Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανάσταση ή γκρεμός; Η τεχνητή νοημοσύνη ανασκευάζει και πλουτίζει τη φαρμακευτική βιομηχανία - Έρχονται δοκιμές σε ανθρώπους

Επανάσταση ή γκρεμός; Η τεχνητή νοημοσύνη ανασκευάζει και πλουτίζει τη φαρμακευτική βιομηχανία - Έρχονται δοκιμές σε ανθρώπους
Οι παρασκευαστές φαρμάκων θα κέρδιζαν δισεκατομμύρια, αλλά θα σήμαινε επίσης ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα νέα, καινοτόμα φάρμακα με ρυθμό που δεν έχουε ξαναδεί
Το επόμενο blockbuster φάρμακο θα μπορούσε να εφευρεθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.
Για χρόνια, δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για να μπει η τεχνητή νοημοσύνη στη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων. Όπως φαίνεται οι επενδύσεις μπορεί τελικά και να αποδίδουν γράφει το Politico.
Φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη για παθήσεις όπως οι καρκίνοι της λέμφου, οι φλεγμονώδεις ασθένειες και η νόσος των κινητικών νευρώνων βρίσκονται ήδη σε δοκιμές πάνω σε ανθρώπους.
Για πολλούς, είναι απλώς θέμα χρόνου να βρεθούν στο ράφι ενός φαρμακείου.
Εάν πετύχει, η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται μια επανάσταση για τη φαρμακευτική βιομηχανία: θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά τον χρόνο που χρειάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου, καθώς και να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων μορίων φαρμάκων που μέχρι στιγμής διέφευγαν από τους επιστήμονες.
Οι παρασκευαστές φαρμάκων θα κέρδιζαν δισεκατομμύρια, αλλά θα σήμαινε επίσης ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα νέα, καινοτόμα φάρμακα με ρυθμό που δεν έχουε ξαναδεί.
Αλλά η πολυετής αναμονή για ένα αποτέλεσμα έχει προκαλέσει μερικούς σκεπτικιστές για τη τεχνητή νοημοσύνη και με βασικό ερώτημα αν θα προσφέρει πραγματικά αποτελέσματα.
Και υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί: Η διαθεσιμότητα των δεδομένων.

Καταγραφή_3.PNG


Μια βιομηχανία σε... γκρεμό; 

Η αρχή για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων είναι αρκετά απλή: Χρησιμοποιήστε αλγόριθμους για να περιηγηθείτε σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων - συμπεριλαμβανομένων των δομών χημικών ενώσεων, μελετών σε ζώα και πληροφοριών από ασθενείς - για να βοηθήσετε στον προσδιορισμό του τι πρέπει να στοχεύσει ένα μελλοντικό φάρμακο στο ανθρώπινο σώμα - ποιο μόριο θα ήταν καταλληλότερο για αυτό και το πιο δελεαστικό για να δημιουργήσετε νέα μόρια συνολικά.
«Πιστεύω ακράδανα ότι όλα τα φάρμακα θα σχεδιαστούν με αυτόν τον τρόπο στο μέλλον, γιατί θεωρώ ότι είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον σχεδιασμό μορίων», δήλωσε ο Andrew Hopkins, ο ιδρυτής της Exscientia. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα το υιοθετήσει η βιομηχανία, είπε.
Όμως, με αποτυχίες υψηλού προφίλ, όπως η κατάρρευση του Sensyne Health και η Watson της IBM που δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες φιλοδοξίες της, υπάρχει μια παρατεταμένη αίσθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα όσα διαμηνύει η διαφημιστική εκστρατεία όταν πρόκειται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Επί του παρόντος, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί με τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ασφαλή για τους ανθρώπους, θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ασθένεια και θα είναι σε θέση να πληρούν τα αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα που θα εγκρίνονται πραγματικά για ανθρώπινη χρήση.
«Στα επόμενα χρόνια, πρέπει να δούμε επίσης την κλινική επιτυχία των έργων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα με την απόδοση της αποτελεσματικότητας και την ασφάλεια των μεθόδων», δήλωσε ο Andreas Bender, καθηγητής μοριακής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και συν- ιδρυτής των εταιρειών ανακάλυψης φαρμάκων AI Healx και Pharmenable.
Ο Jim Weatherall, Αντιπρόεδρος Επιστήμης Δεδομένων, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ε&Α της AstraZeneca, λέει ότι η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια είναι να ξεπεραστεί.
Εάν οι ασθενείς πρόκειται πράγματι να επωφεληθούν από τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να τα λαμβάνουν — πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα θα πρέπει να περάσουν από τους ίδιους ρυθμιστικούς κρίκους με τα παραδοσιακά φάρμακα.
Για πολλά φάρμακα σχεδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη να δοκιμάζονται τώρα σε ανθρώπους, θα μπορούσε σύντομα να έρθει η ώρα της κρίσης.
Το Exscientia κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2020 ένα φάρμακο που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Ενώ αυτή η μελέτη διακόπηκε αφού απέτυχε να εκπληρώσει τα αναμενόμενα κριτήρια, η εταιρεία διαθέτει τώρα ένα φάρμακο για τον καρκίνο και ένα φάρμακο για φλεγμονώδεις ασθένειες σε κλινικές δοκιμές.
Και δεν είναι το μόνο.
Ο Schrödinger έχει ένα πιθανό φάρμακο για το λέμφωμα σε κλινικές δοκιμές, το Insilico έχει ένα φάρμακο για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης που αναμένεται να εισέλθει σε δοκιμές φάσης 2 φέτος και η Verge Genomics δοκιμάζει ένα νέο θεραπευτικό για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).
 Παραδοσιακά, τα φάρμακα δοκιμάζονται σε ζώα πριν μεταφερθούν σε ανθρώπους. Αντίθετα, η πλατφόρμα του Verge χρησιμοποιεί ανθρώπινα δεδομένα και ανθρώπινα μοντέλα στη φάση ανακάλυψης και ανάπτυξης, μια διαδικασία που πιστεύουν ότι παρέχει πιο διορατικά ευρήματα από τα μοντέλα ζώων.
Αλλά δεν είναι δεδομένο ότι η πρώτη έγκριση φαρμάκων AI θα ανοίξει τις παροιμιώδεις πύλες.

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης