Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Stoltenberg λογαριάζει χωρίς τον…«ξενοδόχο» Erdogan και βλέπει σύντομα ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

O Stoltenberg λογαριάζει χωρίς τον…«ξενοδόχο» Erdogan και βλέπει σύντομα ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Αν και ο Τούρκος πρόεδρος ήταν σαφής για τη Σουηδία ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι αισιόδοξος και προβλέπει σύντομα ένταξη της σκανδιναβικής χώρας
Σχετικά Άρθρα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg έσπευσε να χαιρετίσει και να πανηγυρίσει για την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan ότι η χώρα του θα επικυρώσει την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ είπε στο Reuters ότι είναι μια «καλή μέρα για όλους όσοι πιστεύουν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».
«Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Θα ενισχύσει επίσης την ασφάλεια της Σουηδίας», σημείωσε.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες είχαν δεσμευτεί προηγουμένως να εισέλθουν στη συμμαχία «χέρι με χέρι», έγινε σαφές μετά τις δηλώσεις του Erdogan ότι η Σουηδία θα παραμείνει στο περιθώριο.
Η Ουγγαρία είναι η μόνη άλλη χώρα που έχει παραμείνει επίσης αδρανής, αρνούμενη μέχρι στιγμής να αναλάβει δράση για την επικύρωση.
Ωστόσο, ο Stoltenberg ισχυρίζεται ότι ο Erdogan εξακολουθεί να είναι πρόθυμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για πιθανή ένταξη της Σουηδίας.
«Είμαι βέβαιος επίσης ότι η Σουηδία θα ενταχθεί σύντομα και θα εργαστώ σκληρά για αυτό», πρόσθεσε.

Οι 120 «τρομοκράτες»

Ο Erdogan είχε δηλώσει μετά από τη συνάντησή του με τον Φιλανδό ομόλογό του: «Αποφασίσαμε να φέρουμε το πρωτόκολλο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο μας»
Σχετικά με τη Σουηδία, ο Erdogan σχολίασε ότι η χώρα του υπέβαλε λίστα με 120 «τρομοκράτες» στη Στοκχόλμη και διαμαρτυρήθηκε πως ούτε ένας από αυτούς δεν έχει εκδοθεί.
Η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας αναμένεται να συνεχίσει να καθυστερεί, μετά την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία στον απόηχο του περιστατικού με το κάψιμο του Κορανίου από ακροδεξιό ακτιβιστή.
Η Τουρκία ζήτησε επίσης από τις σουηδικές αρχές καταστολή των κουρδικών πολιτικών ομάδων και λειτουργών, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Στοκχόλμη φιλοξενούσε «τρομοκράτες» στο έδαφός της.

Ο φράχτης της Φινλανδίας

Αξίζει να σημειωθεί πως η Φινλανδία ταυτόχρονα έναν φράχτη 200 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία για να ενισχύσει την ασφάλεια, αφού ανέφερε ότι Ρώσοι άντρες διέφυγαν από τα σύνορα για να γλιτώσουν από την επιστράτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φράχτης θα έχει ύψος 3 μέτρα και θα καλύπτεται με συρματοπλέγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης