Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Silicon Valley Bank εκμεταλλεύτηκε την ποσοτική χαλάρωση της Fed και... κατέρρευσε - Το έχουν κάνει πολλοί

Η Silicon Valley Bank εκμεταλλεύτηκε την ποσοτική χαλάρωση της Fed και... κατέρρευσε - Το έχουν κάνει πολλοί
Η SVB δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ακολουθεί σημείο προς σημείο τα κίνητρα της ρύθμισης και της νομισματικής πολιτικής και τις συστάσεις των κεϋνσιανών οικονομολόγων
Σχετικά Άρθρα
Η δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στην πρόσφατη ιστορία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Τώρα, ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος και ο κίνδυνος μετάδοσης είναι δύσκολο να μετρηθεί, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, ειδικά τον Daniel Lacalle, συγγραφέα και επικεφαλής οικονομολόγο της Tressis Gestion.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) είναι ένα κλασικό bank run που καθοδηγείται από ένα γεγονός ρευστότητας, αλλά το σημαντικό μάθημα για όλους είναι ότι το τεράστιο μέγεθος των μη πραγματοποιημένων ζημιών και της οικονομικής τρύπας στους λογαριασμούς της τράπεζας δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Τα γιατί...

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, η Silicon Valley Bank είχε περίπου 209,0 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, σύμφωνα με τους δημόσιους λογαριασμούς της.
Οι κυριότεροι μέτοχοί της είναι η Vanguard Group (11,3%), η BlackRock (8,1%), η StateStreet (5,2%) και το σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Alecta (4,5%).
Η απίστευτη ανάπτυξη και επιτυχία της SVB δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τα αρνητικά επιτόκια, την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και τη φούσκα της τεχνολογίας που έσκασε το 2022.
Επιπλέον, το γεγονός της ρευστότητας της τράπεζας δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τα κίνητρα της ρυθμιστικής και νομισματικής πολιτικής για τη συσσώρευση κρατικού χρέους και τίτλων που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια.
Η βάση ενεργητικού της Silicon SVB διάβασε σαν το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα του παλιού μάντρα της Wall Street: "Μην πολεμάς τη Fed".

Το μεγάλο λάθος

Η SVB όμως έκανε ένα μεγάλο λάθος: Ακολούθησε ακριβώς τα κίνητρα που δημιούργησε η χαλαρή νομισματική πολιτική και η ρύθμιση.
Τι συνέβη το 2021;
Μαζική επιτυχία που, δυστυχώς, ήταν και το πρώτο βήμα προς την καταστροφή της.
Οι καταθέσεις της τράπεζας σχεδόν διπλασιάστηκαν με την τεχνολογική έκρηξη.
Όλοι ήθελαν ένα κομμάτι από το ασταμάτητο νέο τεχνολογικό θαύμα.
Το ενεργητικό της SVB αυξήθηκε επίσης και σχεδόν διπλασιάστηκε.
Τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αυξήθηκαν σε αξία.
Περισσότερο από το 40% ήταν ομόλογα του Δημοσίου με μεγάλη διάρκεια και τίτλοι που εξασφαλίζονταν με υποθήκες (MBS).
Τα υπόλοιπα ήταν φαινομενικά παγκοσμίως επενδύσεις νέας τεχνολογίας και επιχειρηματικού κεφαλαίου.
Τα περισσότερα από αυτά τα ομόλογα και τους τίτλους "χαμηλού κινδύνου" διακρατούνταν μέχρι τη λήξη τους.
Ακολουθούσαν το εγχειρίδιο κανόνων της επικρατούσας τάσης: Περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου για την εξισορρόπηση του κινδύνου στις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια, επήλθε το σοκ...
Ολόκληρη η βάση ενεργητικού της SVB ήταν ένα και μόνο στοίχημα: Χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι τεχνολογικές αποτιμήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη την περίοδο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμίσει κανείς αυτόν τον κίνδυνο ήταν τα κρατικά ομόλογα και τα MBS.
Γιατί να ποντάρουν σε οτιδήποτε άλλο;
Αυτά αγόραζε η Fed σε δισεκατομμύρια κάθε μήνα, αυτά ήταν τα περιουσιακά στοιχεία με τον χαμηλότερο κίνδυνο σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς και, σύμφωνα με τη Fed και όλους τους mainstream οικονομολόγους, ο πληθωρισμός ήταν καθαρά "παροδικός", ένα ανέκδοτο με βάση την επίδραση της βάσης.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Ο πληθωρισμός δεν ήταν παροδικός και το εύκολο χρήμα δεν ήταν ατελείωτο.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων συνέβησαν.
Και οδήγησαν την τράπεζα να υφίσταται παντού τεράστιες απώλειες.
Αντίο... σε ομόλογα και MBS.
Αντίο... σε τεχνολογικές αποτιμήσεις του "νέου παραδείγματος".
Και... πανικός.
Ένα καλό bank run, παρά την ισχυρή ανάκαμψη των μετοχών της SVB τον Ιανουάριο.
Οι μη πραγματοποιημένες ζημίες από την αποτίμηση στην αγορά ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν σχεδόν το 100% της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Και εξαφανίστηκαν.
Η SVB έδειξε πόσο γρήγορα το κεφάλαιο μιας τράπεζας μπορεί να διαλυθεί μπροστά στα μάτια μας.
Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) παρενέβη, αλλά δεν είναι αρκετό, διότι μόνο το 3% των καταθέσεων της SVB ήταν μικρότερες από 250.000 δολάρια.
Σύμφωνα με το Time Magazine, πάνω από το 85% των καταθέσεων της Silicon Valley's Bank δεν ήταν ασφαλισμένες.

Ζοφερή η εικόνα

Τα πράγματα είναι χειρότερα.
Το ένα τρίτο των καταθέσεων στις ΗΠΑ είναι σε μικρές τράπεζες και περίπου οι μισές είναι ανασφάλιστες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι καταθέτες της SVB πιθανότατα θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους και αυτό θα δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα και σε άλλες οντότητες.
Η SVB ήταν το πρότυπο της τραπεζικής διαχείρισης με βάση τα εγχειρίδια.
Ακολούθησε μια συντηρητική πολιτική προσθέτοντας τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία -μακροπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου- καθώς οι καταθέσεις εκτινάσσονταν στα ύψη.
Η SVB έκανε ακριβώς αυτό που συνιστούσαν όσοι κατηγόρησαν για την κρίση του 2008 την "απορύθμιση".
Η SVB ήταν μια βαρετή και συντηρητική τράπεζα που επένδυσε τις αυξανόμενες καταθέσεις σε κρατικά ομόλογα και τίτλους με υποθήκη και πίστευε ότι ο πληθωρισμός ήταν παροδικός.
Η SVB δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ακολουθεί σημείο προς σημείο τα κίνητρα της ρύθμισης και της νομισματικής πολιτικής και τις συστάσεις των κεϋνσιανών οικονομολόγων.
Η SVB ήταν η επιτομή της κυρίαρχης οικονομικής σκέψης.
Και το mainstream σκότωσε το αστέρι της τεχνολογίας.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η κατάρρευση;

Περισσότερη ρύθμιση δεν θα είχε κάνει τίποτα, επειδή η ρύθμιση και η πολιτική δίνουν κίνητρα για την προσθήκη αυτών των περιουσιακών στοιχείων "χαμηλού κινδύνου".
Επιπλέον, η ρύθμιση και η νομισματική πολιτική ευθύνονται άμεσα για τη φούσκα της τεχνολογίας.
Οι ολοένα και υψηλότερες αποτιμήσεις της μη κερδοφόρας τεχνολογίας και η υποτιθέμενη ασταμάτητη ροή κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και των πράσινων επενδύσεων δεν θα είχαν συμβεί ποτέ χωρίς αρνητικά πραγματικά επιτόκια, και μαζικές ενέσεις ρευστότητας.
Στην περίπτωση της SVB, η πρωτοφανής ανάπτυξή της το 2021 είναι άμεση συνέπεια της παράλογης νομισματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε το 2020, όταν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τον ισολογισμό τους στα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, σαν να μην συνέβαινε τίποτα.
Η SVB είναι ένα θύμα της αφήγησης ότι η εκτύπωση χρήματος δεν προκαλεί πληθωρισμό και μπορεί να συνεχίζεται για πάντα.
Ουσιαστικά η SVB επένδυσε σε ολόκληρη τη φούσκα των πάντων: κρατικά ομόλογα, MBS και τεχνολογία.
Το έκαναν επειδή ήταν απερίσκεπτοι;
Όχι. Το έκαναν επειδή αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε εξαιρετικά χαμηλός έως μηδενικός κίνδυνος σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Καμία τράπεζα δεν συσσωρεύει κίνδυνο σε ένα περιουσιακό στοιχείο που πιστεύει ότι έχει σημαντικό κίνδυνο.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μια τράπεζα συσσωρεύει κινδύνους είναι αν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανένας.
Γιατί το αντιλαμβάνονται;
Επειδή τους το λένε η κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές, η κεντρική τράπεζα και οι εμπειρογνώμονες.
Ποιος θα είναι ο επόμενος;
Πολλοί θα κατηγορήσουν τα πάντα εκτός από τα στρεβλά κίνητρα και τις φούσκες που δημιουργούνται από τη νομισματική πολιτική και τη ρύθμιση και θα απαιτήσουν μειώσεις επιτοκίων και ποσοτική χαλάρωση για να λυθεί το πρόβλημα.
Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.
Δεν λύνεις τις συνέπειες μιας φούσκας με περισσότερες φούσκες.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank αναδεικνύει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος της συσσώρευσης κινδύνου με πολιτικό σχεδιασμό.
Η SVB δεν κατέρρευσε λόγω απερίσκεπτης διαχείρισης, αλλά επειδή έκανε ακριβώς αυτό που ήθελαν να κάνουν οι κεϋνσιανοί και οι νομισματικοί παρεμβατιστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης