Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Ρωσία με κίνηση ματ ο Πρόεδρος της Κίνας Jinping - Χαράσσουν με τον Putin τις εξελίξεις σε Ουκρανία και σε Ταϊβάν

Στη Ρωσία με κίνηση ματ ο Πρόεδρος της Κίνας Jinping - Χαράσσουν με τον Putin τις εξελίξεις σε Ουκρανία και σε Ταϊβάν
Στη Μόσχα την άλλη εβδομάδα ο Jinping – Διαμηνύει πως προτεραιότητα του είναι η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας της Κίνας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και οι νέες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή αναμένεται να χαραχθούν κατά τη συνάντηση που θα έχουν – πιθανότατα - την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρωσία ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και ο Ρώσος ομόλογός του, Vladimir Putin.
Αν και για προφανείς λόγους ασφαλείας, ούτε η Μόσχα ούτε το Πεκίνο επιβεβαιώνουν προς το παρόν την επίσκεψη του Xi Jinping, πόσο μάλλον μια συγκεκριμένη ημερομηνία, πυκνώνουν οι πληροφορίες πως το ταξίδι του Κινέζου προέδρου θα γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Επίσκεψη – σταθμός

Αρχικά εκτιμώνταν πως το ταξίδι του Jinping θα γινόταν τον Απρίλιο με αρχές Μαΐου, αλλά φαίνεται πως επισπεύδεται, γεγονός ιδιαίτερης αξίας, δεδομένου ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή 10 Μαρτίου, ο Xi Jinping εκλέχθηκε για τρίτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα της προεδρίας της Κίνας, κάτι που δεν έχει προηγούμενο από την εποχή του Mao Zedong.
Η απόφαση μάλιστα του Jinping να επισκεφθεί τη Ρωσία και να συναντηθεί με τον Putin εντός δύο εβδομάδων από την ανάδειξη του ως του ισχυρότερου πολιτικού ηγέτη στην Κίνα, έρχεται να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει το Πεκίνο και ο ίδιος ο Xi στις σχέσεις του με τη Ρωσία και τον Putin προσωπικά.

Σχέδιο ειρήνης

Στη συνάντηση αυτή ο Jinping πιθανότατα θα παρουσιάσει λεπτομερώς στον Ρώσο ομόλογό του την πρόταση της Κίνας για το πώς θα μπορούσε να κηρυχθεί μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Πρόσφατα η Κίνα παρουσίασε την πρόταση των 12 σημείων της για το πώς θα μπορούσε να επέλθει η ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία ωστόσο αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από τη Δύση.
Αλλά και η Μόσχα αφού έσπευσε να υποστηρίξει πως εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή κάθε πρόταση που διατυπώνει η Κίνα, τόνισε πως δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι που επανέλαβε και σήμερα Δευτέρα 13/3 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Το εάν μπορεί να αλλάξει η στάση της Ρωσίας, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, από το κατά πόσο ο Jinping είναι διατεθειμένος να ασκήσει έντονες πιέσεις στον Putin προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επικοινωνία και με Zelensky;

Πάντως, το σενάριο αυτό ενισχύει και το δημοσίευμα της The Wall Street Journal, το οποίοα αναφέρει πως Xi Jinping θα έχει συνάντηση και επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky Όπως αναφέρεται η επικοινωνία του Jinping θα γίνει μετά τη συνάντηση που αναμένεται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.

Μέτωπο με Δύση

Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν πως οι διμερείς σχέσεις τους είναι στο καλύτερο ιστορικά σημείο τους και πως η συνεργασία τους ολοένα και θα ενισχύεται σε έναν κόσμο ασταθή και γεμάτο προκλήσεις.
Putin και Jinping διαμηνύουν πως πρέπει να μπει τέλος στο μονοπώλιο της κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Δύσης και ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια νέα «πολυπολική» διεθνής πραγματικότητα, όπου θα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κέντρα λήψης αποφάσεων, τα οποία θα διέπονται όχι από μια ψυχροπολεμική προσέγγιση, αλλά από σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο.

Φόβοι ΗΠΑ

Απέναντι στο σινο-ρωσικό αυτό μέτωπο, η Δύση ή μάλλον οι ΗΠΑ εκφράζουν τον φόβο για το ενδεχόμενο η Κίνα να προμηθεύσει με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό τη Ρωσία.
Αν και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, τονίζουν ότι το σενάριο αυτό δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αν και Ευρώπη και Ουκρανία λένε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από την Κίνα.
Είναι ωστόσο προφανές ότι στην περίπτωση εκείνη που η Κίνα αποφασίσει να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, τότε θα μιλάμε για μια επικίνδυνη κλιμάκωση που θα φέρει πιο κοντά έναν Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Μηνύματα για Ταϊβάν

Ωστόσο, το Πεκίνο δεν φαίνεται να συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε σημερινή ομιλία του στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο ο Jinping είπε πως προτεραιότητα του είναι ο εκσυγχρονισμός της εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων ώστε ο στρατός να γίνει όπως είπε, το σινικό ατσάλινο τείχος.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να πιέζει σταθερά για την επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν, επισημαίνοντας εκ νέου ότι πρόκειται για εσωτερική της υπόθεση και στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ.

Διδάγματα του ουκρανικού πολέμου

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Jinping έβγαλε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά το τι ενδεχομένως προτίθεται να πράξει στην Ταϊβάν.
Το βασικότερο είναι ότι ο Κινέζος ηγέτης «μέτρησε» ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη - με εξαίρεση τη Δύση και τους «δορυφόρους» της - αλλά και πολύ ισχυρές χώρες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, κοκ, κράτησε μια ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν ταυτίστηκε με τις ΗΠΑ και ούτε υιοθέτησε τις θέσεις της.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη διαπίστωση για τους σχεδιασμούς του Jinping.

Παγκόσμιος ηγέτης

Μετά την ανάδειξη του ως του απόλυτου ηγέτη της Κίνας και μετά την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης του, ο Jinping θέλει να κάνει το βήμα εκείνο που θα τον φέρει πρώτο στη θέση του πάνθεον των Κινέζων ηγετών.
Ήδη έχει διαμηνύσει πως θέλει να καταστήσει την Κίνα ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως έως το 2049.
Αλλά για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να «γκρεμίσει» την Pax Americana και τη σημερινή παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Πράγματι η Κίνα είναι η μόνη δύναμη που έχει την πρόθεση και τα μέσα να τα βάλει με την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ
Και ο Jinping έχει ήδη αρχίσει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με τον κλασικό κινεζικό τρόπο, σιωπηλά και μεθοδικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης