Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Βελιγράδι ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κόσοβο - Vucic: Δύσκολες αλλά ουσιαστικές συνομιλίες

Στο Βελιγράδι ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κόσοβο - Vucic: Δύσκολες αλλά ουσιαστικές συνομιλίες
Στις συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμενο της ΕΕ, ο πρόεδρος  της σερβίας έθεσε ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο καθώς και την προστασία και ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού
Σχετικά Άρθρα
Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου Miroslav Lajcak ξεκίνησε τις επαφές του στο Βελιγράδι με τη σερβική πολιτική ηγεσία με στόχο την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία κα το Κόσοβο.
Στις 13/3//23 το απόγευμα ο κ. Lajcak συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Aleksandar Vucic με τον οποίο - όπως ανακοινώθηκε- θα έχει ακόμη μία συνάντηση το βράδυ ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο. Ο Miroslav Lajcak κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στο Βελιγράδι θα συναντηθεί επίσης και με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Aleksandar Vucic μετά το πέρας της σημερινής, πρώτης συνάντησης έγραψε στο Instagram ότι «η συνομιλία με τον Miroslav Lajcak ήταν δύσκολη αλλά ουσιαστική».
Στην ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι «ο Aleksandar Vucic έθεσε ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο καθώς και την προστασία και ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού».
Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Miroslav Lajcak την περασμένη Παρασκευή 10 Μαρτίου επισκέφτηκε την Πρίστινα όπου συναντήθηκε με το πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε ότι ο Miroslav Lajcak του παρουσίασε διάφορες εκδοχές για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων οι οποίες εξετάζονται από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Σημειώνεται ότι ο Kurti αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία για τους σερβικούς δήμους που επετεύχθη το 2013 υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα.
Η περιοδεία του Miroslav Lajcak στην Πρίστινα και το Βελιγράδι έχει στόχο να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση του Ύπατου εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Josep Borrel με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.
Στη συνάντηση αυτή θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας το οποίο επίσημα παρουσιάστηκε από την ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου και αποδέχθηκαν οι δύο πλευρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης