Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα - Έντονοι οι φόβοι για μαζική απόσυρση καταθέσεων

Fed: Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα -  Έντονοι οι φόβοι για μαζική απόσυρση καταθέσεων
Τι είναι το «παράθυρο έκπτωσης» όσον αφορά τη δυνατότητα των τραπαζών να ρευστοποιούν χωρίς ζημίες περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει την αξία τους
Λίγη ώρα αφότου η Washington Post ανέφερε ότι η Fed «σκέφτεται σοβαρά να διαφυλάξει όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις στη Silicon Valley Bank», την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 το Bloomberg δημοσιεύει την είδηση ότι η Federal Reserve «εξετάζει επίσης τη διευκόλυνση των όρων πρόσβασης των τραπεζών στο «παράθυρο έκπτωσης» (discount window), δίνοντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει την αξία τους σε μετρητά αποφεύγοντας το είδος των ζημιών που οδήγησαν την SVB σε κατάρρευση.
Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε την δυνατότητα των τραπεζών να ανταποκρίνονται στην απόσυρση των καταθέσεων από τους καταθέσεις, χωρίς να χρειάζεται να εγγράψουν ζημίες στους ισολογισμούς τους πουλώντας ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποβαθμιστεί σε αξία εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων - η δυναμική που προκάλεσε την κατάρρευση της SVB την Παρασκευή 11 Μαρτίου .
Επισημαίνεται ότι, όπως πολλοί περίμεναν, ορισμένες τράπεζες άρχισαν να χρησιμοποιούν το παράθυρο έκπτωσης την Παρασκευή 10 Μαρτίου, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη ρευστότητα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank της SVB, γι' αυτό ακριβώς είναι παράξενο ότι αυτό είναι ακόμη και είδηση: τελικά: Το «παράθυρο έκπτωσης» ήταν πάντα ανοιχτό και το γεγονός ότι οι τράπεζες αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν δεν έχει να κάνει με την «ευκολία πρόσβασης» και όλα με το στίγμα της συσχέτισής τους με τη χρήση αυτού του μηχανισμού.
Απλώς θυμηθείτε πώς οι τράπεζες που αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησαν το παράθυρο έκπτωσης την περίοδο της Lehman αντιμετωπισαν μαζική φυγή κεφαλαίων.
Ή ίσως η σκέψη της Fed είναι ότι, ενώ θα ήταν πολύ αργά για να σωθεί η SVB, άλλες τράπεζες θα ενίσχυαν με κάποιο τρόπο την εμπιστοσύνη των καταθετών

Η μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων 

Αναλυτικά στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Federal Reserve εξετάζει το ενδεχόμενο να διευκολύνει τους όρους πρόσβασης των τραπεζών στο «παράθυρο έκπτωσης» της, δίνοντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναν τρόπο να μετατρέπουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει την αξία τους σε μετρητά χωρίς το είδος των ζημιών οι οποίες οδήγησαν την SVB Financial Group σε κατάρρευση.
Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταθετών για απόσυρση μετρητών, χωρίς να χρειάζεται να καταγράφουν ζημίες πουλώντας ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποβαθμιστεί σε αξία εν μέσω μιας περιόδου αύξησης των επιτοκίων - δηλαδή της δυναμικής η οποία προκάλεσε την κατάρρευση της SVB την Παρασκευή 10 Μαρτίου.
Ορισμένες τράπεζες άρχισαν να χρησιμοποιούν το "παράθυρο έκπτωσης" την Παρασκευή, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη ρευστότητα μετά την ανάληψη του ελέγχου της Silicon Valley Bank από πλευράς των αρχών, , το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης πίεσης στις τάξεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.
Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες έφτασαν πέρα από τον λεγόμενο δανειστή δεύτερης έως και ύστατης λύσης, το Federal Home Loan Bank System, το οποίο έχει σημειώσει άνοδο του δανεισμού του τον περασμένο χρόνο.
Δεν είναι σαφές πόσες τράπεζες το έπραξαν.
Τουλάχιστον μία έχει χρησιμοποιήσει το FHLB της Νέας Υόρκης.
Σε ανακοίνωσή του, το FHLB της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι αντιμετώπισε "αυξημένη ζήτηση από τα μέλη μας, καθώς αντιδρούσαν σε μια ασταθή αγορά", ωστόσο ήταν σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα δανεισμού τα οποία υποβλήθηκαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Τα δύο προγράμματα

Η Fed έχει επί του παρόντος δύο προγράμματα δανεισμού υπό το καθεστώς του «παραθύρου έκπτωσης».
Το κύριο πρόγραμμα πίστωσης αφορά υγιείς τράπεζες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν εξασφαλίσεις στη Fed και να λάβουν δάνεια με ελαφρά ποινή στο επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας τους, γνωστό ως επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Υπάρχει ένα δεύτερο πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται δευτερογενής πίστωση και απευθύνεται σε προβληματικές τράπεζες, το οποίο περιλαμβάνει υψηλότερα επιτόκια προστίμων και πιο βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Το κούρεμα

Η Fed συνήθως "κουρεύει” τα περιουσιακά στοιχεία και στα δύο προγράμματα προκειμένου να εξασφαλίζεται έναντι του κινδύνου.
Για παράδειγμα, τα ομόλογα με χρονολογία μεγαλύτερη των 10 ετών υφίστανται κούρεμα 5% για να λαμβάνεται υπ' όψη η μεταβλητότητά τους.
Οι όροι του κουρέματος θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από πλευράς Fed, προκειμένου να παρασχεθεί διευκόλυνση έναντι σχετικά ασφαλών εξασφαλίσεων.
Η χρήση και οι όροι του παραθύρου έκπτωσης εμπίπτουν στο πεδίο λήψης αποφάσεων αποκλειστικά της ίδιας της Fed και αποφεύγεται έτσι η ανάγκη για έγκριση από πλευράς σειράς υπηρεσιών και θεσμών που απαιτείται σε έναν μηχανισμό δανεισμού διευκόλυνσης (backstop)) έκτακτης ανάγκης.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-03-13_001835.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης