Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο άγνωστος ρόλος της Goldman Sachs στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank - H συναλλαγή των... ζημιών

Ο άγνωστος ρόλος της Goldman Sachs στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank - H συναλλαγή των... ζημιών
Η Goldman Sachs ήταν η τράπεζα που επιλέχθηκε για να επιχειρήσει αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,25 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα για τη Silicon Valley Bank, καθώς αυτή πάλευε με την εκροή καταθέσεων
Σχετικά Άρθρα
Μια ζημία ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση τίτλων πυροδότησε τον πανικό της αγοράς σχετικά με την Silicon Valley Bank στην Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα.
Την Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, η μητρική της εταιρεία αποκάλυψε ποιος χρηματοπιστωτικός γίγαντας αγόρασε τους εν λόγω τίτλους: η Goldman Sachs.
Η νέα αποκάλυψη που έγινε σε ένα αρχείο της SVB Financial (SIVB) ενισχύει τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε μία από τις πιο γνωστές τράπεζες της Wall Street στις τελευταίες ημέρες της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Η Goldman Sachs ήταν επίσης η τράπεζα που επιλέχθηκε για να επιχειρήσει αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,25 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα για τη Silicon Valley Bank, καθώς αυτή πάλευε με την εκροή καταθέσεων.
Η αύξηση κεφαλαίου ήταν τελικά ανεπιτυχής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την κατάσχεση της τράπεζας από τις ρυθμιστικές αρχές την Παρασκευή.

Η "βοήθεια" της Goldman Sachs

Η SVB Financial γνωστοποίησε για πρώτη φορά τη ζημία ύψους 1,8 δισ. δολαρίων στις 8 Μαρτίου, λέγοντας ότι "ολοκλήρωσε την πώληση ουσιαστικά του συνόλου του χαρτοφυλακίου των διαθέσιμων προς πώληση τίτλων της" έναντι 21 δισ. δολαρίων.
Αλλά δεν αποκάλυψε τον πωλητή.
Λίγες ημέρες αργότερα ανέφερε σε νέα ομοσπονδιακή κατάθεση ότι η Silicon Valley Bank έλαβε περίπου 21,45 δισ. δολάρια για ένα χαρτοφυλάκιο διαθέσιμων προς πώληση τίτλων με λογιστική αξία περίπου 23,97 δισ. δολάρια και ότι πωλήθηκε στην Goldman "σε τιμές που συμφωνήθηκαν".
Η πώληση αυτή παρείχε στην τράπεζα κάποια ρευστότητα, αλλά δημιούργησε επίσης ζημία 1,8 δισ. δολαρίων μετά από φόρους για την τράπεζα.
Δεν είναι ασυνήθιστο για την Goldman Sachs, μία από τις ισχυρότερες τράπεζες της Wall Street, να παρέχει πολλαπλές μορφές βοήθειας σε πελάτες, όπως έκανε στην περίπτωση της Silicon Valley Bank.
Άτομο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Yahoo Finance ότι η Goldman αγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο τίτλων "υψηλής ρευστότητας" από την SVB "με ίσους όρους και με τους όρους της αγοράς".
Το πρόσωπο αυτό δήλωσε ότι η Goldman δεν ήταν σύμβουλος για την πώληση του χαρτοφυλακίου, αλλά ότι η SVB ζήτησε τη βοήθεια της Goldman τις τελευταίες ημέρες για να βρει ρευστότητα.
Η πώληση τίτλων στην Goldman ήταν μια απόπειρα λύσης, δήλωσε το πρόσωπο αυτό.

Ο ρόλος της Goldman Sachs

Η Goldman διαθέτει εμπορική και επενδυτική τραπεζική καθώς και δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας.
Διαθέτει επίσης μια τράπεζα που στις 31 Δεκεμβρίου ήταν η όγδοη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με ενεργητικό 487 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ξεκίνησε τον βραχίονα καταναλωτικής τραπεζικής της το 2016 και πρόσφατα δήλωσε ότι ένα τμήμα της επιχείρησης αυτής έχασε 3 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020.
Μετά την κατάσχεση της Silicon Valley Bank, η Goldman συμμετείχε επίσης στη διαπραγμάτευση ομολόγων ύψους περίπου 700 εκατ. δολαρίων που κατείχε η SVB Financial, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα The Wall Street Journal.
Διευκόλυνε τις συναλλαγές σε επενδυτές προβληματικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανέφερε η Journal.
Η πτώση της Silicon Valley Bank προκάλεσε μια ταραχώδη εβδομάδα για τον τραπεζικό κλάδο, με τις ρυθμιστικές αρχές να συμφωνούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να προστατεύσουν όλους τους καταθέτες της εν λόγω τράπεζας στην Καλιφόρνια και της Signature Bank της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα καθιέρωσαν ένα πρόγραμμα δανεισμού ώστε άλλες τράπεζες να μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση σε αντάλλαγμα για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης