Τελευταία Νέα
Διεθνή

H συντριβή του drone MQ9 φέρνει στο προσκήνιο Trump, DeSantis και το τέλος της βοήθειας στην Ουκρανία

H συντριβή του drone MQ9 φέρνει στο προσκήνιο Trump, DeSantis και το τέλος της βοήθειας στην Ουκρανία
Το 80% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων θέλει ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία το 2024 να θέλει τη μη εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Η συντριβή του αμερικανικού drone MQ9 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο επιχείρημα στα χείλη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ron DeSantis - των δύο πιο πιθανών υποψήφιων των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ – προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάγκη να μειωθεί η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία και να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο υποστηρίζει πως τόσο ο Trump όσο και ο DeSantis έχουν καταστήσει σαφές πως εάν γίνουν πρόεδροι των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η παροχή αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, κάτι που σημαίνει πως ο πόλεμος ενδεχομένως να τελειώσει με τους όρους που θα έχει θέσει η Ρωσική Ομοσπονδία.

Το σενάριο που όλοι φοβούνται

Σύμφωνα με το CNN, οι θέσεις των Trump και των DeSantis θα διαδοθούν ευρέως στην αμερικανική κοινή γνώμη ιδιαίτερα μετά τη συντριβή του αμερικανικού drone, καθώς αυτό το γεγονός φέρνει τον κόσμο «πιο κοντά» στο σενάριο που όλοι φοβούνται, δηλαδή σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Επισημαίνεται μάλιστα πως εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τις εκλογές του 2024, η υπόσχεση του προέδρου Biden να παραμείνει στο πλευρό του Κιέβου για «όσο χρειαστεί», ενδεχομένως να λήξει στις 20 Ιανουαρίου του 2025, όταν και θα αναλάβει ο νέος πρόεδρος.

Τι έχουν πει Trump, DeSantis

Ο DeSantis έχει διαμηνύσει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, έχοντας επισημάνει πως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αποκλείσει την αποστολή όπλων – όπως μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς – που θα μπορούσαν να πλήξουν το ρωσικό έδαφος.
Αλλά και ο Trump έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, τασσόμενος υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.
«Ο θάνατος και η καταστροφή πρέπει να τελειώσουν τώρα!» ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ο Trump, θέση την οποία πάντως δεν συμμερίζεται απόλυτα η βάση των Ρεπουμπλικάνων, αν κρίνει κανείς από την τοποθέτηση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, Roger Wicker, ο οποίος υποστήριξε πως η συντριβή του drone MQ9 θα πρέπει να αποτελέσει ένα γεγονός αφύπνισης για τις ΗΠΑ ότι είναι προς το εθνικό τους συμφέρον να αντιμετωπίσουν τον Putin ως την απειλή που πραγματικά είναι.

Διχογνωμία στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων

Διαφορετικές θέσεις πάντως στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων απέναντι στις θέσεις Trump και DeSantis εκφράζουν και οι υποψήφιοι για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές, Nikki Haley και Mike Pence, οι οποίοι προειδοποιούν ότι εάν αποτύχουν να σταματήσουν τον Putin, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές αντιπαραθέσεις στο μέλλον.
«Στόχος της Ρωσίας είναι να εξαφανίσει την Ουκρανία από τον χάρτη.
Εάν το Κίεβο σταματήσει να πολεμά, τότε η Ουκρανία θα σταματήσει να υπάρχει.
Και τότε και άλλα κράτη θα φοβούνται εύλογα ότι θα είναι ο επόμενος στόχος» είπε η Haley, θέση πάντως που δεν φαίνεται να βρίσκει απήχηση στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.

Τι λένε οι ψηφοφόροι

Δημοσκόπηση του CNN/SSRS έδειξε πως το 80% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων ή των ανεξάρτητων με τάση προς τους Ρεπουμπλικάνους, πιστεύει πως είναι σημαντικό ο υποψήφιος του κόμματος για το προεδρικό χρίσμα να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί και το επόμενο έτος, τότε οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό φόρουμ για του Αμερικάνους πολίτες προκειμένου να αποφασίσουν για το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν ή όχι την υποστήριξη τους στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης