Τελευταία Νέα
Διεθνή

Credit Suisse: Οι πιο αδύναμοι κρίκοι ραγίζουν και σπάνε – Παραμένουν υπό σκιάν συστημικού κινδύνου οι επενδυτές

Credit Suisse: Οι πιο αδύναμοι κρίκοι ραγίζουν και σπάνε – Παραμένουν υπό σκιάν συστημικού κινδύνου οι επενδυτές
Θετικά επέδρασε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας πως σκοπεύει να ενισχύσει με ρευστότητα το υπό πίεση χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αλλά…
Σχετικά Άρθρα
Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωναν άνοδο την Πέμπτη, ανακάμπτοντας από το νέο ιστορικό χαμηλό, το οποίο «άγγιξαν» άμα τη ανακοινώσει πως ο βασικός μέτοχος δεν πρόκειται να εισφέρει νέα κεφάλαια.
Θετικά επέδρασε η ανακοίνωσε της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας πως σκοπεύει να ενισχύσει με ρευστότητα το υπό πίεση χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (53,68 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, γεγονός το οποίο παρείχε ανακούφιση στους επενδυτές.
Υπενθυμίζεται πως η απότομη απώλεια εμπιστοσύνης στην Credit Suisse, απότοκο του φόβου για την υγεία του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, έκανε πολλούς να αμφισβητήσουν την «πραγματική» αξία της τιμής της μετοχής της Credit Suisse.
«Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου [και] το συνολικό ρυθμιστικό τοπίο» δήλωσε ο Beat Wittmann, πρόεδρος της ελβετικής Porta Advisors, στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Πέμπτη.
«Πιστεύω ότι η ηγεσία της τράπεζας πρέπει να χρησιμοποιήσει το σωσίβιο που της δόθηκε για να αναθεωρήσει το σχέδιό της, διότι προφανώς οι κεφαλαιαγορές δεν το αξιολογούν θετικά, όπως είδαμε από τις επιδόσεις της τιμής των μετοχών και τα credit default swaps πρόσφατα» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την απότομη πτώση της Credit Suisse, η οποία έπεσε κάτω από τα 2 ελβετικά φράγκα για πρώτη φορά την Τετάρτη, ο Wittmann είπε ότι ο «βίαιος» κύκλος νομισματικής σύσφιξης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες σήμαινε ότι εταιρείες ευάλωτες σε κραδασμούς θα αρχίσουν να «υποφέρουν».
«Οι πιο αδύναμοι κρίκοι ραγίζουν και σπάνε.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει, και αυτό ήταν απολύτως προβλέψιμο.
Έτσι, τώρα είναι πραγματικά καιρός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα στο σύστημα, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, είτε είναι στην Ελβετία είτε κάπου αλλού» είπε ο Wittmann.
Ερωτηθείς για το τι θα συμβούλευε τους επενδυτές, είπε: «Η ανοδική δυναμική του πληθωρισμού και των επιτοκίων υποχωρεί ξεκάθαρα, επομένως πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ υγιές υπόβαθρο στις κεφαλαιαγορές.
Αλλά θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να εμμείνετε σε εταιρείες υψηλής ποιότητας - αυτό σημαίνει ισχυρή διαχείριση, ισχυρούς ισολογισμούς, ισχυρή πρόταση αξίας.
Και τώρα μπορείτε να τις αγοράσετε σε ελκυστικές αποτιμήσεις» πρόσθεσε ο Wittmann.

«Υλικές αδυναμίες»

Ακόμη και πριν από την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, η Credit Suisse αντιμετώπιζε προβλήματα – κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και καταγγελίες για κατασκοπεία.
Η έκθεση αποτελεσμάτων που είχε δημοσιευτεί εντόπιζε ουσιώδεις αδυναμίες.
Η υποστήριξη που παρείχαν η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Finma ήταν θετικό γεγονός, δήλωσε την Πέμπτη σε ερευνητικό σημείωμα η Anke Reingen, αναλυτής της RBC Capital Markets.
«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι το κλειδί για τις μετοχές της Credit Suisse.
Τα μέτρα που ελήφθησαν θα παρασχουν κάποια άνεση για να μην υπάρξει διάχυση στον τομέα, αλλά η κατάσταση παραμένει αβέβαιη» πρόσθεσε.
Αναλυτές της UBS, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι οι μετέχοντες στην αγορά «αγωνίζονται με τρία αλληλένδετα αλλά διαφορετικά ζητήματα: τη φερεγγυότητα των τραπεζών, τη ρευστότητα των τραπεζών και την κερδοφορία των τραπεζών».
«Εν ολίγοις, πιστεύουμε ότι οι φόβοι φερεγγυότητας των τραπεζών είναι υπερβολικοί και οι περισσότερες τράπεζες διατηρούν ισχυρές θέσεις ρευστότητας», συμπλήρωσαν.

Turnaround story;

Για τον Dan Scott, επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην ελβετική Vontobel, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα.
«Θα έλεγα ότι συγκεκριμένα η Credit Suisse εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, έχει μισό τρισεκατομμύριο περιουσιακά στοιχεία και σίγουρα αυτό θα μπορούσε να σημάνει μια μεγάλη ιστορία ανάκαμψης», είπε στο «Squawk Box Europe».
«Όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν τόσο γρήγορα, ορισμένα επιχειρηματικά μοντέλα αμφισβητούνται και δεν νομίζω ότι αμφισβητείται ένα επιχειρηματικό μοντέλο διαχείρισης πλούτου.
Νομίζω ότι πολύ περισσότερο και γιατί το είδαμε στη Silicon Valley Bank, θα αμφισβητηθούν οι ιδιωτικές αγορές» πρόσθεσε ο Scott.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης