Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίδραση στη Wall, o Dow +1,2% - Στο -47,24% επιμένει η First Republic Bank - Ο DAX +1,12%, η Credit Suisse -55,7%

Αντίδραση στη Wall, o Dow +1,2% - Στο -47,24% επιμένει η First Republic Bank - Ο DAX +1,12%, η Credit Suisse -55,7%
Ανακάμπτουν οι περιφερειακές τράπεζες, με εξαίρεση τη First Republic Bank
Ανοδικά αντίδρασαν οι δείκτες στη Wall Street, μετά την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, με τις περιφερειακές τράπεζες να ανακάμτπουν, με εξαίρεση την First Republic Bank, η οιποία εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσαν άνοδο 1,2%, στις 32.244 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε 0,89%, στις 3.951 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq στον αντίποδα υποχώρησε 0,39%, στις 11.675 μονάδες.

Ανέκαμψαν οι περιφερειακές τράπεζες, αλλά η First Republic Bank -47,24%

Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.
Η Wall Street αναμένει ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ενέργειες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στήριξαν τις ανασφάλιστες καταθέσεις της SVB και προσέφεραν νέα χρηματοδότηση για τις προβληματικές τράπεζες πριν από μία εβδομάδα.
Το SPDR Regional Banking ETF κέρδισε 2,7% μετά από πτώση 14% την περασμένη εβδομάδα.
Οι U.S. Bancorp, Zions Bancorporation και Truist ηγούνται των κερδών.
Oι μετοχές της First Republic υποχωρούν κατά -47,24%, μετά τις απώλειες άνω του 71% την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,48% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,97%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,4% στα 67,64 δολ. και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό σχεδόν 12 μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,5% στα 1.982 δολ./oz.
Νωρίτερα ο χρυσός είχε περάσει πάνω από τα 2.000 δολ. για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0723 δολ.

Τα βλέμματα στη Fed

Η αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενισχύει το διακύβευμα για την απόφαση της Fed σχετικά με τα επιτόκια την Τετάρτη 22/03.
Από το πρωί της Δευτέρας, υπάρχει περίπου 57% πιθανότητα αύξησης κατά 0,25% από τη Fed, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group που χρησιμοποιούν ως οδηγό τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Fed Funds.
Το υπόλοιπο 38% βρίσκεται στο στρατόπεδο της μηδενικής αύξησης, αναμένοντας ότι ο πρόεδρος Jerome Powell μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, μπροστά στην αναδυόμενη χρηματοπιστωτική μετάδοση.

Αντίδραση στις αγορές - Ο DAX +1,12% μετά την παρέμβαση ΕΚΤ, ΕΒΑ για τα ομόλογα AT1


Ανοδική αντίδραση προκάλεσε στις ευρωπαϊκές αγορές, η παρέμβαση των ΕΚΤ και ΕΒΑ, σχετικά με τα ομόλογα AT1.
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές περιόρισαν τις απώλειές τους, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωζώνης έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από την απόφαση της Ελβετίας να επιβάλει απώλειες στους κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης της Credit Suisse, στο πλαίσιο της συμφωνίας πώλησης της τράπεζας στην UBS.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι "χαιρετίζουν το ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων που έλαβαν χθες οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", αλλά σημείωσαν ότι θα είχαν προχωρήσει διαφορετικά, κουρεύοντας τους μετόχους. πριν διαγράψουν το λεγόμενο πρόσθετο κεφάλαιο της κατηγορίας 1, μια μορφή χρέους βαθιάς μειωμένης εξασφάλισης (ομόλογα ΑΤ1).

Οι αγορές παρέμειναν σε εγρήγορση μετά την ανακοίνωση των ελβετικών αρχών ότι ομόλογα της Credit Suisse αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων - μια πιο επικίνδυνη κατηγορία χρέους - θα εξαλειφθούν από τη συγχώνευση.
Η απόφαση αναμενόταν ευρέως ότι θα οδηγούσε σε περαιτέρω αναταραχή στην αγορά, καθώς οι traders αντιδρούν στις πιθανές απώλειες για τους κατόχους χρέους στην Credit Suisse.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,12%, στις 14.933 μονάδες, αντιστρέφοντας τις αρχικές απώλειες άνω του 1%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,93%, στις 7.405 μονάδες.
Στις 7.013 μονάδες με άνοδο 1,27% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,6%, στις 25.899 μονάδες.
H μετοχή της Credit Suisse κατέρρευσε 55,75%, ενώ ο τίτλος της UBS σημειώνει ανέκαμψε 1,26% -13% νωρίτερα.
5_24.JPG
Τριγμοί στην Ασία μετά την εξαγορά της Credit Suisse - Ο Hang Seng στο -3%

Τριγμούς προκάλεσαν  στα χρηματστήρια της Ασίας οι εξελίξεις στην Credit Suisse, εν μέσω φόβων για παγκόσμια τραπεζική κρίση, ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve για να αποφασίσει για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο Hang Seng, κύριος δείκτης του Χονγκ Κονγκ έφτασε να υποχωρεί πάνω από 3%.
Η Σαγκάη, το Τόκιο και το Σίδνεϊ σημείωσαν επίσης πτώση.
Ειδικότερα, ο Asia Dow διαπραγματεύτηκε στο -1,2%,ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο -1,4% στις 26.945 μονάδες, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -2,6% στις 19.016 μονάδες και ο Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα στις 3.234 μονάδες με πτώση 0,5%.
Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η UBS θα εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστριά της, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να μειώσουν τους φόβους για τις τράπεζες μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών.
Οι κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν συντονισμένες προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκόλυνσης για δανεισμό σε δολάρια ΗΠΑ, αν χρειαστεί.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι τράπεζες λυγίζουν υπό την πίεση των απροσδόκητα γρήγορων, μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων κατά το περασμένο έτος για την «παύση» της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης