Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «σχέδιο Β» της Ελβετίας για εθνικοποίηση της Credit Suisse εάν αποτύχει το deal με την UBS

Το «σχέδιο Β» της Ελβετίας για εθνικοποίηση της Credit Suisse εάν αποτύχει το deal με την UBS
Τα σενάρια για επιβολή ζημίας τους ομολογιούχους εξετάζουν οι ελβετικές αρχές, ως μέρος του σχεδίου διάσωσης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη συγχώνευση με την UBS, εξαιτίας του χαμηλού τμήματος, των CDS και του επενδυτικού βραχίονα που έχει πληγεί από σκάνδαλα, οι κρατικές αρχές έχουν διαμορφώνει ένα σχέδιο Β για την Credit Suisse, το οποίο περιλαμβάνει την μερική ή εν όλω εθνικοποίησή της καθώς ο χρόνος μετά ανάποδα μέχρι το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.
Στο πλαίσιο αυτό οι ελβετικές αρχές έχουν βάλει στο τραπεζι την πλήρη ή μερική εθνικοποίηση της Credit Suisse ως τη μόνη άλλη βιώσιμη επιλογή εκτός της εξαγοράς της από την UBS, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.
Η Ελβετία εξετάζει είτε την εξαγορά της τράπεζας στο σύνολό της, είτε την κατοχή σημαντικού μετοχικού μεριδίου εάν η προσπάθεια εξαγοράς από την UBS καταρρεύσει λόγω της πολυπλοκότητας στη διευθέτηση της συμφωνίας και του σύντομου χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι ελβετικές αρχές εξετάζουν να επιβάλλουν «κούρεμα» στους ομολογιούχους της τράπεζας ως μέρος της συμφωνίας για τη διάσωση της τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες
Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και μπορεί ακόμα να αλλάξει, καθώς οι αρχές προσπαθούν να οριστικοποιήσουν μια λύση για την τράπεζα μέχρι να ανοίξουν οι ασιατικές αγορές.

Μοχλός πίεσης; 

Η απειλή για εθνικοποίησης εκ μέρους των ελβετικών αρχών είναι ένα μοχλός πίεσης στους μετόχους να δεχθούν - τυχόν – βελτιωμένη προσφορά εκ μέρους της UBC.
Από την πλευρά των μεγαλομετόχων της Credit Suisse,, η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα ζημίωνε πάρα πολύ τους μετόχους - όπως και εργαζόμενους που κατέχουν μεοχές
Η προσφορά της UBS θα ισοδυναμούσε με 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.
Στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή 17 Μαρτίου η μετοχή της Credit Suisse,εξακολουθούσε να αποτιμάται 1,86 ελβετικά φραγκα.
Αυτό σημαίνει κεφαλαιοποίηση 7,4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.
Όπως η CS, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ως μέτοχος, απέρριψε επίσης την προσφορά εξαγοράς της UBS.
Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε μόνο μερίδιο 9,9% της Credit Suisse το φθινόπωρο του 2022 – με τιμή 4 ελβετικά φραγκα ανά μετοχή.
Αλλά 0,25 φραγκα ανά μετοχή  ειναι περισσότερα από...0 σε περίπτωση bail in...

Οι καλύψεις για τις ζημίες

Υπάρχουν πολλές πολυπλοκότητες στην εξαγορά από την UBS, συμπεριλαμβανομένων ακανθωδών ζητημάτων, όπως ένα κυβερνητικό backstop που θα κάλυπτε πιθανές νομικές και άλλες ζημίες. '
Η UBS ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες αν γίνει η εξαγορά, ανέφεραν οι πηγές, με κάποιες πληροφορίες να ανεβάζουν το ποσό σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
‘Έχει καταθέσει μια προσφορά περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Credit Suisse, η οποία σύμφωνα με την τελευταία είναι πολύ χαμηλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης