Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στηρίζει και δικαιολογεί ο πρόεδρος Biden το ένταλμα σύλληψης Putin από το ΔΠΔ

Στηρίζει και δικαιολογεί ο πρόεδρος Biden το ένταλμα σύλληψης Putin από το ΔΠΔ
Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υποστήριξε το Σάββατο 18/3, ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Vladimir Putin έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.
Το ΔΠΔ εξέδωσε χθες Παρασκευή ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, και με την κατηγορία του παράνομου εκτοπισμού (απέλαση) παιδιών και της παράνομης μεταφοράς αμάχων από την Ουκρανία στη Ρωσία στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Maria Lvova-Belova, επιτρόπου της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών.

«Δικαιολογημένο»


«Είναι ξεκάθαρο πως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», είπε ο Biden για τον ρώσο ομόλογό του.
«Θεωρώ πως είναι δικαιολογημένο», είπε αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, προτού συμπληρώσει: «Βέβαια, το ερώτημα είναι…
Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ούτε από εμάς.
Αλλά νομίζω ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα».

Ρωσική αντίδραση

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στην έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.
Με ένα πρώτο σχόλιο της, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Maria Zakharova τοποθετήθηκε η Ρωσία χαρακτηρίζοντας το ως «άκυρο και άνευ περιεχομένου»
Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Putin, υπογραμμίζοντας πως είναι «άνευ σημασίας» (αφού η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ).
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για διάπραξη «φρικαλεοτήτων» κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στο πλαίσιο της έρευνάς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έρευνα για τους δικαστές

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin διέταξε έρευνα για «την παράνομη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ρώσους υπηκόους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», σημειώνει το Tass.
«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής έδωσε εντολή στο κεντρικό γραφείο της υπηρεσίας να διεξάγει μια διαδικαστική αξιολόγηση σε σχέση με την παράνομη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ρώσους υπηκόους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι ως μέρος της έρευνας, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή θα εντοπίσει τους συγκεκριμένους δικαστές του Δικαστηρίου «που πήραν αυτές τις προφανώς παράνομες αποφάσεις»

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη σύλληψη του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin, εφόσον βρεθεί στο έδαφος κάποιου εξ αυτών, με σκοπό να προσαχθεί σε δίκη στη Χάγη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης