Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η στιγμή της πτώσης του αμερικανικού drone MQ9 - Βίντεο από ΗΠΑ - Ρωσία: Θα το ανασύρουμε, εάν χρειαστεί

Η στιγμή της πτώσης του αμερικανικού drone MQ9 - Βίντεο από ΗΠΑ - Ρωσία: Θα το ανασύρουμε, εάν χρειαστεί
Η Ρωσία κάνει λόγο για προβοκάτσια, απορρίπτει ότι το έπληξε
Σχετικά Άρθρα
Βίντεο από την πτώση του αμερικανικού drone MQ9 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατόπιν της εμπλοκής του με δύο ρωσικά μαχητικά Su – 27 έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως σε αυτό αποτυπώνεται η στιγμή της σύγκρουσης, όταν το ένα από τα δύο Su -27 χτύπησε τον έλικα του UAV.
Το βίντεο διαρκεί 42 δευτερόλεπτα και δείχνει τους ελιγμούς των ρωσικών μαχητικών, τα οποία πλησιάζουν το drone σε πολύ κοντινή απόσταση πριν χαθεί η εικόνα, χωρίς πάντως να είναι ξεκάθαρο εάν πράγματι όπως υποστηρίζει η αμερικανική πλευρά, υπάρχει κάποιου είδους σύγκρουση.
Η Ρωσία έχει απορρίψει τις κατηγορίες των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια, υποστηρίζοντας πως τα ρωσικά μαχητικά ουδέποτε έπληξαν με όπλα ή συγκρούστηκαν με το drone.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την πρώτη «σύγκρουση» ΗΠΑ - Ρωσίας που έχει πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις, με κάποιους να υποστηρίζουν πως φέρνει πιο κοντά το απευκταίο σενάριο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων και άρα πρέπει να γίνουν βήματα εκτόνωσης και άλλους να επισημαίνουν πως οποιαδήποτε υποχώρηση αυτή τη στιγμή, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις στο μέλλον.

Τι λένε οι ΗΠΑ

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, το βίντεο κυκλοφόρησε με το εξής κείμενο:
«Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν μια μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης των ΗΠΑ MQ-9 που λειτουργούσε εντός του διεθνούς εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Μαρτίου 2023.
Τα ρωσικά Su-27 έριξαν καύσιμα και χτύπησαν την προπέλα του MQ-9, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να πρέπει να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα» αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Επεξεργασία

Επιπλέον, επισημαίνεται πως το βίντεο συνοδεύεται από τη σημείωση ότι «αυτό το αποχαρακτηρισμένο βίντεο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, τα γεγονότα απεικονίζονται με διαδοχική σειρά».

Επικοινωνία Austin - Shoigu

Mε τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για επιθετική συμπεριφορά από την πλευρά της Ρωσίας και με τη Μόσχα να απαντά ότι η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την ένταση πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, υπονοώντας ότι επρόκειτο για κίνηση κατασκοπείας στην Κριμαία, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin και της Ρωσίας, Sergei Shoigu καθώς και οι αρχηγοί των δύο στρατών φέρονται πως είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες για το περιστατικό με το drone.
Ο Αμερικάνος στρατηγός Mark Milley έκανε λόγο για μια συμπεριφορά που δείχνει πως η Ρωσία προχωρά σε ολοένα και πιο επιθετικές ενέργειες ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu φέρεται να είπε στον Αμερικάνο ομόλογό του ότι οι πτήσεις των drones κοντά στις ακτές της Κριμαίας έχουν προκλητικό χαρακτήρα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα.
Μάλιστα η Ρωσία επισήμανε πως δεν έχει καμία πρόθεση να κλιμακώσει την ένταση, αν και συνέστησε πως και οι δύο χώρες θα πρέπει να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, ενώ από την πλευρά του ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας δεν θέλησε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το τι ακριβώς ειπώθηκε με τον Shoigu.
Ωστόσο, ο Austin τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πετούν και να επιχειρούν όπου το επιτρέπει η διεθνής νομοθεσία με τη Μόσχα να υποστηρίζει πως αυτό το γεγονός έδειξε πως οι ΗΠΑ έχουν άμεση εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας..

Ρωσία: Εάν ο στρατός το κρίνει σκόπιμο, θα ανασύρει από το βυθό το αμερικανικό drone

Εάν ο ρωσικός στρατός το κρίνει σκόπιμο, θα ανασύρει από το βυθό της Μαύρης Θάλασσας το αμερικανικό drone υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Είναι θέμα του στρατού.
Εάν θεωρούν απαραίτητο για τα συμφέροντά μας και την ασφάλειά μας να το κάνουν, θα το κάνουν» τόνισε ο Peskov, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ρωσία θα επιχειρήσει να ανασύρει το αμερικανικό drone MQ9 για να το μελετήσει και αναλύσει.
Πάντως, ο Peskov τόνισε ότι δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις του ρωσικού στρατού και για αυτό παρέπεμψε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αλληλοκατηγορίες

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη 14/3 κατέπεσε αμερικανικό drone MQ9 που πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας με κατεύθυνση τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για κατάρριψη του, κατηγορία που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Μόσχα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως το drone, το οποίο πετούσε με τους αναμεταδότες του κλειστούς, παραβιάζοντας ένα προσωρινό όριο που καθορίστηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία - το οποίο είχε κινητοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιεύτηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα – έπεσε ως αποτέλεσμα απότομων ελιγμών.
H Ρωσία υποστηρίζει πως τα ρωσικά μαχητικά δεν είχαν χρησιμοποιήσει εποχούμενα όπλα, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της χώρας τους.

Θλιβερές οι σχέσεις

Οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ βρίσκονται σε θλιβερό, και ενδεχομένως στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους.
Είναι ενδεικτικό πως Αμερικάνος γερουσιαστής πρότεινε την κατάρριψη ρωσικών μαχητικών που θα προσεγγίζουν αμερικανικά στον διεθνή εναέριο χώρο.
Η δήλωση αυτή του γερουσιαστή Lindsey Graham προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου.

Θέλετε πυρηνικό πόλεμο; - Απαντήστε

«Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο δεν είναι απλώς έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης.
Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν ριζικά διαφορετική από τον πόλεμο «αντιπροσώπων» που διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον μας στην Ουκρανία.
Είναι διατεθειμένο το Καπιτώλιο να θέσει τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα σε κίνδυνο πυρηνικού πολέμου πλήρους κλίμακας;
Δώστε μας μια απάντηση, αξιότιμε Γερουσιαστή!» υπογράμμισε ο Antonov, ο οποίος υποστήριξε πως η Ρωσία δεν θέλει σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης