Τελευταία Νέα
Διεθνή

International Journal of Cancer: Οι μπανάνες καταπολεμούν καρκίνο, καρδιακά προβλήματα, άγχος - Οι εντυπωσιακές έρευνες

International Journal of Cancer: Οι μπανάνες καταπολεμούν καρκίνο, καρδιακά προβλήματα, άγχος - Οι εντυπωσιακές έρευνες
Εντυπωσιακές έρευνες για τα οφέλη της μπανάνας 
Η μπανάνα περιέχει άφθονα ιόντα καλίου, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Νόστιμες και θρεπτικές, οι μπανάνες δεν είναι μόνο υγιεινά σνακ, αλλά και ιδανικές για την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της απώλειας της μνήμης και της ανακούφισης του άγχους.
Τι μπορεί να κάνει μια μπανάνα την ημέρα στον ανθρώπινο οργανισμό;
1. Πρόληψη του καρκίνου
Σε μια ερευνητική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer τον Ιανουάριο του 2005, ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία διεξήγαγαν μια μελέτη 13,4 ετών σε 61.000 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 76 ετών.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον τέσσερις μπανάνες την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών κατά 50%.
Οι γυναίκες που τρώνε λαχανικά με ρίζα όπως τα καρότα και τα παντζάρια έχουν επίσης χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των νεφρών.
Μια ιαπωνική μελέτη ανακάλυψε ότι οι ώριμες μπανάνες μπορούν να ενισχύσουν τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά κύτταρα για να παράγουν παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF), ο οποίος μπορεί να καταπολεμήσει τα παθολογικά κύτταρα.
Όσο πιο σκούρα είναι τα μπαλώματα στο δέρμα της μπανάνας, τόσο καλύτερη είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι μπανάνες με κίτρινο χρώμα σκούρες κηλίδες έχουν οκταπλάσια ικανότητα να αυξήσουν τα λευκά αιμοσφαίρια απ' ότι οι μπανάνες με πράσινο δέρμα.
Οι μπανάνες περιέχουν επίσης ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν αντικαρκινικά φάρμακα.
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Oncology το 2021 ανέφερε ότι τα εκχυλίσματα φρούτων μπανάνας και φυτών μπανάνας εμφανίζουν προληπτικές και αντικαρκινικές δράσεις για διάφορους τύπους καρκίνου, ρυθμίζοντας διαφορετικές οδούς αγωγής κυτταρικού σήματος.
Οι βοτανικές χημικές ουσίες στις μπανάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φαρμάκων πολλαπλών στόχων για τη θεραπεία του καρκίνου.

2. Πρόληψη καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης μειώνοντας την οξειδωμένη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας στο πλάσμα, γνωστή και ως κακή χοληστερόλη.
Έχουν επίσης πολύ κάλιο, το οποίο ελέγχει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό.
Το ανθρώπινο σώμα είναι επιρρεπές σε αρρυθμίες και αυξημένη αρτηριακή πίεση όταν του λείπει κάλιο.
Η σωστή ποσότητα καλίου μπορεί να σταθεροποιήσει τη διεγερσιμότητα των νεύρων και των μυϊκών κυττάρων εντός του φυσιολογικού εύρους, διατηρώντας τη σωστή λειτουργία της καρδιάς .
Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal το 2022, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη 19,5 ετών με 24.963 συμμετέχοντες, συνολικά 11.267 άνδρες και 13.696 γυναίκες.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη καλίου, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε δραστικά κατά 13 τοις εκατό σε εκείνους με την υψηλότερη πρόσληψη καλίου.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ή υποτροπής ήταν 11 τοις εκατό χαμηλότερος στις γυναίκες και 7 τοις εκατό στους άνδρες.
Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό, ειδικά για τις γυναίκες.
Εκτός από κάλιο, οι μπανάνες περιέχουν πολλές υδατοδιαλυτές διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine το 2003 επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως οι μπανάνες μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις.
Πάνω από 9.700 Αμερικανοί ενήλικες συμμετείχαν στη μελέτη.
Κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου (CHD) και καρδιαγγειακής νόσου (CVD) των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 12 τοις εκατό και 11 τοις εκατό, αντίστοιχα, σε εκείνους που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες την ημέρα με διάμεσο 20,7 γραμμάρια και όσοι έτρωγαν τις λιγότερες υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες καθημερινά με διάμεσο 5,9 γραμμάρια.
Τα άτομα με την υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση υδατοδιαλυτών ινών, με διάμεσο 5,9 γραμμάρια, σε σύγκριση με το χαμηλότερο μέσο όρο 0,9 γραμμαρίων, είδαν επίσης μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 15%. Το ποσοστό θνησιμότητας της στεφανιαίας νόσου μειώθηκε κατά 24 τοις εκατό, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου μειώθηκε κατά 15 τοις εκατό.
Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα συμμετεχόντων είχε επίσης 10 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο, με τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα επίσης να μειώνονται κατά 12 τοις εκατό.

3. Πρόληψη απώλειας μνήμης

Οι μπανάνες είναι μια φανταστική πηγή βιταμίνης Β6.
Η βιταμίνη Β6 ρυθμίζει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, βελτιώνοντας έτσι τη γνωστική ικανότητα.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition τον Μάρτιο του 1996, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη διεξήγαγαν γνωστικά τεστ σε 70 άνδρες ηλικίας μεταξύ 54 και 81 ετών.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δύο τεστ μνήμης.
Η έρευνα δείχνει ( pdf ) ότι η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, βοηθά τους μαθητές να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και να μελετούν πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας έτσι τις βαθμολογίες τους στα τεστ.

4. Συναισθηματική ρύθμιση, άγχος και ανακούφιση από την κατάθλιψη

Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, την οποία το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μετατρέψει σε σεροτονίνη.
Η σεροτονίνη μπορεί να χαλαρώσει το σώμα, να ανακουφίσει το άγχος και να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρά.
Οι μπανάνες περιέχουν επίσης βιταμίνες Β , οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα, καθώς τα συνένζυμα συντονίζουν τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Psychopharmacology: Clinical & Experimental το 2022 τεκμηρίωσε ότι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Reading μέτρησαν την επίδραση των υψηλών δόσεων βιταμίνης Β6 σε 478 συμμετέχοντες.
Η κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλών δόσεων βιταμίνης Β6 μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences το 2017 τόνισε ότι ο πολτός και η φλούδα της μπανάνας έχουν λειτουργίες κατά του άγχους, κατά της κατάθλιψης και ενίσχυσης της μνήμης, πιθανώς λόγω των αντιοξειδωτικών τους επιδράσεων.

Μερικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν πάντως την υπερκατανάλωση μπανάνων:

Ασθενείς με Νεφρική Νόσο, Διαβητικοί

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης