Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Πρόταση μομφής από Le Pen και νέες διαδηλώσεις για συνταξιοδοτικό - Σε αδιέξοδο ο Macron

Πολιτική κρίση στη Γαλλία:  Πρόταση μομφής από Le Pen και νέες διαδηλώσεις για συνταξιοδοτικό - Σε αδιέξοδο ο Macron
«Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Emmanuel Macron, είπε η Le Pen, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση»
Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Marine Le Pen ανακοίνωσε στις 16/3/2023 ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Emmanuel Macron, είπε η Le Pen, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση».
Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει 88 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.
Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Laurent Berger, καταγγέλλοντας το «δημοκρατικό έλλειμμα».
«Προφανώς θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, επειδή η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη, έχουμε τεράστιες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων. Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπενθυμίζεται πως η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει τις αντιδημοφιλείς συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της, αποφεύγοντας την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, όπως μεταδίδει το BBC.
Αν και το σχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 πέρασε την Πέμπτη από την άνω βουλή, οι υπουργοί συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να μην εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ποσοστά στην κάτω βουλή.
Η πρωθυπουργός Élisabeth Borne θα βασιστεί σε μια αμφιλεγόμενη συνταγματική διαδικασία, καθώς το άρθρο 49, παράγραφος 3 επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία.
Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν μεγάλες διαμαρτυρίες και απεργίες σε όλη τη Γαλλία.
Παρόλο που ο πρόεδρος Emanuel Macron επανεξελέγη πέρυσι με μια πλατφόρμα συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, ο κυβερνητικός του συνασπισμός δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνισυνέλευση και θα χρειαζόταν την υποστήριξη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.
Οι αξιωματούχοι του κόμματός του πέρασαν ένα δύσκολο πρωινό, σε μια προσπάθεια να περάσουν το νομοσχέδιο τους.
Γνώριζαν ότι κάποιοι από τους βουλευτές τους θα μπορούσαν να καταψηφίσουν ή να απέχουν, αντιμέτωποι με την προφανή αντιδημοτικότητα του νομοσχεδίου.

Με πρόωρες εκλογές απείλησε ο Macron

Ο πρόεδρος Macron προειδοποίησε ακόμη και την παραμονή της ψηφοφορίας ότι θα μπορούσε να διαλύσει τη Συνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ίσως ήταν μπλόφα, ίσως όμως και όχι.
Πέρασε το απόγευμα της Πέμπτης κλεισμένος με τον πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μετρώντας τις ψήφους του ναι και του όχι.
Λίγα λεπτά πριν από τη σύγκληση της Συνέλευσης, πηγές ανέφεραν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι η πρωθυπουργός θα προχωρούσε χωρίς ψηφοφορία.
Το πρόβλημα με το άρθρο 49:3 είναι ότι θα επέτρεπε και στην αντιπολίτευση να ζητήσει πρόταση μομφής.
Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι θα αντιμετωπίσει την οργή των διαδηλωτών στους δρόμους, οι οποίοι θεωρούν το 49:3 αντιδημοκρατικό.
Τα συνδικάτα, τα οποία έχουν ήδη οργανώσει οκτώ ημέρες διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία, απηύθυναν νωρίτερα έκκληση στους βουλευτές να απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις.
"Το εβδομήντα τοις εκατό του πληθυσμού και το 94% των εργαζομένων αντιτίθενται σε αυτό το σχέδιο", δήλωσε ο François Hommeril της CFE-CGC.
Ο Philippe Martinez της σκληροπυρηνικής CGT προειδοποίησε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν είτε η κυβέρνηση κερδίσει την ψηφοφορία είτε χρησιμοποιήσει το σύνταγμα για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις.

Απειλή με φυλάκιση τους εργαζόμενους στη συγκομιδή σκουπιδιών

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η αστυνομία προχώρησε στην εκκαθάριση μιας αποθήκης απορριμμάτων στο Παρίσι, αφού ο αρχηγός της αστυνομίας Laurent Nuñez δήλωσε στη δήμαρχο του Παρισιού Anne Hidalgo ότι οι απεργοί εργαζόμενοι στους κάδους θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους υπό την απειλή της κυβέρνησης για φυλάκιση ή μεγάλο πρόστιμο.
Από τις 5 Μαρτίου, σωροί από σακούλες απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί σε πολλές συνοικίες του Παρισιού και πολλών άλλων πόλεων, με περίπου 7.600 τόνους να μην έχουν συλλεχθεί μέχρι την Πέμπτη.
Οι συλλέκτες απορριμμάτων εργάζονται σήμερα μέχρι τα 57 τους χρόνια, λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας. Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τα 59 τους χρόνια.
Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεισφέρουν στο σύστημα για 43 χρόνια για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

www.bankingnerws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης