Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μανία αγορών στα 2ετή αμερικανικά ομόλογα - Δεν είχε ξανασυμβεί από το 1980, τι βλέπουν οι επενδυτές

Μανία αγορών στα 2ετή αμερικανικά ομόλογα - Δεν είχε ξανασυμβεί από το 1980, τι βλέπουν οι επενδυτές
Η Δευτέρα, 13/3, σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα μαζικής μείωσης της απόδοσης του διετούς ομολόγου
Η μετατόπιση στις αγορές βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στις 13 Μαρτίου 2023, δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο έχει παρατηρηθεί εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και των επιπτώσεων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η μονοήμερη πτώση των αποδόσεων των διετών ομολόγων ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή Volcker στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ξεπέρασε την περίοδο γύρω από το χρηματιστηριακό κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987.
Σε μια φάση έπεσαν έως και 65 μονάδες βάσης στο 3,935%, πριν κινηθούν για να υποχωρήσουν γύρω στις 61 μονάδες βάσης.
Οι κινήσεις αυτές ήρθαν καθώς οι επενδυτές αναθεώρησαν ριζικά τις προσδοκίες τους για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στον απόηχο αρκετών τραπεζικών χρεοκοπιών και της ανάπτυξης ενός νέου κυβερνητικού μηχανισμού στήριξης.

Γιατί αυξάνεται η ζήτηση;

Η Δευτέρα, 13/3, σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη ημέρα μαζικής μείωσης της απόδοσης του διετούς ομολόγου, ανεβάζοντας το σύνολο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε πάνω από μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.
Η ζήτηση για κρατικά ομόλογα όλων των λήξεων αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να εγκαταλείπουν τις αμερικανικές τραπεζικές μετοχές, ακόμη και μετά την ανακοίνωση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενός σχεδίου διάσωσης το βράδυ της Κυριακής.
Τα συμβόλαια ανταλλαγής που αναφέρονται στις συνεδριάσεις πολιτικής της Fed - τα οποία την περασμένη εβδομάδα ευνοούσαν την αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα - μείωσαν τις πιθανότητες οποιασδήποτε αύξησης από το τρέχον εύρος 4,5%-4,75%.
Η προοπτική αύξησης στη συνεδρίαση του Μαρτίου είναι πλέον μικρότερη από μία στις δύο και η αγορά υποδηλώνει πλέον ότι η κορυφή για αυτόν τον κύκλο θα είναι, το πολύ, κατά ένα τέταρτο της μονάδας υψηλότερη από εκεί που βρίσκεται τώρα.
Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια για το υπόλοιπο του 2023 υποδηλώνουν ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά σχεδόν μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα από την κορυφή του Μαΐου πριν από το τέλος του έτους.

Όλα έρχονται πιο... μπροστά

"Το σημερινό trading κατέχει το μπροστινό μέρος, καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στενεύουν με κακές προοπτικές για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου", δήλωσε η Priya Misra, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην TD Securities.
"Η Fed ήθελε να αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, αλλά όχι με άτακτο τρόπο, οπότε κάποιες αυξήσεις επιτοκίων που έχουν αποτιμηθεί έχουν νόημα".
Οι μειώσεις των επιτοκίων, από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, δήλωσε η Misra.

Προσαρμογή

Η ανατιμολόγηση των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την άποψη ότι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη Fed την επόμενη εβδομάδα από ό,τι τα ποσοστά πληθωρισμού που παραμένουν αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% παρά τις οκτώ διαδοχικές αυξήσεις στη ζώνη-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά το τελευταίο έτος.
Η Nomura προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο και τερματισμό της ποσοτικής σύσφιξης της Fed.
"Πολλά άλλαξαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου", δήλωσε ο Daniel Ivascyn, επικεφαλής επενδύσεων στην Pacific Investment Management.
"Υπήρξε μια σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και σημαντική αποστροφή προς τον κίνδυνο που δεν νομίζουμε ότι έχει τελειώσει.
Πρόκειται πιθανότατα για μια πολύμηνη διαδικασία προσαρμογής" για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ από το 2008, ανέδειξε τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία προκάλεσαν δραματική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Δύο άλλες τράπεζες, η Silvergate Capital και η Signature Bank, έκλεισαν επίσης.
"Κάθε φορά που βλέπουμε τέτοια πράγματα, η αγορά του Δημοσίου είναι το καταφύγιο", δήλωσε ο Jack McIntyre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management.
"Είναι καταπληκτικό αν είστε σωστά τοποθετημένοι και πολύ απογοητευτικό αν δεν είστε".

Ισχυρές συναλλαγές

Ο όγκος συναλλαγών ήταν βαρύς.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της BMO Capital Markets εκτίμησαν ότι η δραστηριότητα στα Treasuries ήταν περίπου 300% του κινητού μέσου όρου των 10 ημερών.
Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν, η απόδοση του διετούς ομολόγου έφθασε σε πολυετές υψηλό 5,08%, αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να επιταχύνει εκ νέου τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, εάν αυτό δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα.
Οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων μειώθηκαν λιγότερο, μειώνοντας την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων του Δημοσίου.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε περίπου 13 μονάδες βάσης στο 3,57%, μειώνοντας τη διαφορά της από το διετές από πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα μόλις την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 40 μονάδες βάσης.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δημιούργησαν την Κυριακή μια νέα διευκόλυνση έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέπει στις τράπεζες να δεσμεύουν μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας για μετρητά με διάρκεια ενός έτους και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν πλήρως ακόμη και τους ανασφάλιστους καταθέτες στον δανειστή.
Η κάθοδος της SVB σε αναγκαστική διαχείριση από την FDIC - η δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ στην ιστορία μετά την Washington Mutual το 2008 - ήρθε ξαφνικά την Παρασκευή, μετά από μερικές ημέρες όπου η καθιερωμένη πελατειακή της βάση από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας απέσυρε καταθέσεις.
Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες αυξάνονται ότι η πτώχευση των τριών τραπεζών μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης