Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Στο «φως» εικόνες της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού EL- Dabaa πριν μεταφερθεί στην Αίγυπτο

Ρωσία: Στο «φως» εικόνες της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού EL- Dabaa πριν μεταφερθεί στην Αίγυπτο
Το Deal Ρωσίας - Αιγύπτου
Το ρωσικό εργοστάσιο Tiaghmash ανακοίνωσε ότι το πρώτο τμήμα που προορίζεται για τον αιγυπτιακό αντιδραστήρα Dabaa μεταφέρθηκε σε πλοίο από το λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης στις 7 Μαρτίου και είναι καθ' οδόν για την Αίγυπτο.
Το εργοστάσιο δημοσίευσε σήμερα 13/3 εικόνες από την «καρδιά» του αιγυπτιακού πυρηνικού αντιδραστήρα, υποδεικνύοντας ότι το πλοίο έφυγε με τρία κύρια εξαρτήματα του αιγυπτιακού πυρηνικού αντιδραστήρα επί του σκάφους.
Η ρωσία επεσήμανε ότι η πρώτη «παγίδα τήξης» του αιγυπτιακού πυρηνικού σταθμού Dabaa ήταν ένα σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την ομάδα, εξηγώντας ότι αυτό το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο στρατηγικά έργα στην χώρα.


640edc234c59b73bf021f766.jpg
640edd594c59b7398b22b19d.jpg

Το Deal Ρωσίας - Αιγύπτου

Η Αίγυπτος συμφώνησε τηνΤετάρτη 26/6,  να χορηγήσει άδεια για την κατασκευή της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στην Ελ-Νταμπάα (EL- Dabaa ), στα βορειοδυτικά της χώρας.
Για  την υλοποίηση  της κατασκευής η Αίγυπτος συνεργάζεται με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Sky News Arabia, η Αιγυπτιακή Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής και Ραδιολογίας συμφώνησε, στη συνάντησή της να χορηγήσει άδεια για την εγκατάσταση της πρώτης μονάδας στον πυρηνικό σταθμό EL-Dabaa, αφού προηγουμένως είχε  αίτημα για λήψη άδειας  για την πρώτη και τη δεύτερη μονάδα τον Ιανουάριο του 2019.
Μέσα σε δύο χρόνια, η Αρχή Πυρηνικών Σταθμών ολοκλήρωσε τις διαδικασίες της, υποβάλλοντας την αρχική έκθεση ανάλυσης ασφάλειας για την πρώτη και τη δεύτερη μονάδα, από τον Ιανουάριο του 2021 έως τα τέλη Ιουνίου του ίδιου έτους.
Το 2015, η Αίγυπτος και η Ρωσία συμφώνησαν να κατασκευάσουν τον πυρηνικό σταθμό El-Dabaa, ο οποίος αποτελείται από 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ, με κόστος 21 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατασκευάζοντας πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, η Αίγυπτος στοχεύει να παράγει περίπου το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από αυτούς τους σταθμούς.
Η Αρχή Πυρηνικού και Ραδιολογικού Ελέγχου δήλωσε ότι έχουν ληφθεί  τα απαραίτητα μέτρα για τα μέγιστα επίπεδα  ασφάλειας  στο πυρηνικό έργο El-Dabaa, σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα.
Η Αρχή τονίζει επίσης ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επανεξέτασης και της επιθεώρησης, «επαληθεύτηκε η ασφάλεια της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού El-Dabaa και δεν αποδείχθηκαν κίνδυνοι για τον άνθρωπο, το περιβάλλον ή την ιδιοκτησία».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης