Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Bakhmut - Διαφωνούν οι Αμερικανοί με τις τακτικές των Ουκρανών στο μέτωπο – Τρόμος από τους Kinzhal

Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Bakhmut - Διαφωνούν οι Αμερικανοί με τις τακτικές των Ουκρανών στο μέτωπο – Τρόμος από τους Kinzhal
Οι αμερικανοί διαφωνούν με τις τακτικές του Ουκρανικού στρατού
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Bakhmut στο Donetsk και κατέλαβαν το Krasnogorovka βόρεια της Avdeevka στο Luhansk…η ρωσική προέλαση συνεχίζεται σε αντίθεση με την Ουκρανική άμυνα που καταρρέει…
Η πόλη σύμβολο της Ουκρανικής άμυνας το Bakhmut έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού και των Wagner αφού απομένουν μόλις 4 χιλιόμετρα για να περικυκλώσουν πλήρως τα Ουκρανικά στρατεύματα.
Η πραγματικότητα είναι – όπως αποκαλύπτουν οι Ουκρανοί – ότι ενώ θεωρούσαν χαμένη υπόθεση το Bakhmut συνεχίζουν να στέλνουν εφεδρείες ποντάροντας να καθυστερήσουν την ρωσική προέλαση προς τα δυτικά…
Ωστόσο οι αμερικανοί διαφωνούν με τις τακτικές των Ουκρανών γιατί αποδυναμώνεται ο Ουκρανικός στρατός και δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το αμερικανικό σχέδιο της αντεπίθεσης που σχεδιάζεται τέλη Απριλίου ή Μάιο του 2023
Ενδιαφέρον είναι το άρθρο της Washington Post που τονίζει ότι η Δύση φοβάται τους ρωσικούς πυραύλους Kinzhal…

Οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν 10 Ταξιαρχίες Chasov Yar για να αντεπιτεθούν στο Bakhmut

Ενώ οι Ρωσικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την περικύκλωση του Bakhmut...
που οι Ουκρανοί το αποκαλούσαν φρούριο... οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των Ουκρανών συνεχίζονται στο χωριό Orikhovo-Vasylivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών του δρόμου Bakhmut-Konstantinovka στα περίχωρα του Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις επέκτεισαν τη ζώνη του ελέγχου τους στην περιοχή Budenovka, πλησιάζοντας τον τελευταίο δρόμο στα νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Επίσης ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκαθαρίσεων στις υπόγειες εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας μη σιδηρούχων μετάλλων Azom.
Ωστόσο ο Ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει μεγάλη ομάδα κρούσης έως και 10 ταξιαρχιών στην περιοχή του Chasov Yar και... προετοιμάζεται για αντεπίθεση.

Τα ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν τη Yasinovataya και την Olginka με οβίδες του ΝΑΤΟ

Τα ουκρανικά στρατεύματα στις 22.00 βομβάρδισαν και πάλι τη Yasinovataya, εκτοξεύοντας πέντε οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών, σύμφωνα με το γραφείο αντιπροσωπείας της DPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού Θεμάτων που σχετίζονται με Εγκλήματα Πολέμου της Ουκρανίας (JCCC ).
Οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών χρησιμοποιούνται από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν το Κίεβο με οβίδες M777 μεγάλης εμβέλειας, με διαμέτρημα 155 χιλιοστών.
Επίσης, τα ουκρανικά στρατεύματα εφοδιάστηκαν με γερμανικά αυτοπροωθούμενα πυροβόλα PzH 2000, πολωνικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Krab και γαλλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα CAESAR, που χρησιμοποιούν οβίδες αυτού του διαμετρήματος.

Καμία προοπτική ειρήνης

Δεν υπάρχει καμία προοπτική ειρήνης στην Ουκρανία υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει το Κρεμλίνο, είναι με στρατιωτικά μέσα.
«Η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς εξακολουθεί να είναι και θα παραμείνει πάντα, η επίτευξη των στόχων μας.
Τώρα αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα» τόνισε ο Peskov αναφέροντας πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια ειρηνευτική διαδικασία.

Παρέμβαση Κίνας

Πάντως, με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Είναι πολύ πιθανό ο Jinping να παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες την πρόταση των 12 σημείων της Κίνας για μια κατάπαυση του πυρός.
Το σενάριο αυτό ενισχύουν και πληροφορίες που θέλουν τον Κινέζο πρόεδρο να μιλά και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Bakhmut… όπως Debaltseve… πως περικυκλώθηκαν οι Ουκρανοί

Περίπου 4 χιλιόμετρα χρειάζεται ο ρωσικός για να παγιδευτούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Bakhmut ή Artyomovsk στα ρώσικα ανέφερε Ουκρανός αξιωματικός
Ο Denis Yaroslavsky συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση με τα γεγονότα κοντά στην πόλη Debaltseve τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2015
"Οι μάχες διεξάγονται τώρα ακριβώς στους δρόμους στο Bakhmut Η μεγαλύτερη απειλή είναι ότι ο ρωσικός στρατός έχει μόνο 4 χιλιόμετρα για να περικυκλώσει τον Ουκρανικό στρατό.
Δεν υπάρχει τίποτα χωρίς υλικοτεχνική υποστήριξη ανέφερε ο διοικητής Ουκρανικής μονάδας Denis Yaroslavsky

Σύμφωνα με τον Ουκρανικό αξιωματικό, η τρέχουσα κατάσταση στο Bakhmut μπορεί να είναι επανάληψη όσων συνέβησαν στο Debaltsevo τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2015, όταν τα ουκρανικά στρατεύματα παγιδεύτηκαν από τις δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donestk και έπρεπε να υποχωρήσουν. «Κατανοούμε ότι μπορεί να είναι η επανάληψη του Debaltsevo.
Μια παρόμοια κατάσταση, όταν οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι και η αποχώρηση των στρατευμάτων μπορεί να είναι καταστροφική.
Είναι πολύ επικίνδυνο λόγω αυτού του κλοιού μόλις 4 χιλιομέτρων».

Ρωσία: Οι Ουκρανοί σκότωσαν μόνο στο Donetsk 4.457 αμάχους

Για 4.457 νεκρούς αμάχους, ανάμεσα τους και 134 παιδιά, στην επαρχία του Donetsk από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης κάνει λόγο η Ρωσία.
Όπως αναφέρεται, οι νεκροί αυτοί είναι θύματα των βομβαρδισμών των Ουκρανών στα όρια της επαρχίας του Donetsk.
«Κατά τη διάρκεια των 389 ημερών του πολέμου, 677 πολίτες, ανάμεσα τους και 28 παιδιά, σκοτώθηκαν στο έδαφος εντός των ορίων της επαρχίας, πριν την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Στο έδαφος που απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σκοτώθηκαν 3.780 πολίτες, ανάμεσα τους και 106 παιδιά.
Συνολικά στο Donetsk έχουν σκοτωθεί 4.457 άμαχοι, ανάμεσα του και 134 παιδιά» αναφέρουν οι ρωσικές αρχές του Donetsk.
Όσον αφορά τους τραυματίες, αυτοί εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 4.195 ανθρώπους, ανάμεσα τους και 272 παιδιά.

Εν τω μεταξύ, το μέσο ενημέρωσης της Ουκρανίας Strana αναφέρει έναν άλλο Ουκρανό αξιωματικό.
«Μόλις οι Ρώσοι πάρουν τον έλεγχο κεντρικών οδικών αρτηριών το Bakhmut θα αρχίσει σταδιακά να μετατρέπεται από φρούριο για τους Ουκρανούς… σε βάση επίθεσης για τους ρώσους.

Το Bakhmut βρίσκεται στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της πόλης είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει ή έχουν πάρει τον έλεγχο όλων των ασφαλτοστρωμένων δρόμων προς την πόλη, ενώ η περίοδος της ανοιξιάτικης λάσπης περιπλέκει την επιμελητεία του εφοδιασμού του ουκρανικού στρατού με φρέσκα πυρομαχικά και προσωπικό.
Ο ιδρυτής της Wagner Private Military Company, Yevgeny Prigozhin, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 1 χιλιόμετρο από το διοικητικό κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τον διοικητή των ουκρανικών χερσαίων στρατευμάτων Alexander Syrsky, οι μάχες γύρω από το Bakhmut έχουν σκοπό να κερδίσουν χρόνο για τον ουκρανικό στρατό να συγκεντρώσει εφεδρεία ώστε να προετοιμάσουν αντεπίθεση στο μέτωπο.


Οι αμερικανοί διαφωνούν με τις τακτικές του Ουκρανικού στρατού

Οι διαφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης μάχης για το Bakhmut, αυξάνονται, όπως αναφέρει η εφημερίδα Politico
«Οι διαφορές σχετικά με τους στόχους του πολέμου» αυξάνονται μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας και «δημιουργούνται πιθανά σημεία έντασης για το πώς και πότε θα τελειώσει η σύγκρουση», ανέφερε το Politico

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ανησυχούν, μεταξύ άλλων, για την άρνηση της Ουκρανίας να εγκαταλείψει το Bakhmut, όπου ο ουκρανικός στρατός ξοδεύει «πολύ προσωπικό και πυρομαχικά» και οι επίμονες απαιτήσεις του Ουκρανού προέδρου Zelensky «να ανακτήσει ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», και είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τα συνεχή αιτήματα και την έλλειψη «δέουσας ευγνωμοσύνης» από τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η Ουκρανία δεν θα λάβει πολεμικά αεροπλάνα από την Δύση

Η Ουκρανία είναι απίθανο να λάβει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη σύντομα, παραδέχτηκε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Kuleba σε συνέντευξη του στην εφημερίδα BILD am Sonntag.
Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin, η οποία επισκέφθηκε το Κίεβο στις 10 Μαρτίου, ανακοίνωσε το ενδεχόμενο να συζητηθεί η μεταφορά των παροπλισμένων μαχητικών Hornet στην Ουκρανία. Ωστόσο το γραφείο του Φινλανδού προέδρου Sauli Niinistö τόνισε ότι ο αρχηγός του κράτους «δεν συζήτησε αυτό το θέμα με κανέναν», ενώ ο υπουργός Άμυνας Antti Kaikkonen σημείωσε ότι θα προσπαθούσε να αποτρέψει την πρωθυπουργό από το να θέσει αυτό το θέμα εάν το γνώριζε εκ των προτέρων….

Οι ρώσοι περικύκλωσαν την Krasnogorovka… με στόχο την Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν ουσιαστικά την πόλη Krasnogorovka βόρεια της Avdiivka ή Avdeevka, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης και στρατιωτικός αναλυτής Eduard Basurin.
«Η πλήρης απελευθέρωση της Krasnogorovka επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να περικυκλώσουν περαιτέρω την Avdeevka», επεσήμανε ο Basurin.
Η πόλη Krasnogorovka βρίσκεται βόρεια της Avdiivka.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χτυπούν τακτικά από εκεί το Donetsk.

Washington Post: Η Δύση φοβάται τους ρωσικούς πυραύλους Kinzhal

Αυτός ο τύπος υπερηχητικών πυραύλων όπως οι ρωσικοί Kinzhal είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί με σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Η χρήση υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal από τη Ρωσία στην Ουκρανία έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν διαθέτουν παρόμοια όπλα που είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν με σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και μπορούν να εξοπλιστούν με συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, ανέφερε η Washington Post.
Η χρήση των πυραύλων Kinzhal στην Ουκρανία «τονίζει την ευπάθεια της Δύσης» και «ανανεώνει τους φόβους για το πυραυλικό οπλοστάσιο» της Ρωσίας, η οποία «κατέχει οπλικά συστήματα που δεν μπορούν να αναχαιτιστούν.
Το δημοσίευμα πιστεύει ότι η επίδειξη των πυραύλων Kinzhal σε συνθήκες μάχης «αυξάνει την πίεση στις ΗΠΑ καθώς η κούρσα εξοπλισμών με υπερηχητικούς πυραύλους θερμαίνεται και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μείνουν πίσσω».

Σύμφωνα με τον Sidharth Kaushal, ερευνητή στο Royal Joint Institute for Security and Defense Studies στο Λονδίνο, «οι περισσότερες μεγάλες χώρες θεωρούν τους υπερηχητικούς πυραύλους ως κατηγορία όπλων προτεραιότητας».
Πρόσθεσε ότι τα υπερηχητικά όπλα είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν λόγω της ταχύτητας, του ύψους και της ικανότητας ελιγμών τους.

Ταυτόχρονα, το άρθρο περιέχει έντονη κριτική για την απόφαση να χρησιμοποιηθεί το Kinzhals στην Ουκρανία.
Ο Kaushal υποστήριξε ότι άλλα, λιγότερο ακριβά όπλα θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν τις εγκαταστάσεις και υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία «έθεσε μόνο ερωτήματα σχετικά με την πιθανή σπατάλη ορισμένων από τα πιο προηγμένα και ακριβά όπλα της Ρωσίας».
Το άρθρο υποστηρίζει ότι η χρήση πυραύλων «δεν φαίνεται να έχει αλλάξει την πορεία» της σύγκρουσης.

Σχετικά με την επίθεση με πυραύλους

Όπως τόνισαν οι ρώσοι, όπλα υψηλής ακρίβειας, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, πραγματοποίησαν αντίποινα εναντίον στόχων στην Ουκρανία ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή Bryansk. Επεσήμανε ότι ως αποτέλεσμα ενός μαζικού χτυπήματος καταστράφηκαν οι βάσεις των επιθετικών drones, διακόπηκε η μεταφορά εφεδρειών και η σιδηροδρομική μεταφορά ξένων όπλων και απενεργοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις παραγωγής για την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού και την παραγωγή πυρομαχικών .

Ποιος είναι ο πύραυλος Kinzhal

Ο πύραυλος Kinzhal είναι η πιο πρόσφατο ρωσική κατασκευή με υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους που μεταφέρονται από ειδικά εξοπλισμένα MiG-31K.
Ο πύραυλος Kinzhal εμφανίζει χαμηλή ορατότητα στα ραντάρ και υψηλή ικανότητα ελιγμών και έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει επίγειους και θαλάσσιους στόχους.
Τα Kinzhal βρίσκονται σε πειραματική μάχη στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Δεκέμβριο του 2017.
Επισήμως, η πρώτη πολεμική χρήση αυτών των πυραύλων έγινε στις 18 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Νέος ρωσικός πύραυλος Grom

Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) άρχισαν να χρησιμοποιούν έναν νέο τύπο πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας.
Στις 12 Μαρτίου, ουκρανικές πηγές μοιράστηκαν πλάνα που δείχνουν τα υπολείμματα των πυρομαχικών, γνωστών ως Grom.
Το Grom είναι ένα παράγωγο του πυραύλου αέρος-εδάφους Kh-38M, ο οποίος αναπτύχθηκε από την Tactical Missiles Corporation της Ρωσίας (KTRV).

Η KTRV ανέπτυξε δύο εκδόσεις του Grom.
Η πρώτη έκδοση, ο τακτικός πύραυλος κρουζ Grom-1, διατηρεί τον κινητήρα του πυραύλου και προσθέτει ένα σύνολο φτερών για να επιτύχει βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα, τριπλάσιο από το αρχικό Kh-38M.
Αυτός ο Grom-1 διατηρεί την κεφαλή 250 κιλών του βασικού πυραύλου.

Η δεύτερη έκδοση, η βόμβα ολίσθησης Grom-2, προσθέτει ένα σύνολο φτερών, διατηρεί την αρχική κεφαλή 250 κιλών και αντικαθιστά τον κινητήρα πυραύλων με μια δευτερεύουσα κεφαλή βάρους 165 κιλών.
Το Grom-2 έχει βεληνεκές έως και 50 χιλιόμετρα.

Και οι δύο εκδόσεις χρησιμοποιούν σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και μπορούν να εξοπλιστούν με πρόσθετο δέκτη GLONASS.
Για την καθοδήγηση τερματικού, μπορεί να εγκατασταθεί ένα ημι-ενεργό λέιζερ, ένα ενεργό ραντάρ υποδοχής ή αναζήτησης υπέρυθρης απεικόνισης για την επίτευξη ακρίβειας στόχου.
Το Grom μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών βομβαρδιστικών Su-34 και των μαχητικών πολλαπλών ρόλων Su-35.
image_2023-03-12_214254319-e1678646656153-768x432.jpg

13march2023_Ukraine_Bakhmut_Map-768x535.jpg

12march2023_Military_Situation_in_region_of_Donbass-768x1021.jpg

Donetsk_Battle_Map_Draft_March_12_2023.png

Kharkiv_Battle_Map_Draft_March_12_2023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης