Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τον Zelensky θα τον σκοτώσει ο στρατός» - Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τα πυρομαχικά - Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία

«Τον Zelensky θα τον σκοτώσει ο στρατός» - Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τα πυρομαχικά - Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κινδυνεύει να σκοτωθεί από τον ουκρανικό στρατό, πιστεύει ο Scott Ritter, συνταξιούχος αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ και πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής
(upd 6) Ο Zelensky θα έχει κακό τέλος, θα τον εξοντώσει ο στρατός εκτιμάει πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για παράνομα όπλα στο Ιράκ… τονίζοντας ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα.
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αλόγιστη χρήση πυρομαχικών από τους Ουκρανούς, μόνο σε ένα χρόνο και μόνο στο Donbass (Ανατολική Ουκρανία, Donetsk και Luhansk) οι Ουκρανοί έχουν εκτοξεύσει 100.000 βλήματα.
Επίσης για τους ρώσους η αποστολή πολεμικών αεροπλάνων στην Ουκρανία πέραν από απόδειξη ήττας είναι και σημείο… χωρίς επιστροφή…
Γιατί η Δύση κάθε φορά κάνει και ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την κλιμάκωση;
Γιατί η Ουκρανία ηττάται και η Δύση αναζητάει τρόπους για να αλλάξει την κατεύθυνση του πολέμου, οι ρώσοι προελαύνουν και οι Ουκρανοί ηττώνται και μαζί και η Δύση που βοηθάει ενεργά την Ουκρανία, ειδικά οι Αμερικανοί που έχουν αναλάβει εξολοκλήρου τον Ουκρανικό στρατό.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε όλη την Ουκρανία

Νέο κύμα ρωσικών επιδρομών σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (18/3/2023).
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στo Κίεβο και τις περιοχές Dnipropetrovsk, Lviv, Zhytomyr, Rivne, Khmelnytsky και Volyn.
Αεροπορικός συναγερμός σήμανε σε 12 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Cherkasy, Kirovograd, Kharkiv, Poltava και των παραπάνω περιοχών.
Μέχρι στιγμής, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μόνο ότι τα ρωσικά drones είχαν φτάσει στον στόχο τους στην περιοχή Dnipropetrovsk, ενώ η ουκρανική αεράμυνα επιχειρεί στο Κίεβο και στη γειτονική περιοχή Zhytomyr. Εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή Lviv.
Μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Novomoskovsk στην περιοχή Dnipropetrovsk.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Dnipropetrovsk. επιβεβαίωσε ζημιές στις κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής στην περιοχή.
Κρίνοντας από τα πλάνα που κοινοποίησαν οι Ουκρανοί, ρωσικά UAV Geranium χτύπησαν μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται κοντά στον σταθμό Novomoskovsk- Dneprovsky. Αναφέρθηκαν ζημιές σε άλλες άγνωστες εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Το ρωσικό πλήγμα στο Kramatorsk

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα με «όπλα διασποράς» το απόγευμα του Σαββάτου (18/3/2023) στο Kramatorsk στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.
Από τον βομβαρδισμό καταστράφηκαν 12 κτίρια κατοικιών και 14 δημοτικές εγκαταστάσεις.
Λίγο αργότερα ακούστηκαν άλλες δέκα παρόμοιες εκρήξεις από μια συνοικία που απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από το σημείο του πρώτου βομβαρδισμού.
Είναι η δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα που στοχοθετείται το Kramatorsk.
Το Kramatorsk, μια πόλη 150.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται κοντά στο Bakhmut, το επίκεντρο των μαχών εδώ και πολλούς μήνες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η χρήση πυρομαχικών της Ουκρανίας δεν είναι βιώσιμη

Αξιωματούχος του Πενταγώνου περιέγραψε τις επερχόμενες αποστολές πυρομαχικών ως «τελευταία προσπάθεια» για να βοηθήσει την Ουκρανία, καθώς τα δυτικά αποθέματα έχουν δραματικά μειωθεί.
Η Ουκρανία εκτοξεύει χιλιάδες βλήματα πυροβολικού κάθε μέρα στη μάχη της για την υπεράσπιση της πόλης Bakhmut στο Donbass με ρυθμό που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι είναι βιώσιμος, ανέφεραν οι New York Times.
Δύο ανώνυμοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι το Πεντάγωνο έθεσε το θέμα της χρήσης πυρομαχικών από την Ουκρανία στο Bakhmut μετά από λίγες ημέρες ακατάπαυστων βομβαρδισμών.
Η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας βασίζεται εξ ολοκλήρου στην υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς το Πεντάγωνο έχει στείλει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στη Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ θέλουν η Ουκρανία να εξαπολύσει μια νέα αντεπίθεση, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτά τα σχέδια θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από την ποσότητα των πόρων που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στο Bakhmut.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ετοιμάζονται να στείλουν χιλιάδες ακόμη βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες στην Ουκρανία για να ενισχύσουν τις προμήθειες της για μια αντεπίθεση.
Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου περιέγραψε αυτές τις αποστολές στους New York Times ως «τελευταία προσπάθεια», επειδή οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας δεν έχουν αρκετά για να καλύψουν τον εξωφρενικό ρυθμό χρήσης βλημάτων της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τέτοιας μορφής βομβαρδισμούς.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει αναγνωρίσει ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί πυρομαχικά με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι μπορεί να παράγει ολόκληρη η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν σχέδια για να αυξήσουν την παραγωγή βλημάτων, αλλά θα χρειαστούν μήνες μέχρι να σημειωθεί οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος.

Ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν στο Bakhmut είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι ήδη μάχονται με σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών.
Η Ουκρανία χάνει επίσης πολλούς στρατιώτες καθώς νέοι νεοσύλλεκτοι στέλνονται στο Bakhmut το οποίο έχει γίνει γνωστό ως «μηχανή κρέατος», σκοτώνονται κατά εκατοντάδες στο Bakhmut οι Ουκρανοί.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και οι ανώτατοι αξιωματούχοι του αποφάσισαν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον Bakhmut παρά τη δεινή κατάσταση για τους Ουκρανούς.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι και οι Ρώσοι έχουν μεγάλες απώλειες, γεγονός που αποτελεί απόδειξη ότι αξίζει να την υπερασπιστούν.

Οι Ουκρανοί έριξαν μόνο στο Donbass 100.000 βλήματα σε ένα χρόνο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν περισσότερα από 100 χιλιάδες πυρομαχικά στο Donbass σε ένα χρόνο
O Ουκρανικός στρατός εκτόξευσε περισσότερα από 100 χιλιάδες πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων σε όλη την περιοχή του Donbass, συμπεριλαμβανομένων 39 πυραύλων από το Tochka-U OTRK, πάνω από 220 πυραύλους HIMARS MLRS, περισσότερους από 250 πυραύλους BM-27 Uragan MLRS και περίπου 13 χιλιάδες βλήματα MLRS (122 mm), καθώς και περισσότερες από 21,5 χιλιάδες οβίδες με διαμέτρημα 155 mm.
Από τον Ιούλιο του 2022, κατά παράβαση των απαιτήσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν νάρκες κατά προσωπικού της δράσης πίεσης PFM-1 Lepestok κατά του άμαχου πληθυσμού.

Οι δυνάμεις Vostok απέκρουσαν Ουκρανούς στην Zaporozhye

Τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν την επίθεση της 65ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση Zaporozhye, ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων Vostok, Alexander Gordeev.
«Στην κατεύθυνση Zaporizhia ή Zaporozhye, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν εεπίθεση στις μονάδες μας από τον οικισμό Novodanilivka από τις δυνάμεις της 65ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων.
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου Ka-52, χρησιμοποιώντας μέσα αεροπορικής καταστροφής, κατέστρεψε ένα μαχητικό όχημα πεζικού, και εξόντωσε Ουκρανούς στρατιώτες».

Οι Αμερικανοί συνομιλούν με Zelensky για την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Mark Milley και ο βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ για την Εθνική Ασφάλεια είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov, τον Ανώτατο Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny και τον επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Andriy Yermak, καθώς και τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν «στη συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».
«Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη συνεχιζόμενη βοήθεια για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky συμμετείχε στη συνομιλία στο το τέλος»…

Η μεταφορά πολεμικών αεροπλάνων από την Δύση στην Ουκρανία… απόδειξη ήττας και κίνηση χωρίς επιστροφή

Η κυριαρχία στον αέρα είναι μια από τις βασικές πτυχές του σύγχρονου πολέμου, ιδιαίτερα για την πολιτική Δύση και τους πολυάριθμους υποτελείς και δορυφόρους της.
Προς το παρόν, το καθεστώς της Ουκρανίας εξακολουθεί να μην βασίζεται πολύ σε ένα τέτοιο δόγμα, καθώς ο συρρικνωμένος αριθμός αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής επιτρέπει μόνο περιορισμένη χρήση….
Στον Ουκρανικό Ουρανό κυριαρχούν τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα.

Η τεράστια επίγεια αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας της πρώην ΕΣΣΔ αντιστάθμισε την έλλειψη αεροπλάνων, καθώς το καθεστώς της Ουκρανίας κληρονόμησε μια τεράστια ποσότητα συστημάτων SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος), αλλά και αυτοί μειώνονται καθώς οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) τα καταστρέφουν.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, το ΝΑΤΟ κινείται προς τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία ως το τελευταίο βήμα στην προμήθεια συμβατικών όπλων.
Το κύριο ζήτημα με αυτό ήταν η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων για να μπορούν να πετούν με τεχνολογίες του ΝΑΤΟ, καθώς η διαδικασία συνήθως διαρκεί χρόνια.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι οι ίδιοι οι πιλότοι δεν επιθυμούν πολύ να εκπαιδευτούν σε δυτικά αεροσκάφη όπως το F-16, για παράδειγμα, το οποίο είναι πολύ ελαφρύτερο και λιγότερο ικανό από τα τζετ Su-27 της Σοβιετικής εποχής που πετούσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η χρόνια έλλειψη ανταλλακτικών και πυρομαχικών για αυτά τα αεροσκάφη τα καθιστά σίγουρα λιγότερο βιώσιμα, ακόμη και με την ενσωμάτωση δυτικών όπλων όπως το AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile) και Βόμβες JDAM (Joint Direct Attack Munition) .

Το ζήτημα θα μπορούσε να παρακαμφθεί εν μέρει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς η Σλοβακία και η Πολωνία θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη MiG-29.
Η Πολωνία φαίνεται να είναι πιο κοντά στην ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου από ότι η Σλοβακία, καθώς ο πολύ μεγαλύτερος αμυντικός της τομέας έχει ήδη σχέδια να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας με το F-35A και το νοτιοκορεατικό FA-50.
Από την άλλη πλευρά, η Σλοβακία ελπίζει να κάνει μια συμφωνία ανταλλαγής με τις ΗΠΑ, με στόχο να αποκτήσει F-16 για την παράδοση των MiG-29 στην Ουκρανία.
Η Πολωνία είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για άμεσες παραδόσεις, εν μέρει λόγω του μεγαλύτερου στόλου αεροσκαφών MiG-29, καθώς και του γεγονότος ότι τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, σε αντίθεση με τα σλοβακικά (που επισήμως αποσύρθηκαν το 2022).

Στις 16 Μαρτίου, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 4 πολεμικά αεροπλάνα θα παραδοθούν στο καθεστώς της Ουκρανίας «μέσα στις επόμενες ημέρες».
Ο Πολωνός Πρόεδρος τόνισε ότι «τα υπόλοιπα προετοιμάζονται, και συντηρούνται».
Το CNN ισχυρίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των MiG-29 που πρόκειται να μεταφερθούν είναι μεταξύ 11 και 19.
Καθώς η Πολωνία διαθέτει επίσημα έως και 30 από αυτά τα πολεμικά αεροπλάνα, μπορεί να υποτεθεί ότι όχι περισσότερα από 19 είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να παραδοθούν στην Ουκρανία.
Υπάρχουν αναφορές ότι τα ελαφρά αεροσκάφη FA-50 πρόκειται να παραδοθούν στην Πολωνία από τη Νότια Κορέα το καλοκαίρι του 2023, γεγονός που θα εξηγούσε την ετοιμότητα της Βαρσοβίας να επιταχύνει το σχέδιο.

Το Politico ισχυρίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ «δέχεται αυξημένη πίεση να στείλει αεροπλάνα».
Οι γερουσιαστές συνναινούν ότι «τα F-16 χρειάζονται πολύ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για να δώσουν στους Ουκρανούς το πλεονέκτημα που χρειάζονται».
Η πρωτοβουλία, υπό την ηγεσία ενός Δημοκρατικού της Αριζόνα, του γερουσιαστή Mark Kelly, υποστηρίζεται επίσης από επτά άλλους γερουσιαστές.
Ωστόσο, άλλοι, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι Tom Cotton και ο διαβόητος Lindsey Graham επιμένουν να «κάνουν περισσότερα», με τον Cotton να επικρίνει πρόσφατα τον Λευκό Οίκο και να ζητά την παράδοση πυρομαχικών διασποράς..

Η κλιμακούμενη ρητορική, καθώς και οι συνακόλουθες αποστολές όπλων στην Ουκρανία σίγουρα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Και ενώ οι Ουκρανοί δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα επιτύχουν ουσιαστικά αποτελέσματα κατά των ρωσικών δυνάμεων ακόμη και με την παράδοση MiG-29, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν με σχετική ευκολία δεδομένου ότι γνωρίζουν την χρήση τους, η αποστολή F-16 και άλλων δυτικών αεροσκαφών θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές.
Δεν είναι μόνο το θέμα της εξάντλησης του χρόνου του καθεστώτος της Ουκρανίας, αλλά και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να κινητοποιήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για να διατηρήσει έναν εξ ολοκλήρου δυτικό στόλο αεροσκαφών στην Ουκρανία, αποτελεί μια μνημειώδη προσπάθεια ακόμη και σε καιρό ειρήνης, πόσο μάλλον στη μέση μιας σύγκρουσης με μια στρατιωτική υπερδύναμη που υπερασπίζεται τα σύνορά της.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η προμήθεια τεθωρακισμένων, ιδιαίτερα δυτικού τύπου βαρέων αρμάτων μάχης.
Παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις για «επικείμενες παραδόσεις» τον Ιανουάριο, δεν προέκυψε τίποτα τους τελευταίους δύο μήνες. Αναμένεται ένα μόνο τάγμα να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Ουκρανία δεν θα λάβει πάνω από 60 άρματα μάχης, όταν χάνει εκατοντάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα σε μηνιαία βάση. Αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθυστερούν τις παραδόσεις τους, ενώ άλλα αποσύρονται από το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Δανίας και της Φινλανδίας, επικαλούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και δικές τους αμυντικές ανάγκες, με τη Σουηδία να περιμένει την έγκριση της υποψηφιότητάς της για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Καθώς η πολιτική Δύση υπόσχεται περισσότερη υποστήριξη για το Ουκρανικό καθεστώς, η επίτευξη ειρηνευτικής διευθέτησης με τη Ρωσία καθίσταται ανέφικτη.
Αυτό υπονομεύει την νέα αρχιτεκτονική ασφάλεια στην Ευρώπη στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ουσιαστικά καθιστούν με την συνεχή κλιμάκωση… αδύνατη την απεμπλοκή, καθώς η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να κινητοποιήσει μεγάλο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο μέρος) από τους τεράστιους πόρους για τη διασφάλιση της νίκης απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Οι πολιτικές ελίτ στην Ουάσιγκτον (και στις Βρυξέλλες) επιθυμούν απεγνωσμένα να κερδίσουν κάπου μετά από πολλές διαδοχικές ήττες (ιδιαίτερα μετά το Αφγανιστάν)…
Ωστόσο η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να ηττηθεί…

«Τον Zelensky θα τον εξοντώσει ο στρατός»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κινδυνεύει να σκοτωθεί από τον ουκρανικό στρατό, πιστεύει ο Scott Ritter, συνταξιούχος αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ και πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής.
Η μοίρα του Ουκρανού ηγέτη είναι μια από τις βασικές πτυχές για το πώς θα τελειώσει η κρίση.
«Για χάρη της γυναίκας και των παιδιών του, τα οποία δεν κατηγορώ για τις αμαρτίες του πατέρα και του συζύγου τους, ελπίζω να φύγουν ειρηνικά από την Ουκρανία και να εγκατασταθούν κάπου αλλού.
Εάν απαιτείται ποινική τιμωρία για τα εγκλήματα που θα μπορούσε να έχει διαπράξει ο Zelensky, τότε πρέπει να δικαστεί.
Εάν είναι αθώος, τότε ελπίζω να μπορεί να ζήσει μια ήσυχη ζωή».
«Αλλά ο Zelensky χάνει.
Και αν μείνει στην Ουκρανία, φοβάμαι ότι θα σκοτωθεί», συνέχισε ο απόστρατος αξιωματικός.
«Θα σκοτωθεί είτε ως αποτέλεσμα ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, είτε ως αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ο Ουκρανικός στρατός»
H επόμενη ημέρα της Ουκρανίας δεν περιλαμβάνει τον Zelensky.

Prigozhin: Θα στρατολογηθούνπερίπου 30.000 νέοι μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της, Evgeny Prigozhin το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.
Σε ηχητικό του μήνυμα στο Telegram ο Prigozhin, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι έχουν ανοίξει κέντρα στρατολόγησης της Wagner σε 42 ρωσικές πόλεις, πρόσθεσε σήμερα ότι αυτά προσλαμβάνουν καθημερινώς 500 με 800 άτομα κατά μέσον όρο.
Οι άνδρες της οργάνωσης υηγούνταν των ρωσικών προσπαθειών να καταλάβουν την ουκρανική πόλη Bakhmout που αντιστέκεται από το περασμένο καλοκαίρι κατά την μεγαλύτερης διάρκειας και πλέον αιματηρή μάχη στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετράει ήδη ένα χρόνο.
Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η Wagner διαθέτει περίπου 50.000 μαχητές στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και 40.000 κατάδικους τους οποίους ο Prigozhin στρατολόγησε από τις ρωσικές φυλακές με την υπόσχεση ότι θα τους απονεμηθεί χάρη αν επιζήσουν έξι μήνες.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι περίπου 30.000 μαχητές της οργάνωσης έχουν λιποτακτήσει, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί--ένας αριθμός που δεν μπορεί να διακριβωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Ο Prigozhin λέει ότι η στρατολόγηση πάει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι οι εθελοντές είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση σε σχέση με τους κρατούμενους που είχαν καταταγεί παλαιότερα.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_March_172023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_172023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_March_172023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης