Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνικό αναταραχής στη Μολδαβία – Χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν κυβερνητικά κτίρια, 54 συλλήψεις

Σκηνικό αναταραχής στη Μολδαβία – Χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν κυβερνητικά κτίρια, 54 συλλήψεις
Τοπικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα για πιθανή οργανωμένη αναταραχή
Σχετικά Άρθρα
Στιγμές έντασης έζησε η Μολδαβία την Κυριακή (12/3/2023), καθώς χιλιάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν σε κυβερνητικά κτίρια και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Τοπικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα για πιθανή οργανωμένη αναταραχή στη διαδήλωση, την τελευταία από μια σειρά που καταγγέλλει τη φιλοδυτική πρόεδρο Maia Sandu.
Οι διαδηλώσεις ακολούθησαν χρονικά πολλά περιστατικά στη Μολδαβία, όπου πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί επανειλημμένα κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Η Μολδαβία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να ανατρέψει τη Sandu, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την κυβέρνησή της ενάντια στην αποσταθεροποίηση.

Ρωσικές ανησυχίες για την Υπερδνειστερία

Η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχία για τις εντάσεις στην Υπερδνειστερία, μια αυτόνομη περιοχή όπου φιλοξενεί 1.500 Ρώσους στρατιώτες ως ειρηνευτική δύναμη ύστερα από τον σύντομο πόλεμο που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της σοβιετικής κυριαρχίας.
Την Κυριακή (12/3), περίπου 4.500 διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Κισινάου, αλλά η αστυνομία έστησε οδοφράγματα με λεωφορεία για να τους περιορίσει σε μια περιοχή μακριά από κυβερνητικά κτίρια.
Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 54 άτομα συνελήφθησαν για πρόκληση επεισοδίων.
Πολλά λεωφορεία με διαδηλωτές δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην πρωτεύουσα.
Η κύρια δύναμη πίσω από τις διαδηλώσεις είναι ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ilan Sor, ένας εξόριστος επιχειρηματίας που καταδικάστηκε για απάτη σε σχέση με ένα τραπεζικό σκάνδαλο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.
«Γιατί οι δυτικοί εταίροι της Μολδαβίας υποστηρίζουν τη Sandu αλλά κλείνουν τα μάτια τους όταν οι άνθρωποι κρατούνται μακριά από την κυβέρνηση για να εκφράσουν τις ανάγκες τους», είπε στη συγκέντρωση Marina Tauber, η επικεφαλής του κόμματος του Sor.
«Μπορείς να το δεις αυτό σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα;» διερωτήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης