Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους Τουρκία - Αίγυπτος στην πρώτη συνάντηση Cavusoglu - Shoukry στο Κάιρο, μετά από 10 χρόνια

Αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους Τουρκία - Αίγυπτος στην πρώτη συνάντηση Cavusoglu - Shoukry στο Κάιρο, μετά από 10 χρόνια
Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην διαρραγούν ξανά οι δεσμοί μας στο μέλλον, δήλωσε ο Μ. Cavusoglu προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του
Σχετικά Άρθρα
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή "το συντομότερο δυνατό".
Aπό πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία για την αποκατάσταση των σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών θα γίνουν "την κατάλληλη στιγμή", κατά την πρώτη επίσκεψη στο Κάιρο του κορυφαίου διπλωμάτη της Τουρκίας από τότε που οι σχέσεις διακόπηκαν πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με το Reuters.

Προσεκτική προσέγγιση

"Είμαι πολύ χαρούμενος που κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο...
Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην διαρραγούν ξανά οι δεσμοί μας στο μέλλον", δήλωσε ο Cavusoglu.
Ο Shoukry δήλωσε: "Θα έρθουμε σε συνομιλίες (για την αποκατάσταση των πρεσβευτών) την κατάλληλη στιγμή, ανάλογα με τα θετικά αποτελέσματα που θα φέρει".
Οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου είχαν υποστεί σοβαρή ένταση αφότου ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sissi οδήγησε στην απομάκρυνση του Mohamed Morsi της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμμάχου της Άγκυρας, το 2013.
Ο Sissi εξελέγη πρόεδρος τον επόμενο χρόνο.

Ο Shoukry στην Τουρκία μετά τους σεισμούς

Τον περασμένο μήνα, ο Shoukry επισκέφθηκε την Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τους μαζικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.
Οι δύο χώρες έχουν επίσης έρθει σε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια για τη Λιβύη, όπου υποστήριξαν αντίπαλες παρατάξεις σε μια άλυτη σύγκρουση, καθώς και για τα θαλάσσια σύνορα στην πλούσια σε φυσικό αέριο Ανατολική Μεσόγειο.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών της Άγκυρας και του Καΐρου ξεκίνησαν το 2021, εν μέσω μιας προσπάθειας της Τουρκίας να μειώσει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμαστικής συμφιλίωσης, η Άγκυρα ζήτησε από τα τηλεοπτικά κανάλια της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης που λειτουργούν στην Τουρκία να μετριάσουν την κριτική τους στην Αίγυπτο.
Ο Morsi πέθανε στη φυλακή της Αιγύπτου το 2019.
Άλλα υψηλόβαθμα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι φυλακισμένα στην Αίγυπτο ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και η ομάδα παραμένει παράνομη.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία αγωνίζεται να διαχειριστεί μια οξεία έλλειψη συναλλάγματος, δήλωσε ότι τουρκικές εταιρείες είχαν δεσμευτεί για νέες επενδύσεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης