Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Διχασμό στην κορυφή της ΕΕ προκαλεί η σκληρή πολιτική Biden απέναντι στην Κίνα - Ποια η στάση της Ελλάδας

Politico: Διχασμό στην κορυφή της ΕΕ προκαλεί η σκληρή πολιτική Biden απέναντι στην Κίνα - Ποια η στάση της Ελλάδας
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών δεν θέλουν να υιοθετήσουν τη σκληρή πολιτική Biden απέναντι στην Κίνα
Έντονα διχασμένοι εμφανίζονται οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την πολιτική του μπλοκ απέναντι στην Κίνα, υπό την όλο και μεγαλύτερρη πίεση του Αμερικανού πρόεδρο Joe Biden να τηρήσουν οι Βρυξέλλες μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο Πεκίνο.
Ανώτερα στελέχη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του Charles Michel - πιέζουν για μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση με την Κίνα σε σχέση με της κυβέρνησης Biden, η οποία προσπαθεί να πιέσει τους συμμάχους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το Πεκίνο.
Το Συμβούλιο είναι το όργανο της ΕΕ που εκπροσωπεί τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ — συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων που έχουν θετική στάση απέναντι στην Κίνα, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα. 
Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός επενδυτής στην Κίνα, ιδιαίτερα μέσω της αυτοκινητοβιομηχανίας, και δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να κάψει τους εμπορικούς δεσμούς της.

Γερμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα δεν θέλουν τη διάρρηξη των σχέσεων με την Κίνα

Αυτό σημαίνει ότι πολλές χώρες-μέλη δεν βλέπουν θετικά το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έχει πιο επιθετικό τόνο, ακολουθώντας το πνεύμα των ΗΠΑ.
Το σημαντικότερο είναι ότι η Επιτροπή είναι το εκτελεστικό όργανο που διαδραματίζει βασικό ρόλο στην απόφαση για την πρόσβαση της Κίνας στην Ευρώπη μέσω των πολιτικών του εμπορίου.
«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», είπε ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφερόμενος στους αυξανόμενους φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν.
«Ναι, είμαστε εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν είμαστε υποτελές κράτος. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε εντελώς από την Κίνα».
Συγκεκριμένα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει έντονη ανησυχία για την κοινή δήλωση fon der Leyen - Biden μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την περασμένη Παρασκευή 10/3/23.
«Έχουμε κοινό συμφέρον να αποτρέψουμε το κεφάλαιο, την τεχνογνωσία και τη γνώση των εταιρειών μας να τροφοδοτήσουν τεχνολογικές προόδους που θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές και μυστικές ικανότητες των στρατηγικών αντιπάλων μας, μεταξύ άλλων μέσω εξερχόμενων επενδύσεων», είπαν και οι δύο, παραπέμποντάς καθαρά σε κάποιου τύπου συμφωνία επί της βούλησης των ΗΠΑ να αποτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.

Αντιδράσεις κατά της φιλοαμερικανής von der Leyen

Το επιχείρημα του Συμβουλίου είναι ότι η Επιτροπή - της οποίας οι ανεξάρτητοι γραφειοκράτες έχουν τον ηγετικό ρόλο στην καθοδήγηση της εμπορικής πολιτικής του μπλοκ - θα πρέπει να διαβουλεύεται περισσότερο με τις εθνικές πρωτεύουσες πριν λάβει οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν το Πεκίνο.
«Σίγουρα η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα για το εμπόριο», είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αλλά μιλάμε για γεωπολιτική στρατηγική, για τη θέση της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο… Αυτό… πρέπει να γίνει με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Η Επιτροπή, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι η δήλωση της von der Leyen αντικατοπτρίζει την πολιτική της G7, όπως ορίστηκε από την ιαπωνική προεδρία της ομάδας.
Ένας εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η πρόεδρος της Κομισιόν είχε προηγουμένως μιλήσει για την ανάγκη απομάκρυνσης του κινδύνου (δηλαδή μείωσης της έκθεσης στην Κίνα) και όχι για πλήρη αποσύνδεση από την Κίνα.
Οι εντάσεις μεταξύ των ανώτερων κλιμακίων της ΕΕ, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για την Κίνα έχουν κορυφωθεί λίγο πριν την επόμενη συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής Κίνας-ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ.
Αλλά οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι ο Biden δεν θα παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής στην Ευρώπη πριν από τον Ιούνιο - καθώς μια σειρά γεγονότων θα καθυστερήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η διαμάχη στην κορυφή της ΕΕ σχετικά με την πολιτική του μπλοκ για την Κίνα αποτελεί εν μέρει αντίδραση σε μια κατηγορία που διατυπώνεται εδώ και καιρό ενάντια στην προεδρο von der Leyen ιδιωτικά, ακόμη και από το εσωτερικό της Επιτροπής, ότι αυτή και η ομάδα της είναι υπερβολικά κοντά στην Αμερική.

Η von der Leyen στην Ουάσιγκτον, ο Charles  Michel στο Πεκίνο

Ο αρχηγός του προσωπικού της, Bjoern Seibert, ενήργησε ως ο κύριος αγωγός μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον τον περασμένο περίπου χρόνο, διαπραγματευόμενος απευθείας με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο πρώην Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για Διεθνή Οικονομικά .
Η ίδια η Von der Leyen έχει δημιουργήσει μια ισχυρή σχέση με τον Biden.
Εκτός από τις συναντήσεις στο G7 και άλλες διεθνείς συγκεντρώσεις, έχει συναντήσει δύο φορές τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο.
Ο Charles Michel, αντίθετα, δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, αλλά πήγε σε ένα αμφιλεγόμενο ταξίδι μόνος του στην Κίνα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Οι βαθύτεροι διχασμοί στην κορυφή της ΕΕ σχετικά με το πώς η Ευρώπη θα πρέπει να τοποθετηθεί εν μέσω μιας ολοένα και πιο τεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον παραπέμπει σε προηγούμενες οξυμένες πολιτικές στιγμές, ιδίως στον πόλεμο του Ιράκ, όταν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης —με επικεφαλής τη Γαλλία— γύρισε την πλάτη στη στρατιωτική παρέμβαση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με πιο αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης