Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική θύελλα στην Πολωνία – Αμερικανικό δίκτυο κατηγορεί τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, παρέμβαση πρεσβειών

Πολιτική θύελλα στην Πολωνία – Αμερικανικό δίκτυο κατηγορεί τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, παρέμβαση πρεσβειών
Αν και ο αγιοποιημένος Πολωνός ποντίφικας έχει πεθάνει από το 2005, έχει γίνει το πιο καυτό θέμα στην Πολωνία
Πόλεμος; Πληθωρισμός; Διαφθορά; Όχι, το μεγάλο θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική της Πολωνίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου είναι η κληρονομιά του Ιωάννη Παύλου Β'.
Αν και ο αγιοποιημένος Πολωνός ποντίφικας έχει πεθάνει από το 2005, έχει γίνει το πιο καυτό θέμα στην Πολωνία μετά από ένα εκρηκτικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από τον αμερικανικών συμφερόντων ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVN, το οποίο ισχυρίζεται ότι όταν ήταν καρδινάλιος στη γενέτειρά του, την Κρακοβία, προστάτευε ιερείς που κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Αυτό προκάλεσε συλλογική κατάρρευση στις τάξεις του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την ισχυρή Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Αντίδραση από το PiS

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Mark Brzezinski κλήθηκε μάλιστα (αργότερα υποβαθμίστηκε σε "προσκεκλημένος") να εμφανιστεί στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι "αναγνωρίζει ότι το πιθανό αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων συνάδει με τους στόχους ενός υβριδικού πολέμου που αποσκοπεί στην πρόκληση διαιρέσεων και εντάσεων στην πολωνική κοινωνία".
Το PiS προώθησε επίσης ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα "για την υπεράσπιση του καλού ονόματος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'".
"Το [κοινοβούλιο] καταδικάζει έντονα την επαίσχυντη εκστρατεία που διεξάγεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης... κατά του μεγάλου Πάπα Αγίου Ιωάννη Παύλου Β΄, του μεγαλύτερου Πολωνού στην ιστορία", αναφέρει το ψήφισμα.
Η κυβέρνηση και τα συνδεδεμένα με αυτήν μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία για τον Ιωάννη Παύλο Β΄.
Μια γιγαντιαία εικόνα του Πάπα προβλήθηκε στην πρόσοψη του προεδρικού μεγάρου στη Βαρσοβία.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας TVP μεταδίδει πλέον καθημερινά παπικό κήρυγμα.

Παπική πολιτική

Όλα αυτά είναι ένα πολιτικό παιχνίδι, καθώς το PiS βρήκε αυτό που ελπίζει ότι θα αποτελέσει εκλογικό καύσιμο πυραύλων ενόψει των εκλογών, δήλωσε ο Ben Stanley, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βαρσοβία.
"Η υπεράσπιση του Ιωάννη Παύλου ΙΙ προσφέρει στο PiS την ευκαιρία να δείξει ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά μιας διαμάχης που θέτει τις αυθεντικές πολωνικές αξίες απέναντι σε κάτι μη αυθεντικό και ύποπτο", δήλωσε ο Stanley.
Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο την αντιπολίτευση ότι "ντρέπεται για τον σημαντικότερο συμπατριώτη του στην ιστορία της Δημοκρατίας".
Το κόμμα έχει ιστορικό στην εξεύρεση σκανδαλωδών θεμάτων ενόψει εκλογών.
Το 2015, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, ο ηγέτης του κόμματος κατηγόρησε τους μετανάστες ότι εισάγουν "κάθε είδους παράσιτα και πρωτόζωα" στην Ευρώπη.
Το 2020, ο υποστηριζόμενος από το PiS πρόεδρος Andrzej Duda συνέβαλε στην τόνωση της εκστρατείας επανεκλογής του εξαπολύοντας επιθέσεις σε ακτιβιστές LGBTQ+ ως υποστηρικτές μιας ιδεολογίας που ήταν εχθρική προς τις πολωνικές αξίες.
Τους τελευταίους μήνες, τα υποστηριζόμενα από το κράτος μέσα μαζικής ενημέρωσης εκμεταλλεύτηκαν τις ανησυχίες των πολιτικών της αντιπολίτευσης για το κλίμα, κατηγορώντας τους ότι σκοπεύουν να αναγκάσουν τους Πολωνούς να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους χοιρινά κοψίδια και να τα αντικαταστήσουν με βρώσιμα έντομα.
"Θα παρατηρήσετε ότι η συζήτηση για την κατανάλωση εντόμων και τη ζωή σε πόλεις 15 λεπτών έχει σχεδόν εξαφανιστεί πλέον.
Ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες", δήλωσε ο Stanley.

Καθολική Πολωνία

Παρόλο που η Πολωνία εκκοσμικεύεται, με σταθερή μείωση των νέων ιερέων, μείωση των ανθρώπων που παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία και μεγάλο αριθμό μαθητών που εγκαταλείπουν τη θρησκευτική εκπαίδευση, η χώρα εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο καθολικές στην Ευρώπη.
Η Εκκλησία εξακολουθεί να έχει υπέρμετρη επιρροή μεταξύ των ηλικιωμένων και εκείνων που ζουν σε μικρότερες πόλεις και χωριά - τα εκλογικά προπύργια του PiS.
Το κόλπο του JP2 έπιασε την αντιπολίτευση στα πράσα- πολλοί από τους υποστηρικτές τους τείνουν να είναι πιο κοσμικοί, αλλά τα κόμματα δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να προσβάλουν τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους αν ελπίζουν να κερδίσουν την εξουσία αυτό το φθινόπωρο.

Ισχυρός ποντίφικας

Ο εκλιπών Πάπας συχνά πιστώνεται ότι συνέβαλε στην πτώση του κομμουνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη- τα προσκυνήματά του στην πατρίδα του θεωρήθηκαν βασικός παράγοντας για την άνοδο του εργατικού συνδικάτου Solidarity το 1980.
Παραμένει σεβαστή μορφή σε όλη τη χώρα.
Η Πλατφόρμα των Πολιτών, το μεγαλύτερο κόμμα της πολωνικής αντιπολίτευσης, παρέμεινε εκτός ψηφοφορίας για το ψήφισμα περί παπικής υπεράσπισης.
Το κόμμα κατηγόρησε το PiS ότι κάνει πολιτική με το θέμα.
"Δεν θέλετε να υπερασπιστείτε τον Ιωάννη Παύλο Β΄, θέλετε να τον υπογράψετε στο PiS!". δήλωσε ο Paweł Kowal, βουλευτής της Πολιτικής Πλατφόρμας, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το ψήφισμα.
Ενώ η αντιπολίτευση δίσταζε, ο Αρχιεπίσκοπος Stanisław Gądecki, επικεφαλής της διάσκεψης των επισκόπων της χώρας, κατήγγειλε τις αναφορές για τον Ιωάννη Παύλο Β΄ ως "συγκλονιστικές απόπειρες δυσφήμισης του προσώπου και του έργου του, οι οποίες γίνονται υπό το πρόσχημα της ανησυχίας για την αλήθεια και το καλό".
Δεν είναι μόνο το TVN που κατηγορεί τον Ιωάννη Παύλο Β' ότι έκανε τα στραβά μάτια στους κληρικούς παιδόφιλους.
Παρόμοιοι ισχυρισμοί διατυπώνονται στο νέο βιβλίο του Ολλανδού δημοσιογράφου Ekke Overbeek, "Maxima Culpa: Παύλος ΙΙ", το οποίο αναφέρει ότι όταν ήταν επίσκοπος, ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ μετακινούσε παιδεραστές ιερείς από ενορία σε ενορία για να μην αποκαλυφθούν.
Τόσο το βιβλίο όσο και το ντοκιμαντέρ του TVN δέχονται επιθέσεις επειδή βασίζονται σε αρχεία μυστικής πολιτικής της κομμουνιστικής εποχής.
Το TVN, που ανήκει στην Warner Bros. Discovery, απάντησε λέγοντας: "Ο ρόλος των ελεύθερων και αξιόπιστων μέσων ενημέρωσης είναι να αναφέρουν τα γεγονότα, ακόμη και αν είναι επώδυνα και δύσκολα αποδεκτά".
Τόνισε επίσης ότι ο συγγραφέας του ντοκιμαντέρ δεν βασίστηκε μόνο σε αρχειοθετημένα αρχεία, αλλά επικοινώνησε και με ανθρώπους που είχαν κακοποιηθεί από ιερείς.
Άβολα για την πολωνική εκκλησία, ο Πάπας Φραγκίσκος προέβη σε μια αρκετά χλιαρή υπεράσπιση του προκατόχου του.
"Είναι απαραίτητο να τοποθετήσουμε τα πράγματα στην εποχή τους... εκείνη την εποχή, τα πάντα καλύπτονταν", δήλωσε στην εφημερίδα La Nacion της Αργεντινής.
Με αρκετούς μήνες να απομένουν μέχρι την ψηφοφορία, το PiS θα παρακολουθεί τώρα για να δει αν ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ κερδίζει έδαφος ως θέμα, δήλωσε ο Stanley.
"Το να το πιέσουμε πολύ σκληρά είναι ενδεχομένως επικίνδυνο, διότι δεν είμαστε πλέον στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δεν είναι τόσο σαφές αυτή τη φορά αν τόσο πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, θα προστρέξουν στην υπεράσπιση του Ιωάννη Παύλου Β'", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης