Διεθνή

Προειδοποίηση Σαουδικής Αραβίας σε ΗΠΑ: Ούτε σταγόνα πετρέλαιο σε όποιον επιβάλει πλαφόν

Προειδοποίηση Σαουδικής Αραβίας σε ΗΠΑ: Ούτε σταγόνα πετρέλαιο σε όποιον επιβάλει πλαφόν
Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο NOPEC που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ
Ξεκάθαρη προειδοποίηση πως δεν πρόκειται να πουλήσει ούτε σταγόνα πετρελαίου σε οποιοδήποτε κράτος επιχειρήσει να επιβάλλει ανώτατο όριο τιμών διατυπώνει η Σαουδική Αραβία.
«Αν επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε καμία χώρα που θα επιβάλλει ανώτατο όριο τιμής στην προμήθεια μας.
Θα μειώσουμε την παραγωγή πετρελαίου και δεν θα εκπλαγώ αν και άλλοι κάνουν το ίδιο» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman σχολιάζοντας το νομοσχέδιο των ΗΠΑ NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act).

Αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση την ευκαιρία να υποβάλλει αντι – μονοπωλιακές αγωγές κατά των κρατών – μελών του OPEC και των εταίρων τους.
Σύμφωνα με τον bin Salman, το νομοσχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε ανισορροπία στην προσφορά και ζήτηση πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
«Το νομοσχέδιο NOPEC δεν αναγνωρίζει τη σημασία του να διατηρείς πλεονάζουσα χωρητικότητα και τις συνέπειες της μη διατήρησης της στη σταθερότητα της αγοράς.
Το NOPEC θα υπονόμευε επίσης τις επενδύσεις στην χωρητικότητα πετρελαίου και θα προκαλούσε μια σημαντική μείωση στην παγκόσμια προσφορά σε σχέση με τη μελλοντική ζήτηση» αναφέρει ο bin Salman, ο οποίος επέκρινε την πολιτική περιορισμού των τιμών πετρελαίου, καθώς όπως είπε, «προκαλεί αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου».

Αστάθεια στην αγορά

«Πρέπει να επαναλάβω την άποψη που είχα κάνει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σχετικά με το πώς τέτοιες πολιτικές αναπόφευκτα θα επιδείνωσαν την αστάθεια και την μεταβλητότητας της αγοράς και θα επηρέαζαν αρνητικά τη βιομηχανία πετρελαίου», είπε ο Salman προσθέτοντας ότι αντίθετα, η συμμαχία OPEC+ «έχει κάνει κάθε προσπάθεια και πέτυχε» να επιφέρει σημαντική σταθερότητα και διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου».
Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2022, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο NOPEC, το ποίο εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα αμερικανικά δικαστήρια να αναλάβουν δράση κατά των πρακτικών καθορισμού τιμών του OPEC, έτσι ώστε – όπως υποστηρίζει – να βελτιωθεί η δικαιοσύνη και η σταθερότητα στη διεθνή αγορά πετρελαίου.
Πριν λίγες ημέρες, ομάδα γερουσιαστών τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους φέρεται να ετοιμάζει να επαναφέρει νομοθεσία που θα απαγορεύει στον OPEC να χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τους Αμερικάνους γερουσιαστές, ο καθορισμός τιμών από τον OPEC αύξησε το παγκόσμιο κόστος πετρελαίου και συνέβαλε στην αβεβαιότητα, και ότι η δίκαιη τιμολόγηση για τους Αμερικανούς καταναλωτές εξαρτάται από τον ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης