Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης για τον Putin - Η απάντηση της Ρωσίας: Άκυρο, παράνομο και κενό περιεχομένου

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης για τον Putin -  Η απάντηση της Ρωσίας: Άκυρο, παράνομο και κενό περιεχομένου
 Tο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Putin… - Παράνομο και άκυρο το ένταλμα λέει η Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα 17/3 ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, με την Ρωσία να τοποθετείται με ένα πρώτο σχόλιο της, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Maria Zakharova χαρακτηρίζοντας το ως «άκυρο και άνευ περιεχομένου».
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για διάπραξη «φρικαλεοτήτων» κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.
Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν ως υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στο πλαίσιο της έρευνάς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ξεχωριστά, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη Maria Alekseyeva Lvova-Belova, Επίτροπο της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες.

Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η μεταφορά από τη Ρωσία, Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε σήμερα η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν θα έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία.
«Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Eric Mose, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.
Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».
Σύμφωνα με το Κίεβο, 16.221 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.
Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει νομικά και πολιτικά μέτρα σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα τον Μάιο του 2022 που διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ορισμένα παιδιά.
Οι ερευνητές κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Κρεμλίνο: Άκυρες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και θεωρεί τις αποφάσεις του άκυρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σχολιάζοντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το σώμα για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Θεωρούμε την ίδια τη διατύπωση του θέματος εξωφρενική και απαράδεκτη.
Η Ρωσία, καθώς και πολλά άλλα κράτη, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε αποφάσεις αυτού του είδους είναι άκυρες για τη Ρωσία από νομική άποψη» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που θα ήθελα και θα μπορούσα να σας πω για αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε.
Ο Peskov δεν σχολίασε μια ερώτηση σχετικά με το εάν η απόφαση του δικαστηρίου θα επηρεάσει τις επισκέψεις του Putin σε χώρες που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ:
«Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτό το θέμα».

Zakharova: Άκυρο και αδιάφορο το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Putin

Άκυρο και άνευ περιεχομένου χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Vladimir Putin.
«Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με τoν Οργανισμό και οποιαδήποτε εντάλματα σύλληψης που προέρχονται από το δικαστήριο θα είναι άκυρα για εμάς», δήλωσε η Zakharova.
«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία συνέπεια στη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη», είπε η Zakharova στο Telegram.
«Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση που να απορρέει από αυτό. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με τον Οργανισμό και τυχόν "συνταγές" σύλληψης που προέρχονται από το διεθνές δικαστήριο θα είναι άκυρες και κενό για εμάς», τόνιζε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

Medvedev: Καλύτερα μη σας πω πού θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το χαρτί

Με ειρωνικό τρόπο αντιμετώπισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Vladimir Putin.
Δεν χρειάζεται να εξηγήσoυμε ΠΟΥ πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», σημείωσε με νόημα στα social media ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου και παραθέτοντας ένα εικονίδιο με χαρτί τουαλέτας.

Εξαντλήθηκαν όλα τα μέσα εκφοβισμού της Ρωσίας

Το ένταλμα σύλληψής της που εκδόθηκε για την ίδια αλλά και για τον Ρώσο πρόεδρο, είναι η απόδειξη πως έχουν εξαντληθεί όλοι οι άλλοι τρόποι εκφοβισμού της Ρωσίας, τονίζει η επίτροπος για τα Δικαιώματα των Παιδιών της Ρωσίας Maria Lvova-Belova.
«Όλα αυτά είναι πολύ περίεργα και νομίζω ότι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι όταν σου τελειώνουν οι τρόποι για να εκφοβίσεις μια χώρα, τότε αρχίζεις να εφευρίσκεις κάποια φανταστικά πράγματα όπως αυτό», είπε στην τηλεόραση της Rossiya-24.
«Όπως τα μικρά παιδιά, όταν δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν, κουνούν τη γροθιά τους από κάποιο μέρος μακριά», είπε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση της ουκρανικής πλευράς 

Λίγη ώρα αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου, Putin, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Kuleba, έστειλε μήνυμα ικανοποίησης.
«Ο τροχός γύρισε: Επικροτώ της απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Putin και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για τη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία.
Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για κλοπές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα» τόνισε ειδικότερα.

Το Δικαστήριο δεν είναι μέρος του ΟΗΕ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δημιουργήθηκε με το Καταστατικό της Ρώμης το 1998.
Δεν είναι μέρος του ΟΗΕ και είναι αφορά μόνο τις χώρες που έχουν επικυρώσει τη δικαιοδοσία του.
Οι μη υπογράφοντες περιλαμβάνουν τη Ρωσία ενώ και οι ΗΠΑ απέσυραν τη συμμετοχή τους από το όργανο αυτό.
Η Κίνα δεν έχει υπογράψει καν το καταστατικό.
Το 2016, ο Putin υπέγραψε μια διαταγή σύμφωνα με την οποία η Ρωσία δεν θα γίνει συμβαλλόμενο μέρος του Διεθνούς Δικαστήριο.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το δικαστήριο «δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που του είχαν ανατεθεί και δεν έχει γίνει ένα πραγματικά ανεξάρτητο όργανο διεθνούς δικαιοσύνης»

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης