Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανικό η Lagarde λόγω Credit Suisse: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Σε πανικό η Lagarde λόγω Credit Suisse: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, υπογράμμισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα
Την ετοιμότητά της να παράσχει ρευστότητα στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για την αποφυγή της διάχυσης του κινδύνου λόγω της σοβούσας τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Ελβετία, εξέφρασε μέσω δηλώσεών της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
Όπως είπε, «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε εάν χρειαστεί για να διατηρηθούν η σταθερότητα των τιμών και η χρηματοπιστωτική ισορροπία στη ζώνη του ευρώ».
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ επίσης είπε: «Ο τραπεζικός τομέας στη ζώνη του ευρώ είναι ανθεκτικός, με σταθερές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί, και να διατηρήσει τη σωστή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Όσον αφορά τις κινήσεις των ελβετικών αρχών να σώσουν την Credit Suisse, η Lagarde έχει περιοριστεί προς το παρόν να πει ότι η ΕΚΤ «χαιρέτισε την ταχεία δράση και τις αποφάσεις που ελήφθησαν».
Πρόκειται για ενέργειες «λειτουργικές για την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Αβεβαιότητα

Παράλληλα «Το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη λήψη των αποφάσεων για τα επιτόκια, με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα», υπογράμμισε η Lagarde.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη αλλά δεν έδωσε κάποιο guidance για το μελλοντικό επίπεδο των επιτοκίων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Lagarde είπε ακόμα ότι οι μισθολογικές πιέσεις αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανακτήσουν μέρος της αγοραστικής τους δύναμης.
Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι τα επιτόκια παραμένουν το βασικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης