Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάθηκε ο έλεγχος της Credit Suisse - Η «ατίμωση» των ελβετικών τραπεζών και η αναμονή της UBS πάνω από τη γραμμή «999»

Χάθηκε ο έλεγχος της Credit Suisse - Η «ατίμωση» των ελβετικών τραπεζών και η αναμονή της UBS πάνω από τη γραμμή «999»
Σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να παρέμβει για να εγγυηθεί τις καταθέσεις, να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας, να πουλήσει τμήματα και να εκκαθαρίσει τα υπόλοιπα
Η βοήθεια ύψους 54 δισ. δολαρίων που διαπραγματεύτηκε η Credit Suisse από την ελβετική κεντρική τράπεζα το βράδυ της Τετάρτης, 15 Μαρτίου 2023, είχε ως στόχο να λειτουργήσει ως "κόφτης" στα προβλήματα της.
Αλλά μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, 16/3, οι μετοχές της τράπεζας εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται 11% χαμηλότερα από εκεί που ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα.
Η πτώση στα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης -ένα μέτρο της πτωτικής στάσης των επενδυτών- και στις αποδόσεις των ομολόγων της ήταν επίσης ελάχιστη.
Για τους επενδυτές, η ρευστότητα της τράπεζας δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημά της.
Αντιθέτως, ανησυχούν ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι ασύμφορο - μια ανησυχία που θα επιδεινωνόταν εάν οι πελάτες συνέχιζαν να αποσύρουν περιουσιακά στοιχεία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο - μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και αφού ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse δήλωσε ότι δεν θα αυξήσει την επένδυσή του - τίθενται ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ελβετικής τράπεζας.

Οι επιλογές

Οι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι, αν συνεχίσουν να αποσύρονται καταθέσεις, περιλαμβάνουν την διακοπή του ριζοσπαστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης, την απόσχιση της ελβετικής μονάδας της, μια πλήρη εξαγορά ή, στη χειρότερη περίπτωση, την εξυγίανση της τράπεζας.
Ένας σημερινός μεγαλομέτοχος της Credit Suisse δήλωσε ότι η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας έχει ανακουφίσει την διοίκηση από κάποια άμεση πίεση, αλλά πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο για να προβεί σε πιο βαθιές αλλαγές.
"Υπάρχει ένα σενάριο όπου τα βγάζουν πέρα με αυτόν τον τρόπο και ίσως τους βγάλει τους επόμενους μήνες ή ένα ή δύο χρόνια - αλλά αυτό είναι πολύ επικίνδυνο", είπε.
"Αν προκύψουν άλλα απρόβλεπτα προβλήματα, θα είναι ευάλωτοι.
Πρόκειται για μια μη βιώσιμη ιστορία για τα ίδια κεφάλαια".
1_98.JPG
Το δίλημμα

Τα στελέχη της Credit Suisse δηλώνουν ότι έχουν την πρόθεση να εκτελέσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο σημαίνει ότι θα στρέψουν τα κεφάλαια και τους πόρους μακριά από τον ζημιογόνο βραχίονα της επενδυτικής τραπεζικής και προς τις εγχώριες μονάδες, τις μονάδες διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, ιδίως λόγω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με το τι ακριβώς θα πουλήσει η τράπεζα.
Αυτόν τον μήνα οι FT ανέφεραν ότι ο επί μακρόν κορυφαίος μέτοχος Harris Associates πούλησε ολόκληρη τη θέση του για το "δυσκίνητο και πολύ πιο δαπανηρό" σχέδιο απόσχισης της επενδυτικής τράπεζας.
Μια αλλαγή πορείας θα αποτελούσε το τρίτο στρατηγικό σχέδιο για τον όμιλο σε λιγότερο από 18 μήνες - και θα έπληττε την αξιοπιστία της διοικητικής ομάδας και του διευθύνοντος συμβούλου Ulrich Körner.
Ωστόσο, ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν ήδη αρχίσει να αμφισβητούν κατά πόσον είναι απαραίτητο.
2_76.JPG
Απόσχιση

Μια πιο δραστική κίνηση θα ήταν το διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse να επανεξετάσει το σχέδιο που υποστήριξε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Tidjane Thiam και να αποσχίσει την εγχώρια καθολική τράπεζα.
Ο Thiam βρισκόταν κοντά στην εισαγωγή του 25% της επιχείρησης στο χρηματιστήριο το 2017, αλλά η συμφωνία ματαιώθηκε αφού τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι επενδυτές έγιναν επιφυλακτικοί σχετικά με την πώληση του "κοσμήματος" της τράπεζας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πώληση της ελβετικής μονάδας θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 15 δισ. ελβετικά φράγκα - σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα αγοραία αξία της τράπεζας που ανέρχεται σε 7,7 δισ. ελβετικά φράγκα.
Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε μεγάλη απόκλιση από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θέτει τον ελβετικό επιχειρηματικό κλάδο και τον κλάδο διαχείρισης πλούτου στο επίκεντρο αυτού που αναφέρεται εσωτερικά ως "νέα Credit Suisse".
Θα έθετε επίσης ένα de facto τέλος στα 167 χρόνια της τράπεζας ως εθνικού πρωταθλητή, που χρονολογείται από την εποχή που χρηματοδοτούσε τους σιδηροδρόμους της Ελβετίας και ανέπτυσσε το νόμισμά της.
Ενδέχεται επίσης να υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από αντιπάλους ή άλλους επενδυτικούς ομίλους για την αγορά του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, ύψους 402 δισ. ελβετικών φράγκων, το οποίο κατάφερε να αντέξει σχετικά αλώβητο την καταιγίδα από τους επιζήμιους δεσμούς του με την εταιρεία ειδικής χρηματοδότησης Greensill Capital.

Εξαγορά

Σε μια τηλεδιάσκεψη με αρκετές εκατοντάδες πελάτες της JPMorgan, ο αναλυτής της JPMorgan, Kian Abouhossein δήλωσε ότι το πιθανότερο πεπρωμένο της Credit Suisse είναι μια εξαγορά από τη μεγάλη αντίπαλό της UBS στη Ζυρίχη.
Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας συζητείται εδώ και καιρό εσωτερικά από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο τραπεζών, αλλά ο φόβος να προσκρούσουν σε αντιμονοπωλιακά εμπόδια εμπόδισε την πρόοδο των συνομιλιών.
Ωστόσο, η σημερινή δυσχερής θέση της Credit Suisse έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι τα παλιά σχέδια θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, αν οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούσαν ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος για τη σταθεροποίηση ενός από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Τον περασμένο μήνα ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στο πολεμικό παιχνίδι της UBS δήλωσε στους FT ότι η τράπεζα παραμένει σε επιφυλακή για μια κλήση έκτακτης ανάγκης "999" από την ελβετική κυβέρνηση.
"Η χώρα έχει δεσμευτεί σε ένα μοντέλο δύο τραπεζών, αλλά θα ήμασταν αφελείς αν δεν προετοιμαζόμασταν γι' αυτό", δήλωσαν.
Σύμφωνα με το σενάριο που παρουσίασε ο Abouhossein, εάν η UBS αναλάμβανε την τράπεζα, θα εισήγαγε την ελβετική επιχείρηση της Credit Suisse σε δημόσια εγγραφή, θα εκκαθάριζε την επενδυτική τράπεζα και θα διατηρούσε τους βραχίονες διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων.
Αλλά για τα στελέχη της UBS, τα οποία επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων πλούτου του ομίλου στις ΗΠΑ και στην κάλυψη των αποτιμήσεων των τραπεζών της Wall Street, μια εξαγορά της Credit Suisse θα αποσπούσε υπερβολικά την προσοχή.
"Ούτε οι ρυθμιστικές αρχές θα ήθελαν να δουν τη UBS να την αναλαμβάνει, καθώς θα δημιουργούσε υπερβολικό κίνδυνο σε μία οντότητα", δήλωσε το πρόσωπο που ασχολείται με τη στρατηγική της UBS.
"Θα δημιουργούσαν κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να σκοτωθεί".
Μια άλλη συζητούμενη σύνδεση είναι η εξαγορά από την Deutsche Bank.
Άτομο που γνωρίζει τις εσωτερικές συζητήσεις στη γερμανική τράπεζα δήλωσε ότι τα στελέχη της θα ενδιαφέρονταν περισσότερο να πάρουν κομμάτια της επιχείρησης και ότι δεν επιδιώκουν ενεργά οποιαδήποτε συμφωνία.
3_51.JPG
Η έσχατη λύση

Εάν δεν βρεθεί αγοραστής, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα μπορεί να αισθανθεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει πιο δραστικά μέτρα.
Σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να παρέμβει για να εγγυηθεί τις καταθέσεις, να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας, να πουλήσει τμήματα και να εκκαθαρίσει τα υπόλοιπα.
Αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη, δεδομένου του αντίκτυπου στους Ελβετούς φορολογούμενους, για να μην αναφέρουμε την ατίμωση της πτώσης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.
"Οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά αν το σχέδιο της Credit Suisse δείχνει σημάδια επιτυχίας - αν όχι, θα δράσουν", δήλωσε ανώτερο στέλεχος αντίπαλης ελβετικής τράπεζας.
"Η Credit Suisse δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στη μοίρα της", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης