υπενθύμισε τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία το 2024.
«Υπό τη σταθερή ηγεσία του κ. Προέδρου, η ανάπτυξη και η ευημερία της Ρωσίας έχουν σημειώσει ταχεία πρόοδο.
Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον κ. Πρόεδρο» είπε.
Αυτή τη δήλωση σχολίασε ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Peskov, ο οποίος σημείωσε ότι ο Κινέζος ηγέτης δεν μίλησε για τη συμμετοχή του νυν αρχηγού κράτους στις επερχόμενες εκλογές, αλλά για την εμπιστοσύνη στην υποστήριξη που απολαμβάνει από τους Ρώσους».
Η Δύση φοβάται…

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στον κόσμο σήμερα, φυσικά, είναι η επίσκεψη του Xi Jinping στη Ρωσία.
Φυσικά, τα σχόλια των δυτικών μέσων ενημέρωσης και των αναλυτών απέχουν πολύ από τη συνήθη κάλυψη.
Μπορούμε να πούμε ότι η αντίδρασή τους αγγίζει τα όρια της υστερίας
Οι λόγοι αυτής της ανησυχίας;
Μπορούμε να πούμε ότι η Δύση φοβάται… την ειρήνη και την… κατάπαυση του πυρός.
Και, βέβαια, αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνον τις μάχες στην Ουκρανία.
Για να πειστούμε για την αλήθεια των ως άνω λεγομένων αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη μάζα των άρθρων διά των οποίων οι δυτικοί αρθρογράφοι προσπαθούν να εξηγήσουν τι ρόλο παίζει η Κίνα ακόμα στη δημιουργία μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ ορκισμένων εχθρών του Κρεμλίνου: της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Για παράδειγμα, το CNN, με αφορμή αυτό το γεγονός, σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η Κίνα θέτει υπό αμφισβήτηση «την κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή».
Λες και η κυριαρχία κάποιου είναι πιο σημαντική από το ζήτημα της ειρήνης και τον τερματισμό χρόνων βασάνων για τον λαό της Υεμένης, όπου χύνεται αίμα εδώ και πολλά χρόνια.
Εδώ θα ήταν λογικό να τεθεί το ερώτημα: αν οι ΗΠΑ «κυριαρχούσαν» σε αυτή την περιοχή για τόσο καιρό, τότε γιατί δεν έκαναν προσπάθειες να σταματήσουν την αιματοχυσία;
Αλλά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ προφανής, γι' αυτό και πηγές όπως το CNN δεν το ρωτούν δημόσια.
Παρεμπιπτόντως, ένας άλλος φόβος που εκφράζει ο συγγραφέας του ίδιου άρθρου είναι πολύ ενδεικτικός: «Πολλοί στη λεκάνη του Περσικού Κόλπου θεωρούν την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία μια περιττή και επικίνδυνη αμερικανική περιπέτεια και ορισμένες εδαφικές διεκδικήσεις του Ρώσου Προέδρου Putin για την Ουκρανία δεν είναι αβάσιμες».
Και αυτό έχει «τρομερές» συνέπειες: οι χώρες αυτής της περιοχής (σκεφτείτε μόνο τι απαράδεκτη συμπεριφορά!) «άρχισαν να χτίζουν πολιτικές σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα, και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες της Αμερικής».
Αυτή είναι η ουσία όλων των ισχυρισμών των δυτικών σχολιαστών – αναλυτών - αρθρογράφων.
Είτε οι προσπάθειες της Κίνας οδηγούν σε ειρήνη είτε όχι, η Δύση τρομάζει από το ίδιο το γεγονός της ειρηνευτικής διαμεσολάβησης της Κίνας.
Ακριβώς επειδή είναι ειρηνική…
Οι πρωτοβουλίες του Πεκίνου απορρίπτονται εκ προοιμίου, συνοδευόμενες από επιχειρήματα εντελώς ακατανόητα.
Ακατανόητη είναι, για παράδειγμα, η εξήγηση του Λευκού Οίκου σε ό,τι αφορά τον λόγο που η κυβέρνηση Biden δεν είναι ικανοποιημένη με το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία.
Αυτό που αντιλαμβάνεται και ο πλέον άπειρος παρατηρητής είναι πως απλά οδηγεί σε κατάπαυση του πυρός.
Και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «ένα βήμα προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», μας εξηγεί ο John Kirby.
Ρωτήστε τον πώς φαντάζεται έναν κόσμο χωρίς κατάπαυση του πυρός.
Αλλά τέτοιες ερωτήσεις δεν τίθενται συνήθως στις ΗΠΑ.
Όλοι γνωρίζουν ήδη πολύ καλά ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να αναζητήσει τρόπους ειρήνευσης.
Ανεξάρτητα από το πώς αισθανόμαστε για τις πρωτοβουλίες της Κίνας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά - σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά - το Πεκίνο προσπαθεί πραγματικά να βρει μια λύση.
Και αυτό από μόνο του είναι άξιο σεβασμού και απαιτεί μελέτη, για την οποία μιλάει ευθέως και ανοιχτά η Μόσχα.
Οι δυτικοί αναλυτές κάνουν τώρα τα πάντα για να προσπαθήσουν να βάλουν τουλάχιστον κάποιου είδους σφήνα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκανε το κόλπο με το «ένταλμα σύλληψης του Putin» λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης του Xi στη Μόσχα.
Οι εξηγήσεις - επιχειρήματά του έμοιαζαν οδυνηρά απροετοίμαστες - προφανώς, βιάζονταν…
Και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, φυσικά, άδραξαν αμέσως την ευκαιρία, για να αποδείξουν ότι αυτό το «ένταλμα» υποτίθεται ότι δίνει ένα εντελώς νέο νόημα στο ταξίδι του Χi στη Ρωσία.
Το μικρό αυτό βρώμικο κόλπο δεν θα μπορούσε όμως να αποτελέσει εμπόδιο…
Φυσικά, Ρωσία και Κίνα κάποτε δεν είχαν καλές σχέσεις, υπήρξαν ορκισμένοι εχθροί και ανταγωνιστές σχεδόν σε όλη τους τη συμβίωση.
Η τρέχουσα περίοδος φιλίας και συνεργασίας είναι μόνο μια προσωρινή «εξαίρεση στον κανόνα», επιχειρηματολογούν οι Sunday Times.
Το πιο εκπληκτικό είναι ότι ο συγγραφέας συνοδεύει αυτά τα επιχειρήματα με ένα κολάζ, ανακατασκευασμένο από αφίσα της δεκαετίας του 1950 «Φιλία για πάντα για την ευτυχία των λαών!».
Όμως οι δυτικοί αναλυτές προσπαθούν να μην θυμούνται την περίοδο που οι λαοί τραγούδησαν το τραγούδι "Μόσχα - Πεκίνο".
Και τότε, πάλι, θα πρέπει να εξηγήσουν στο κοινό γιατί τα τραγούδια και οι αφίσες για τη φιλία του ρωσικού και του κινεζικού λαού «δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Αμερικής» και ως εκ τούτου είναι επιβλαβή και επικίνδυνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης