Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 6 χειρότερες πτωχεύσεις στην ιστορία των ΗΠΑ - Όλες είχαν μια αιτία... την απάτη των στελεχών

Οι 6 χειρότερες πτωχεύσεις στην ιστορία των ΗΠΑ - Όλες είχαν μια αιτία... την απάτη των στελεχών
Η Enron και η Lehman Brothers έκαναν την εταιρική Αμερική να τρέμει
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην αμερικανική τραπεζική ιστορία, αλλά αν εξετάσει κανείς ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, οι περιπτώσεις είναι πολλές και μεγαλύτερων διαστάσεων.
Η δημιουργική χρηματοδότηση οδήγησε αρκετούς ομίλους να μετατραπούν σε επενδυτικές τράπεζες που ειδικεύονται στα επικίνδυνα παράγωγα.
Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης σάρωσαν τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία και φέρνοντας στο φως το σκάνδαλο Madoff.
Και τώρα το "εκρηκτικό μείγμα" των αυξήσεων των επιτοκίων και των κρυπτονομισμάτων βυθίζει τη Silicon Valley Bank, το ίδρυμα που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων και κρασιών της Καλιφόρνιας, και την Signature Bank, την τράπεζα της Νέας Υόρκης που δραστηριοποιείται στα ψηφιακά νομίσματα.

Ο "θόρυβος" των Enron και Lehman

Η Enron και η Lehman Brothers έκαναν την εταιρική Αμερική να τρέμει, η οποία τώρα φοβάται την επανάληψη μιας νέας καταστροφικής κρίσης για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, που είναι ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία.
Οι αμερικανικές αρχές αντέδρασαν έγκαιρα στην κρίση, δημιουργώντας ένα αλεξίπτωτο εγγύησης όλων των καταθέσεων, ακόμη και αυτών που υπερβαίνουν το ομοσπονδιακό όριο των 250.000 δολαρίων.
Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τώρα, παραμένουν οι φόβοι μετάδοσης και σχεδόν όλες οι τραπεζικές μετοχές - αμερικανικές αλλά και ευρωπαϊκές - έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Οι μεγαλύτερες πτωχεύσεις

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες πτωχεύσεις και τα μοιραία σκάνδαλα στην αμερικανική ιστορία;

Enron

Το 2001, αυτό που ήταν ένα αμερικανικό κόσμημα κήρυξε πτώχευση.
Μια κατάρρευση που σημαδεύτηκε από πρωτοφανή εταιρικά σκάνδαλα, με τους διευθυντές να εισπράττουν εκατομμύρια δολάρια ενώ γνώριζαν ότι παραποιούσαν τους λογαριασμούς.

Worldcom

Η πρώην βασίλισσα των τηλεπικοινωνιών - η οποία στο αποκορύφωμά της ήλεγχε το 50% της κίνησης του διαδικτύου στις ΗΠΑ και το 50% του παγκόσμιου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2002, αφού ο διευθύνων σύμβουλός της "φούσκωσε" τους λογαριασμούς της για να καλύψει την επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων της.

Lehman Brothers

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 η τράπεζα χρεοκοπεί και πυροδοτεί μια κρίση που οδηγεί στη Μεγάλη Ύφεση και ωθεί τις κεντρικές τράπεζες, κυρίως τη Fed και την ΕΚΤ, σε πρωτοφανή μέτρα για την αποφυγή μιας νέας Μεγάλης Ύφεσης.

Washington Mutual

Η τράπεζα που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων έκλεισε το 2008 από τις αμερικανικές αρχές: τη στιγμή του κλεισίματός της είχε ενεργητικό 307 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις 188 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Washington Mutual ήταν το μεγαλύτερο τραπεζικό κραχ στην ιστορία των ΗΠΑ.

Madoff

Ο χρηματοδότης Bernie Madoff έχει γίνει συνώνυμο του "Ponzi scheme", μιας απάτης πυραμίδας με την οποία καταχράστηκε δισεκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές του κατά τη διάρκεια των ετών για να χρηματοδοτήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής του.
Η φούσκα έσκασε τον Δεκέμβριο του 2008.

General Motors

Η πτώχευση της General Motors το 2009 ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία της αμερικανικής οικονομίας, μετά τη Lehman Brothers και την Worldcom.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης