Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατό χιλιάδων drones ετοιμάζει η Ταϊβάν για έναν ασύμμετρο πόλεμο με την Κίνα

Στρατό χιλιάδων drones ετοιμάζει η Ταϊβάν για έναν ασύμμετρο πόλεμο με την Κίνα
Πληροφορίες αναφέρουν πως και η Κίνα αναπτύσσει χιλιάδες UAV καθώς και σμήνη ιπτάμενων robot
Στρατό από χιλιάδες drones – επιτήρησης και μάχης – ετοιμάζει η Ταϊβάν, η οποία λαμβάνοντας διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέλει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν ασύμμετρο πόλεμο με την Κίνα, η οποία δεν έχει κρύψει την πρόθεση της να επέμβει κάποια στιγμή στρατιωτικά στην πρώην επαρχία της προκειμένου να την καταλάβει και να την ενώσει με την υπόλοιπη ηπειρωτική κινεζική επικράτεια.
Η Ταϊβάν παρουσίασε τα τελευταία UAV μοντέλα της, υποστηρίζοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» σε περίπτωση που κληθεί να αντιμετωπίσει τον πολύ πιο μεγάλο αριθμητικά κινεζικό στρατό, καθώς, όπως επισημαίνει, τα drones έχουν την ικανότητα να καταστήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις πολύ πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές σε περίπτωση που η νησιωτική Ταϊβάν δεχθεί στρατιωτική επίθεση

Πάνω από 3.000 drones

Το στρατιωτικό Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung-Shan (NCSIST), παρουσίασε τα πιο πρόσφατα μοντέλα του, συμπεριλαμβανομένων του drone επιτήρησης Albatross II και drones μάχης που λειτουργούν με δορυφόρους παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης.
Ο επικεφαλής του NCSIST, Art Chang υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τη σημασία των drones, αναφέροντας πως το ίδρυμά του είχε συνεργαστεί με εταιρείες της Ταϊβάν για να δημιουργήσουν μια «εθνική ομάδα» για την ανάπτυξη στρατιωτικών drones.
Μάλιστα, ο στρατός της Ταϊβάν ανακοίνωσε συνεργασία με εταιρείες που στοχεύουν στην παραγωγή 3.000 drones το επόμενο έτος.

Ένταξη στο στρατό

Ο Chi Li-Pin, διευθυντής του Τμήματος Έρευνας Αεροναυτικών Συστημάτων για το NCSIST, είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αυξήσουν την υιοθέτηση drones στις στρατηγικές τους.
«Ελπίζω ότι τα εθνικά μας στρατεύματα θα μπορέσουν να εξοικειωθούν με αυτό το όπλο ασύμμετρου πολέμου και να το χρησιμοποιήσουν με τόλμη» υποστήριξε ο Chi Li-Pin ενώ και η πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen έχει υποστηρίξει την ιδέα του «ασύμμετρου πολέμου» για να κάνει τις δυνάμεις της Ταϊβάν πιο ευκίνητες και πιο δύσκολο να βληθούν σε περίπτωση επίθεσης.

Η απειλή της Κίνας

Κατά την χθεσινή του ομιλία στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Κίνας, στην οποία δεν πρέπει να αναμειχθούν ξένες δυνάμεις.
Σημειώνεται ότι η Κίνα διατηρεί την απειλή στρατιωτικής επέμβαση στην Ταϊβάν, η οποία αποσχίστηκε από την Κίνα μετά τον εμφύλιο του 1949, καθώς τη θεωρεί κινεζική επαρχία.
Μάλιστα ο επικεφαλής της CIA, William Burns είχε αναφέρει πρόσφατα πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν «ως πληροφορία» ότι ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping διέταξε τον στρατό του να είναι έτοιμος να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ στηρίζουν οικονομικά και πολιτικά την Ταϊβάν, ενώ την προμηθεύουν με όπλα τη στιγμή που έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα τη συνδράμουν και στρατιωτικά σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από την Κίνα.

Σμήνη ιπτάμενων robot

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως και η Κίνα ενισχύει και αυτή το στρατό της με drones, συμπεριλαμβανομένων και σμηνών από ιπτάμενα robot.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ταϊβάν υποστηρίζει πως θα επικεντρωθεί αφενός στην ανάπτυξη drones επιτήρησης και μάχης αφετέρου στη δημιουργία συστημάτων κατάρριψης των drones.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης