Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν πείθουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - «Ξεπούλημα» στις μετοχές

Δεν πείθουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - «Ξεπούλημα» στις μετοχές
Κομισιόν και Eurogroup κάνουν λόγο για περιορισμένη έκθεση της Ευρώπης στη Silicon Valley Bank
Σχετικά Άρθρα
Δεν πείθουν τις αγορές οι καθησυχαστικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τις μετοχές τους να διευρύνουν το sell off.
Κομισιόν και Eurogroup κάνουν λόγο για περιορισμένη έκθεση της Ευρώπης στη Silicon Valley Bank, ενώ και ο Επίτροπος Gentiloni τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Την ίδια ώρα ωστόσο η Ιταλία δηλώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα και ευελπιστεί στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον χρειαστεί.
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υποχωρούν 5,7% και οδεύουν προς το χειρότερο διήμερο ξεπούλημα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρεί η μετοχή της Credit Suisse, με πτώση -12%, στη σκιά του φόβου για τραπεζικό ντόμινο.
Οι μετοχές των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών, Intesa Sanpaolo, UniCredit και Banco BPM υποχώρησαν μεταξύ 5% και 7%.

Καθησυχάζουν Κομισιόν και Eurogroup

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Κομισιόν όσον αφορά τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι η SVB έχει περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η έκθεση της ευρωζώνης στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι πολύ περιορισμένη, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television τη Δευτέρα.
"Έχουμε ένα πολύ ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και πλαίσιο εξυγίανσης εδώ στην Ευρώπη", είπε. "Αλλά φυσικά κάθε τραπεζική εξέλιξη όπως αυτή προκαλεί ερωτήματα και φυσικά θα το συζητήσουμε σήμερα στο Eurogroup".
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα συζητήσουν το θέμα με τους υπουργούς Οικονομικών του νομισματικού μπλοκ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες αργότερα τη Δευτέρα, δήλωσε ο Donohoe.

«Όχι στον εφησυχασμό»

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι η κατάσταση αποτελεί υπενθύμιση ότι ο κίνδυνος και οι στιγμές αλλαγής μπορούν να συμβούν απροσδόκητα.
"Από ευρωπαϊκή άποψη, είμαστε καλά τοποθετημένοι, έχουμε κάνει τέτοιες αλλαγές στο ρυθμιστικό μας πλαίσιο την τελευταία δεκαετία", είπε.
"Μπορούμε να παρακολουθούμε και να ανταποκρινόμαστε εκ νέου στις εξελίξεις, αν χρειαστεί".
Και πρόσθεσε: "Ποτέ δεν έχουμε λόγο να εφησυχάζουμε, γνωρίζουμε πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και γι' αυτό εγκαίρως σήμερα θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε για το πού βρίσκονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αλλά είμαι βέβαιος ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε αυτού του είδους τους κινδύνους".
Ο κ. Donohoe δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξει τον τομέα της τεχνολογίας, ώστε να διασφαλίσει ότι εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναπτυχθεί και ότι οι προοπτικές του δεν επηρεάζονται σημαντικά.
"Νομίζω ότι το τραπεζικό μας σύστημα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνεται πολύ καλά τον κίνδυνο εντός της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τεχνολογίας και έχει τα κατάλληλα μέτρα για να διαχειριστεί αυτόν τον κίνδυνο και να είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα", δήλωσε ο Donohoe.

Gentiloni: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διατρέχει κίνδυνο μετάδοσης στον τραπεζικό τομέα 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διατρέχει κίνδυνο μετάδοσης στον τραπεζικό τομέα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, διαμήνυσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«
Υπάρχει η πιθανότητα έμμεσης μετάστασης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε αυτό ως έναν απτό κίνδυνο», τόνισε.


Στη δίνη της SVB και οι ιταλικές τράπεζες - ΥΠΟΙΚ: «Ελπίζουμε σε στήριξη από την ΕΕ αν χρειαστεί»

Στη δίνη της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank βρίσκονται και οι ιταλικές τράπεζες.
O υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Giancarlo Giorgetti παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά μετά την κατάρρευση της SVB, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει γρήγορα για να στηρίξει τις τράπεζες, αν χρειαστεί.
"Εκτιμούμε την ταχύτητα με την οποία επενέβησαν οι αμερικανικές αρχές και εμπιστευόμαστε ότι, αν χρειαστεί, οι ευρωπαϊκές αρχές θα παρέμβουν με την ίδια ταχύτητα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα εξαπλωθούν στο ευρύτερο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και υποβάθμισε την πτώση των τραπεζικών μετοχών τη Δευτέρα ως κάτι που ήταν αναμενόμενο.
Οι μετοχές των μεγαλύτερων δανειστών της χώρας Intesa Sanpaolo, UniCredit και Banco BPM υποχώρησαν μεταξύ 5% και 7% στις πρωινές συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης