Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακραία διολίσθηση στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ – Εντείνονται οι φόβοι για κραχ…

Ακραία διολίσθηση στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ – Εντείνονται οι φόβοι για κραχ…
Το sell-off οφειλόταν εν μέρει στους φόβους ότι άλλες περιφερειακές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα με την SVB...
Σχετικά Άρθρα
Οι μετοχές της First Republic και πολλών άλλων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ υποχωρούσαν τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι ενέργειες της Federal Reserve και του υπουργείου Οικονομικών δεν κατευνάσουν τους καταθέτες και, επομένως, δεν θα ανακόψουν τις κεφαλαιακές εκροές.
Η μετοχή της First Republic υποχωρούσε 75%, ενώ η Western Alliance Bank με έδρα την Αριζόνα σημείωνε πτώση 85%.
Οι συναλλαγές με τις μετοχές και των δύο τραπεζών ανεστάλησαν λόγω αστάθειας.
Οι μετοχές της PacWest σημείωναν πτώση -50% ενώ η Zions διολίσθαινε περισσότερο από 25%.
Η δε Charles Schwab κατέγραφε απώλειες -8,5%...
Σημειώνεται πως οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ στις μετοχές ακόμη και όταν η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών ανήγγειλαν ότι ενίσχυσαν την πρόσβαση των τραπεζών σε μετρητά, μετά και το bail out τόσο της Silicon Valley Bank όσο και της Signature Bank από την κυβέρνηση.
Μάλιστα, το sell off συνεχιζόταν, παρά τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προστατεύσει τις τραπεζικές καταθέσει και τη διαβεβαίωσή του προς τους καταθέτες πως τα χρήματά τους είναι ασφαλή.
«Δεν θα σταματήσουμε σε αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Υπενθυμίζεται πως η SVB διεσώθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, διότι ξέμεινε από μετρητά.
Την Κυριακή, οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν τη Signature Bank, η οποία είχε στενούς δεσμούς με τον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Το sell-off της Δευτέρας οφειλόταν εν μέρει στους φόβους ότι άλλες περιφερειακές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα με την SVB.
Σημειώνεται πως στις περιφερειακές τράπεζες έχουν τοποθετημένα τα χρήματά τους πολλές μικρές επιχειρήσεις, οι καταθέσεις των οποίων θα χάνονταν, καθώς ασφαλίζονταν μέχρι του ποσού των 250.000 δολ.
Ο δείκτης Russell 2000 των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2%, ακόμη και όταν ο «βαρύς» S&P 500 παρέμενε σταθερός.
«Η πραγματικότητα είναι ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι νευρικοί» δήλωσε η Mayra Rodriguez Valladares, σύμβουλος ρυθμιστικών αρχών.
«Όλοι αναρωτιούνται: «Τι γίνεται αν έχω περιουσιακά στοιχεία στην Τράπεζα Α ή Β ή Γ;»

Η First Republic την Κυριακή (12/3) έλαβε χρηματοδότηση από τη Fed και την JPMorgan Chase, καθώς οι φόβοι μετάδοσης εξαπλώθηκαν στα περιφεριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η τράπεζα εξασφάλισε ρευστότητα 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαιρουμένων των διαθέσιμων χρημάτων από το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης, που ανακοινώθηκε την Κυριακή.
Ωστόσο, η απότομη πτώση της τιμής της μετοχής της έχει ασκήσει πίεση στη First Republic, η οποία έχει 213 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και εξυπηρετεί πλούσιους ιδιώτες.
Πάντως, μετά την είδηση της κατάρρευσης της SVB την Παρασκευή, ο οικονομικός διευθυντής νεοφυούς εταιρείας τεχνολογίας στο Σαν Φρανσίσκο είπε στους Financial Times ότι πήγε απευθείας στη First Republic για να αποσύρει τα κεφάλαιά του.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη First Republic και είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο βρεθεί υπό πίεση.
Εάν απαιτηθεί, η Federal Deposit Insurance Corporation θα σπεύσει να διασώσει την τράπεζα…
Σε αυτή την περίπτωση, οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι θα γράψουν απώλειες… προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέτες, όπως έγινε με τη SVB και τη Signature.

Η First Republic υποτίθεται ότι βρισκόταν σε καλύτερη θέση από την SVB και τη Signature αργά την Κυριακή, γι' αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο backstop για τις δύο χρεοκοπημένες τράπεζες.
Από την άλλη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν «λευκοί ιππότες» για τη διάσωση της First Republic.
Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της PacWest, μιας μικρότερης τράπεζας με έδρα το Λος Άντζελες, υποχωρούσαν 55% την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας βουτιάς 37% μόνο την Παρασκευή.
Η PacWest ανέφερε την Παρασκευή πως είχε καταθέσεις 33,2 δισ. δολαρίων, ουσιαστικά αμετάβλητες από 33,9 δισ. δολάρια στο τέλος του 2022, και ότι τα υπόλοιπα των δανείων της ύψους 28,5 δισ. δολαρίων ήταν ελαφρώς μικρότερα λόγω μιας στρατηγικής απόφασης για ενίσχυση του ισολογισμού της.
Περισσότερες από τις μισές καταθέσεις της PacWest, το 52%, ήταν ανασφάλιστες στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με τις καταθέσεις τίτλων της.
Οι μετοχές των Western Alliance, Customers Bancorp, Bank of Hawaii, PacWest, First Republic, EastWest, First Horizon, Macatawa, Zions και Charles Schwab τέθηκαν σε αναστολή λόγω αστάθειας της αγοράς το πρωί της Δευτέρας - αν και μετά η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε.

Πιθανή… διασπορά

Πάντως, η ανησυχία για μετάδοση των επιπτώσεων έχουν φτάσει στον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μονάδα της SVB πρόκειται να κηρυχθεί αφερέγγυα, έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές και δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες. Το Σάββατο, οι ηγέτες περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή καλώντας τον καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ να παρέμβει.
Σημειώνεται ότι η SVB είχε υποκαταστήματα στην Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία.
Επιχειρηματικά στελέχη προειδοποιούν ότι η κατάρρευση της τράπεζας θα μπορούσε να εξαλείψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση.
Δυστυχώς, η ομιλία του Joe Biden δεν ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στις μικρές τράπεζες των ΗΠΑ.
Ή, όπως το θέσαμε νωρίτερα, «πρόκειται για μια κρίση του καταθέσεων και δανείων, αλλά λυπούμαστε που σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχουν πια καταθέσεις…
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως οι αμερικανικές τράπεζες έχουν μη καταγεγραμμένες ζημίες ύψους 600 δισεκ. δολ.!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης