Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 2.000 δολ. ο χρυσός για πρώτη φορά εδώ και 11 μήνες, μετά την εξαγορά της Credit Suisse

Πάνω από 2.000 δολ. ο χρυσός για πρώτη φορά εδώ και 11 μήνες, μετά την εξαγορά της Credit Suisse
H κατάρρευση της Credit Suisse οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια
Τα 2.000 δολ. ξεπέρασαν οι τιμές του χρυσού, για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες τη Δευτέρα, καθώς η κατάρρευση της Credit Suisse αναζωπύρωσε τους φόβους για ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια και οδήγησε τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και τα 2.014,90 δολάρια ανά ουγγιά, πριν υποχωρήσουν και διαμορφωθούν στα 1.990,65 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 0,7% την ημέρα.
Τα περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια, όπως οι ράβδοι χρυσού, έχουν σημειώσει ισχυρές επιδόσεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς κατέρρευσαν τρεις μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες, ακολουθούμενες από την Credit Suisse, μια τράπεζα που θεωρείται από τις ρυθμιστικές αρχές ως Παγκόσμια Συστημικά Σημαντική Τράπεζα (G-SIB), σημειώνει το investing.com.
Η Credit Suisse είναι μακράν η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε την τελευταία δεκαετία.
Η άνοδος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχει πείσει έναν αυξανόμενο αριθμό επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τους, υπό το φόβο της πρόκλησης μιας ευρύτερης κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Το γεγονός αυτό έχει μειώσει απότομα τις αποδόσεις των ομολόγων, αυξάνοντας τη σχετική ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος δεν φέρει τόκους.
Οι αναλυτές της ANZ ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ο χρυσός θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί το τρέχον επίπεδό του μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η πτώση των επιτοκίων συνδυάζονται για να στηρίξουν την όρεξη για καταφύγια.
Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, σημειώνουν ότι "η αναπροσαρμογή των προσδοκιών της αγοράς γύρω από το επιτόκιο της Fed Funds θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές του χρυσού ευμετάβλητες". Αν και μια βουτιά στα 1.800 δολάρια/ουγγιά είναι πιθανή, υποστηρίζουν, "τυχόν υποχωρήσεις κάτω από αυτό θα πρέπει να είναι βραχύβιες, καθώς πιθανότατα θα προκύψουν καιροσκοπικές αγορές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης