Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι προσδοκίες για αποφυγή του fiscal cliff έδωσαν ισχυρή ώθηση στην Wall - Σε υψηλά 2,5 μηνών οι δείκτες

Οι προσδοκίες για αποφυγή του fiscal cliff έδωσαν ισχυρή ώθηση στην Wall - Σε υψηλά 2,5 μηνών οι δείκτες
Με σημαντικά κέρδη  ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα, η συνεδρίαση της Walll λόγω των προσδοκιών για αποφυγή του fiscal cliff στις ΗΠΑ. Τα κέρδη διευρύνθηκαν και από τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο κλάδος της τεχνολογίας και των πρώτων υλών κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη, με την Apple να σημειώνει άνοδο 6%. Επίσης, ο Dow σημείωσε την καλύτερη συνεδρίαση από τις αρχές Σεπτέμβρη.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στις 12.796 μονάδες, αυξημένος κατά +1,65%. Ο S&P 500 τερμάτισε στο +1,99% και στις 1.387 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο +2,21% στις 2.916 μονάδες.
Άλμα +9,14%, στα 2,15 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 2,07 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 2,17 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα επέλθει συμφωνία και θα αποτραπεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός» (fiscal cliff) εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama όσο και η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κοινοβούλιο, Nancy Pelosi, «μήνυμα» που έλαβαν οι διεθνείς αγορές.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία» ανέφερε ο Obama κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Μπανγκόκ, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Nancy Pelosi, η οποία πάντως υπογράμμισε πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και αύξηση της φορολογίας για τους πλουσίους, σημείο «τριβής» με τους Ρεπουμπλικάνους.
Πάντως, την περασμένη εβδομάδα ο Obama είχε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, με τους οποίους και συμφώνησε στην ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας προκειμένου να επέλθει πολιτική συμφωνία και να αποφευχθεί από τις αρχές του νέου έτους ο περίφημος «δημοσιονομικός γκρεμός».
Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» αναφέρεται στη λήξη - από την 1η Ιανουαρίου του 2013 - φοροαπαλλαγών που είχαν θεσπιστεί επί της προεδρίας του George W.Bush, εξέλιξη που αν τελικά υλοποιηθεί, θα συνεπάγεται αυτόματη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικάνους. Επιπλέον, κατά την ίδια ημερομηνία προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ και αυτόματες περικοπές σε σειρά κρατικών δαπανών, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν και τα αμυντικά προγράμματα του Πενταγώνου. Συνολικά πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 600 δις δολαρίων που απειλεί – και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία – με ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ.
Επίσης, κατά 2,1% αυξήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώθηκαν στις 4,97 εκατ. δολάρια για τον μήνα Οκτώβριο, εν συγκρίσει με τα 4,75 εκατ. για τον Σεπτέμβριο . Ειδικότερα, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση -0,2%. Παράλληλα, οι αναλυτές υπολόγιζαν την αξία τους στα 4,74 εκατ. δολάρια.
Παράλληλα, στις 46 μονάδες εκτινάχθηκε ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ για τον μήνα Οκτώβριο, επίδοση που αποτελεί την καλύτερη των τελευταίων 6,5 ετών. Ειδικότερα, ο εν λόγω δείκτης κατέγραψε άνοδο για έβδομο συνεχόμενο μήνα και κατέγραψε την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2006.
Τέλος, σε δημοπρασία τρίμηνων και εξάμηνων έντοκων ομολόγων, αξίας 32 και 28 δισ. δολαρίων αντίστοιχα προέβη το αμερικανικό δημόσιο.  Η απόδοση στη δημοπρασία των 3 μηνών άγγιξε το 0,090%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης στο  4,73 φορές από 4,33 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στα έντοκα 6 μηνών, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,135% και η κάλυψη στις 4,91 από 4,98 φορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης