Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS - Είναι επίσημο! Είμαστε ο «λευκός ιππότης» που έσωσε την Credit Suisse

UBS -  Είναι επίσημο! Είμαστε ο «λευκός ιππότης» που έσωσε την Credit Suisse
Τι επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας για την εξαγορά
Σχετικά Άρθρα
Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα ανέφερε σε δήλωσή της το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023 ότι το deal κατέστη δυναt;o χάρη στην υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της FINMA, η οποία ρυθμίζει τα χρηματοπιστωικά ιδρύματα  της Ελβετίας.
«Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Credit Suisse και η UBS δήλωσαν ότι η συμφωνία θα αποτιμούσε την Credit Suisse στα 3 δισεκατομμύρια γαλλικά φράγκα ή περίπου 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αυτή η εξαγορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της UBS, αλλά, ας είμαστε ξεκάθαροι, όσον αφορά την Credit Suisse, αυτή είναι μια έκτακτη διάσωση», δήλωσε ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher σε δήλωση.
«Έχουμε δομήσει μια συναλλαγή που θα διατηρήσει την αξία που απομένει στην επιχείρηση, περιορίζοντας ταυτόχρονα την έκθεσή μας σε αρνητικές πλευρές».
Στην ανακοίνωση της συμφωνίας, από την UBS επισημάνεται ότι οι εκροές καταθέσεων την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2023 κατέστησαν σαφές ότι απαιτείται σταθεροποίηση της Credit Suisse.
Ως μέρος της συμφωνίας, η ελβετική κυβέρνηση παρέχει στην UBS εγγύηση 9 δισεκατομμυρίων Sfr για να αναλάβει πιθανές ζημίες που προκύπτουν από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία.
Η συμφωνία για όλες τις μετοχές «κουρέψει» εξ ολοκλήρου τους επενδυτές της Credit Suisse, με την τιμή των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων να είναι σημαντικά μικρότερη από την κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse την Παρασκευή 17 Μαρτίου και ένα κλάσμα της αξίας της Credit Suisse στην αλλαγή του έτους.
Επιπλέον, οι επενδυτές σε ορισμένα από τα ομόλογα της Credit Suisse θα μηδενισθούν επίσης, με 17 δισεκατομμύρια δολάρια των λεγόμενων ομολόγων πρώτης βαθμίδας, ή AT1, να λαμβάνουν «πλήρη διαγραφή», σύμφωνα με την ελβετική ρυθμιστική αρχή.
Οι μέτοχοι
Οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της Credit Suisse είναι η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας και η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, οι οποίες έχουν συνολικά μερίδιο 17%.
UBS Offers $2 Billion to Take Over Credit Suisse, Valued at $8 Billion -  Mish Talk - Global Economic Trend Analysis
Για τη συμφωνία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers, δήλωσε: «Η συνένωση της UBS και της Credit Suisse θα στηριχτεί στην UBS τα δυνατά σημεία και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας παγκοσμίως.
Η συγχώνευση υποστηρίζει τις αναπτυξιακές μας φιλοδοξίες στην Αμερική και την Ασία, ενώ ανεβάζει σε κλίμακα την επιχείρησή μας στην Ευρώπη και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους νέους πελάτες και τους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο τις επόμενες εβδομάδες».
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από κοινού το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, η FINMA και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα και η εξαγορά έχει την αμέριστη στήριξή τους.
Σύμφωνα με τους όρους της συνολικής συναλλαγής, οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν 1 μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse, που ισοδυναμούν με 0,76 ελβετικά φραγκα /μετοχή,
Και οι δύο έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υφιστάμενες πιστωτικές διευκολύνσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, μέσω των οποίων μπορούν να αποκτήσουν ρευστότητα από την SNB σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα νομισματικής πολιτικής.
Ο συνδυασμός των δύο επιχειρήσεων αναμένεται να δημιουργήσει ετήσιες εξοικονομήσεις κόστους κατά περισσότερο από 8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2027.
Η UBS Investment Bank θα ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστική της θέση  ως συμβουλος θεσμικός και εταιρικός επενδυτικός συμβουλος και  διαχείριση πελατών μέσω της επιτάχυνσης των στρατηγικών στόχων στην παγκόσμια τραπεζική με ταυτόχρονη διαχείριση των υπόλοιπο της Τράπεζας Επενδύσεων της Credit Suisse.

Οι συνδυασμένες δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου.
Ο Colm Kelleher θα είναι Πρόεδρος και ο Ralph Hamers θα είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της συγχωνευθείσας οντότητας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Anxious Traders Map Out Strategies for Monday Market Turmoil - BNN Bloomberg
Credit Suisse faces crucial weekend with its future in balance | Reuters
Διαβάστε την ανακοίνωση της UBS για την εξαγορά της Credit Suisse: 20230319-mr-ubs-to-acquire-cs-ubs-ubs-en_1.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης