Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραπεζικό θρίλερ: Σενάρια απόρριψης από την Credit Suisse της πρότασης εξαγοράς 1 δισ. δολ από την UBS - Υπάρχει και plan B

Τραπεζικό θρίλερ: Σενάρια απόρριψης από την Credit Suisse της πρότασης εξαγοράς 1 δισ. δολ από την UBS - Υπάρχει και plan B
Το τίμημα των 0,25 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή θεωρήθηκε χαμηλό, το πρόβλημα με ατ CDS και το... αμαρτωλο τμήμα της επενδυτική τραπαζικής
Σχετικά Άρθρα
(upd) Καταιγιστικές εξελίξεις στο παγκόσμιο θρίλερ που συγκλονίζει τον τραπεζικό κλάδο ενώ στον ορίζοντα υπάρχει και plan B.
Η Credit Suisse φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση εξαγοράς ύψους 1. δισ. δολαρίων, που κατέθεσε νωρίτερα την Κυρικαή (19/3/2023) η UBS.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι ελβετικές αρχές να σχεδιάζουν να τροποποιήσουν τους το κανονιστικό πλαίσιο, προκειμένου να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή, καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία πριν από τη Δευτέρα (20/3/2023).

Η Credit Suisse, η οποία βρέθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 με αγοραία αξία περίπου 7,4 δισεκατομμυρίων φράγκων (8 δισεκατομμύρια δολάρια), πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα έβλαπτε τους μετόχους και τους εργαζόμενους που έχουν αγοράσει μετοχές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα του Bloomberg.
Η UBS Group AG προσφέρεται να αγοράσει την Credit Suisse Group AG για έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μια συμφωνία που η προβληματική ελβετική εταιρεία απορρίπτει σύμφωνα με την επιθυμία μεγαλύτερου μετόχου της.
Η UBS επέμεινε επίσης σε μια σημαντική δυσμενή αλλαγή που ακυρώνει τη συμφωνία εάν τα CDS (τα ασφάλιστρα κινδύνου) αυξηθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, ανέφεραν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023.

Η UBS προσφέρει ένα δισ. δολλάρια για την Credit Suisse - ΤΟ ΒΗΜΑ
Credit Suisse Default Swaps Are 18 Times UBS, 9 Times Deutsche Bank - BNN  Bloomberg
Το plan B

Μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη συγχώνευση με την UBS, εξαιτίας του χαμηλού τμήματος, των CDS και του επενδυτικού βραχίονα που έχει πληγεί από σκάνδαλα, οι κρατικές αρχές έχουν διαμορφώνει ένα σχέδιο Β για την Credit Suisse, το οποίο περιλαμβάνει την μερική ή εν όλω εθνικοποίησή της καθώς ο χρόνος μετρά ανάποδα μέχρι το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.
Στο πλαίσιο αυτό οι ελβετικές αρχές έχουν βάλει στο τραπεζι την πλήρη ή μερική εθνικοποίηση της Credit Suisse ως τη μόνη άλλη βιώσιμη επιλογή εκτός της εξαγοράς της από την UBS, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.
Η Ελβετία εξετάζει είτε την εξαγορά της τράπεζας στο σύνολό της, είτε την κατοχή σημαντικού μετοχικού μεριδίου εάν η προσπάθεια εξαγοράς από την UBS καταρρεύσει λόγω της πολυπλοκότητας στη διευθέτηση της συμφωνίας και του σύντομου χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι ελβετικές αρχές εξετάζουν να επιβάλλουν «κούρεμα» στους ομολογιούχους της τράπεζας ως μέρος της συμφωνίας για τη διάσωση της τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες
Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και μπορεί ακόμα να αλλάξει, καθώς οι αρχές προσπαθούν να οριστικοποιήσουν μια λύση για την τράπεζα μέχρι να ανοίξουν οι ασιατικές αγορές.

Μοχλός πίεσης;

Η απειλή για εθνικοποίηση εκ μέρους των ελβετικών αρχών είναι ένα μοχλός πίεσης στους μετόχους να δεχθούν - τυχόν – βελτιωμένη προσφορά εκ μέρους της UBS.
Από την πλευρά των μεγαλομετόχων της Credit Suisse, η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα ζημίωνε πάρα πολύ τους μετόχους - όπως και εργαζόμενους που κατέχουν μεοχές
Η προσφορά της UBS θα ισοδυναμούσε με 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.
Στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή 17 Μαρτίου η μετοχή της Credit Suisse εξακολουθούσε να αποτιμάται 1,86 ελβετικά φραγκα.
Αυτό σημαίνει κεφαλαιοποίηση 7,4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.
Όπως η CS, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ως μέτοχος, απέρριψε επίσης την προσφορά εξαγοράς της UBS.
Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε μόνο μερίδιο 9,9% της Credit Suisse το φθινόπωρο του 2022 – με τιμή 4 ελβετικά φραγκα ανά μετοχή.
Αλλά 0,25 φραγκα ανά μετοχή ειναι περισσότερα από...0 σε περίπτωση bail in...

Οι καλύψεις για τις ζημίες

Υπάρχουν πολλές πολυπλοκότητες στην εξαγορά από την UBS, συμπεριλαμβανομένων ακανθωδών ζητημάτων, όπως ένα κυβερνητικό backstop που θα κάλυπτε πιθανές νομικές και άλλες ζημίες. '
Η UBS ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες αν γίνει η εξαγορά, ανέφεραν οι πηγές, με κάποιες πληροφορίες να ανεβάζουν το ποσό σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
‘Έχει καταθέσει μια προσφορά περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Credit Suisse, η οποία σύμφωνα με την τελευταία είναι πολύ χαμηλή.


Οι συστημικοί κίνδυνοι


Οι ελβετικές αρχές επιδιώκουν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία που θα αντιμετώπιζε τις συνέπεις απο μια καταστροφή της Credit Suisse που προκαλούσε... ωστικά κύματα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα, όταν πανικόβλητοι επενδυτές ξεπούλησαν τις μετοχές και τα ομόλογά της μετά την κατάρρευση αρκετών μικρότερων τραπαζών στις ΗΠΑ.
Ένα backstop (ή αλλίως μαξιλάρι) ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα σταμάτησε για λίγο τις την πτώση της μετοχής, αλλά η κατάσταση στην αγορά εγκυμονεί τον κίνδυνο μαζικής ροής καταθέσεων και επενδυτών να προχωρήσουν σε αθρόες πωλήσεις, με πιθανές συνέπειες για τον ευρύτερο κλάδο.
Οι περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα ήταν ο πρώτος συνδυασμός δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών μετά την οικονομική κρίση, οδήγησαν τις ελβετικές και τις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.
Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν το Σάββατο 18 Μαρτίου, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια λύση που μπορεί να εκτελεστεί γρήγορα μετά από μια εβδομάδα που είδε τους πελάτες να τραβούν χρήματα και τους αντισυμβαλλομένους να απομακρύνονται από ορισμένες συναλλαγές με την Credit Suisse.
Οι περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με την πρώτη συγχώνευση δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών μετά την οικονομική κρίση, οδήγησαν τις ελβετικές και τις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.
Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια λύση που μπορεί να εκτελεστεί γρήγορα μετά από μια εβδομάδα που είδε τους πελάτες αποσύρουν μαζικά καταθέσεις και τους επενδυτές να απομακρύνονται απο τους επενδυντικού βραχίονες της Credit Suisse.

To παρασκήνιο με την έγκριση των μετόχων και η επενδυτική τραπεζική

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Finincial Times, κανονικά η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους έξι εβδομάδες για να συμβουλευτούν σχετικά με την εξαγορά, ωστόσο πλέον ζητεί να γίνουν προσαρμογές στους κανόνες κεφαλαίου και στα ταμεία του για την κάλυψη πιθανών νομικών εξόδων.
Οι πιθανές εξαιρέσεις από τους συνήθεις κανόνες αντικατοπτρίζουν την ανησυχία της ρυθμιστικής αρχής ότι μια συμφωνία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ευρύτερης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Εμπόδιο στις συνομιλίες υπήρξε και η επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse
Η επενδυτική τράπεζα ήταν η πηγή πολλών από τα σκάνδαλα της Credit Suisse τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης, η Credit Suisse θέλει να δημιουργήσει την επενδυτική της τράπεζα με μια ανανεωμένη επωνυμία, την CS First Boston, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στην εγχώρια τράπεζά της και στους βραχίονες διαχείρισης περιουσίας της.
Η UBS θέλει να επανεκτιμήσει την υπόθεση για το spinoff, θέτοντας σε αμφιβολία τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Credit Suisse..

 

To ναυάγιο με το σχέδιο για την CS Fist Boston

O Michael Klein, ο άνθρωπος που επρόκειτο να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού βραχίονα της Credit Suisse όταν θα ανεξαρτοποιείτο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ίσως τελικά να μην μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του να «χτίσει» μία νέα CS Fist Boston, καθώς ο πάλαι ποτέ κραταιός ελβετικός τραπεζικός όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αναγκαστική του πώληση στη UBS.
H UBS δείχνει μικρή μόνο όρεξη για το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης από την ελβετική κυβέρνηση εξαγορά, θέτοντας τα σχέδια για τη νομική και λειτουργική ανεξαρτοποίησή της σε κίνδυνο.
Ο Κλέιν και άλλοι συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν με ενδιαφερόμενους αγοραστές, κάτι που αναμένεται να επιταχυνθεί, καθότι η ελβετική κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν άμεση επίλυση του προβλήματος.
Μάλιστα, η Credit Suisse είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι υπήρξε μία δέσμευση ύψους 500 εκατ.δολαρίων από δυνητικό χρηματοδότη της CS First Boston, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθεί το όνομά του.
Οι πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής και του trading αποτελούν το «μελανό σημείο» των διαπραγματεύσεων με τη UBS.
Σε ένα πιθανό σενάριο, η UBS θα προσπαθήσει να αποεπενδύσει ή να απαλλαγεί από το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, σύμφωνα με πηγές.


H «κλίμακα» του προβλήματος

Η έκταση και ο δυνητικός αντίκτυπος της Credit Suisse στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερος από την κρίση στις τράπεζες των ΗΠΑ. Ο ισολογισμός της ελβετικής τράπεζας είναι περίπου διπλάσιος από το μέγεθος της Lehman Brothers όταν κατέρρευσε, και υπολογιζόταν σε περίπου 530 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στα τέλη του 2022. Είναι επίσης πολύ πιο διασυνδεδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές διεθνείς θυγατρικές.
Η Credit Suisse έχασε περίπου το 38% των καταθέσεων της το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και αποκάλυψε στην καθυστερημένη ετήσια έκθεσή της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι η τάση μαζικών αναλήψεων δεν έχει ακόμη αντιστραφεί.
Ανέφερε καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για ολόκληρο το έτος για το 2022 και αναμένει περαιτέρω «σημαντική» ζημιά το 2023.
Η τράπεζα είχε προαναγγείλει μια τεράστια στρατηγική αναμόρφωση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτά τα χρόνια ζητήματα, με τον τρέχοντα διευθύνοντα σύμβουλο και βετεράνο της Credit Suisse Ulrich Koerner να αναλαμβάνει τον περασμένο Ιούλιο .
Αντιδράσεις για την απώλεια θέσεων εργασίας

Αντιδράσεις για την απώλεια θέσεων εργασίας 

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε έκκληση την Κυριακή 18 Μαρτίου 2023 για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.
Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε το Σάββατο  (18/3) σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό ποροσωπικό και συνδικαλιστές.
«Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε.
Οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης εμπιστοσύνης στην Credit Suisse συναντούν σημαντικά εμπόδια. Εάν αυτή εξαγοραστεί από την UBS Group AG ενδέχεται να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας, μετέδωσε χθες το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης