Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστράτευσε τον Warren Buffett ο Biden – Του ζήτησε να σώσει τις τράπεζες, όπως έκανε το 2008 με την Goldman Sachs

Επιστράτευσε τον Warren Buffett ο Biden – Του ζήτησε να σώσει τις τράπεζες, όπως έκανε το 2008 με την Goldman Sachs
Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο Warren Buffett χορήγησε, μέσω της συμμετοχής του Berkshire Hathaway, μια σανίδα σωτηρίας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Goldman Sachs για να μην έχει την ίδια τύχη με την Lehman Brothers
Σχετικά Άρθρα
Τραπεζική κρίση: Η κυβέρνηση Biden πήρε… τηλέφωνο τον Warren Buffett!
Ο θρυλικός επενδυτής φέρεται να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο για την κρίση εμπιστοσύνης που συγκλονίζει τις τράπεζες, μετά την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου προκάλεσε τη σοβαρότερη κρίση εμπιστοσύνης στις τράπεζες από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, η οποία κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία και απείλησε να γονατίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η τράπεζα της Καλιφόρνιας είχε ποντάρει στα επιτόκια, επενδύοντας σε ομόλογα υψηλής ποιότητας.
Το πρόβλημα ήταν ότι η SVB αγόρασε αυτά τα ομόλογα και τους ενυπόθηκους τίτλους όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και δεν είχε προστατευθεί σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξάνονταν.
Η τράπεζα απλώς δεν αντιστάθμισε τον κίνδυνο.

Η συμβολή της Fed

Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τα ομόλογα της τράπεζας άρχισαν να χάνουν την αξία τους.
Το πρόβλημα αυτό συνέπεσε με το γεγονός ότι οι πελάτες της SVB - κυρίως νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων - δεν μπορούσαν πλέον να βρουν εύκολα μετρητά για να χρηματοδοτήσουν τις λειτουργίες και τα έργα τους, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μιας περιόδου κατά την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε τυπώσει χρήμα σε μεγάλες ποσότητες.
Κατά συνέπεια, αυτές οι νεοσύστατες επιχειρήσεις άρχισαν να καταφεύγουν στις καταθέσεις τους.
Η SVB δεν είχε άλλη επιλογή από το να πουλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου ομολόγων της και άλλους τίτλους για να ικανοποιήσει αυτές τις αιτήσεις ανάληψης.
Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα αναγκάστηκε να υποστεί καθαρή ζημία ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτών των πωλήσεων και, ως εκ τούτου, χρειάστηκε να αντλήσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Έκτακτα μέτρα

Η ανακοίνωση αυτή τρόμαξε τους πελάτες της και προκάλεσε φυγή στην τράπεζα.
Έκτοτε, οι επενδυτές φοβούνται τη μετάδοση της κρίσης, λέγοντας ότι και άλλες τράπεζες μπορεί να έχουν κάνει τα ίδια λάθη με την SVB.
Η κρίση εμπιστοσύνης πλήττει κυρίως τις περιφερειακές τράπεζες και έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη γύρω από την Credit Suisse, μια τράπεζα που ταλανίζεται από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια.
Οι ρυθμιστικές αρχές έπρεπε να παρέμβουν επειγόντως για να αποφύγουν μια καταστροφή.
Έπρεπε να κλείσουν την SVB και παρουσίασαν ένα σχέδιο για την εγγύηση όλων των καταθετών της τράπεζας, ακόμη και εκείνων με καταθέσεις που ξεπερνούσαν τα 250.000 δολάρια, το ρυθμιστικό όριο που εγγυάται η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων.
Εκτός από το νέο έκτακτο μέτρο, η Fed δημιούργησε επίσης ένα backstop για να δανείζει χρήματα, διάρκειας έως και ενός έτους, σε τράπεζες, αποταμιευτικούς συλλόγους, πιστωτικές ενώσεις και άλλα επιλέξιμα καταθετικά ιδρύματα, με ενέχυρο τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, το χρέος των οργανισμών, τους τίτλους με υποθήκη και άλλα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα γίνονται δεκτά στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή στην αρχική τους αξία, ανεξάρτητα από την άνοδο των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, η οποία μείωσε την αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων που αγοράστηκαν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.
Συνοπτικά, η Fed δεν θέλει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρεθούν σε μια κατάσταση όπου θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα ομόλογά τους με μεγάλη ζημία.
Όμως τα μέτρα αυτά δεν ήταν αρκετά για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, ιδίως από τη στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν μια άλλη τράπεζα, την Signature Bank στη Νέα Υόρκη.

Θα επενδύσει ο Warren Buffett σε περιφερειακές τράπεζες;

Η κυβέρνηση Biden επιδιώκει μη συμβατικά μέτρα για να βοηθήσει τις τράπεζες που συνεχίζουν να απογοητεύουν τους επενδυτές.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει να διασώσει άμεσα τις τράπεζες, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για να βοηθηθούν οι τράπεζες το 2008.
Και τώρα έρχεται ο Warren Buffett.
Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επαφή με τον θρυλικό και ιδιαίτερα σεβαστό επενδυτή, σύμφωνα με το Bloomberg News.
Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις μεταξύ της ομάδας του Biden και του δισεκατομμυριούχου.
Οι συζητήσεις αυτές περιστρέφονται γύρω από μια πιθανή επένδυση του στις περιφερειακές τράπεζες.
Ο επενδυτής έχει επίσης δώσει συμβουλές στον Λευκό Οίκο σχετικά με τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης.

Πως είχε σώσει την Goldman Sachs

Ο Warren Buffett έχει κληθεί να βοηθήσει τις τράπεζες στο παρελθόν.
Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο επενδυτής χορήγησε, μέσω της συμμετοχής του Berkshire Hathaway, μια σανίδα σωτηρίας ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Goldman Sachs για να μην έχει την ίδια τύχη με την Lehman Brothers, η οποία μόλις είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης.
Το 2011, ο Μπάφετ εισέφερε επίσης κεφάλαια στην Bank of America, οι μετοχές της οποίας έπεσαν κατακόρυφα λόγω των μεγάλων ζημιών που σχετίζονταν με τα ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, τα οποία αποτέλεσαν την απαρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης