Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed και FDIC κατάρτισαν σχέδιο διάσωσης της SVB ενώ το εξόρκιζε η Yellen λίγες ώρες πριν - Στο κόκκινο η αγωνία για τις αγορές

Fed και FDIC κατάρτισαν σχέδιο διάσωσης της SVB ενώ το εξόρκιζε η Yellen λίγες ώρες πριν - Στο κόκκινο η αγωνία για τις αγορές
Οι κινήσεις για την αποτροπή τραπεζικού ντόμινο - Η δημοπρασία και το plan B'  για τις αποταμιεύσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd) Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τις εποπτικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank καθώς θέλουν να προλάβουν το άνοιγμα της ασιατικής αγοράς και... νέο αιματοκύλισμα στις τραπεζικές μετοχές.
Η Fed και η FDIC συζητούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού πιστωτικών διευκολύνσεων (backstop) για να καταστήσουν τις καταθεσεις της SVB ασφαλείς και να αποτρέψουν τους φόβους μετάδοσης της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.
Ένας τρόπος με τον οποίο θα παρέμβουν οι ρυθμιστικές αρχές θα ήταν να δημιουργήσουν ένα backstop για ανασφάλιστες καταθέσεις στη Silicon Valley Bank, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που έχουν με βάση τη Federal Deposit Insurance Act (την νομοθετική πράξη που διέπει την ασφάλεια των καταθεσεων), σύμφωνα με την πηγή.
Η Fed, στο πλαίσιο αυτό,  έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια τέτοια κίνηση, με την επίκληση του «συστημικού κινδύνου» προκειμένου να λάβει εξαιρετικά μέτρα για να προλάβει την εξάπλωση της κρίσης στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα..
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να τονώσει την εμπιστοσύνη σε παρόμοια ιδρύματα με την SVB και την αποφυγή της μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων από αυτές τη Δευτέρα .
Οι κινήσεις θα ήταν πιθανώς απαραίτητες μόνο εάν η FDIC δεν θα να βρει αγοραστή για όλη την SVB, ή τουλάχιστον για βασικά μέρη της.
Το Bloomberg News ανέφερε ότι η FDIC διεξήγαγε δημοπρασία για την πώληση της τράπεζας, με τις τελικές προσφορές να λήγουν την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.
Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν τη Silicon Valley Bank την Παρασκευή 12 Μαρτίου, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώχευση τράπαζας των ΗΠΑ από το 2008. 

Προτιμώμενη λύση η πώληση

Η πώληση SVB σε ένα υγιές ίδρυμα παραμένει η προτιμώμενη λύση - καθώς οι περισσότερες χρεοκοπίες τραπεζών επιλύονται με αυτόν τον τρόπο και δεν χάνουν οι καταθέτες χρήματα - έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές ότι καμία μεγάλη τράπεζα δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε προσφορά και γι’ αυτό το λόγο κυβέρνηση και ρυθμιστικές αρχές κατάρτισαν το plan B.
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η FDIC ξεκίνησε μια διαδικασία δημοπρασίας για την SVB το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 και ήλπιζε να αναδείξει πλειοδότη την Κυριακή 12 Μαρτίου το απόγευμα.

Η επίκληση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post αν και το FDIC ασφαλίζει τραπεζικές καταθέσεις έως και 250.000 δολ, μια διάταξη μπορεί να τους δώσει την εξουσία να προστατεύουν και τις ανασφάλιστες καταθέσεις εάν επικαλεσθούν το επιχείρημα ότι τυχόν αποτυχία  θα αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν από ένα ταμείο, το οποίο χρηματοδοτείται τακτικά από τις τράπεζες των ΗΠΑ.
Πριν συμβεί αυτό, η ετυμηγορία συστημικού κινδύνου πρέπει να εγκριθεί με ψήφους δύο τρίτων του Συμβουλίου των Διοικητών της Fed και του συμβουλίου της FDIC μαζί με την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen.
Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, αλλά οι συζητήσεις αντικατοπτρίζουν την ανησυχία για τις παράπλευρες ζημίες από την κατάρρευση της SVB και τον αγώνα των αρχών να ανταποκριθούν εν μέσω περιορισμών στις εξουσίες τους μετά τις τα σχέδια διάσωσης του 2008.

Η υπαναχώρηση

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όσα ναφέρονται στο ρεπορτάζ της Washington Post έρχονται σε αντίθεση με αυτό που δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, δηλαδή ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, υπήρχαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν... και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν επάγονται ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε».
Αυτό υποδηλώνει ότι μέσα σε λίγες μόνο ώρες, οι αξιωματούχοι και οι ρυθμιστικές αρχές στις παρασκληνιακές διαβούλευσεις συνειδητοποίησαν πόσο καταστροφική θα μπορούσε να είναι μια πιθανή κακή κρίση και τα.. μάζεψαν.

Οι δύο μνηστήρες που αποχώρησαν: PNC Financial Group Inc και Royal Bank of Canada

Το σρχικό ενδιαφέρον από δύο «μνηστήρες» για την Silicon Valley Bank - PNC Financial Group Inc και Royal Bank of Canada – «πάγωσε» την Κυριακή, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πραγματοποιούν πλειοδοτικό διαγωνισμό για περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) είχε δώσει προθεσμία έως την Κυριακή το απόγευμα (12/3) για προσφορές για την τράπεζα που κατέρρευσε, ανέφερε μία από τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.
Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιες τράπεζες είχαν υποβάλει προσφορά.
Η FDIC προσπάθησε να βρει αγοραστή για την Silicon Valley Bank αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού ανέλαβε τον έλεγχο της την Παρασκευή 10 Ματιού, ώστε οι εταιρικοί πελάτες της τράπεζας που είχαν παγώσει τα χρήματά τους να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις μισθοδοσίας τους.

Οι αιτίες της αποχώρησης

Η PNC, μία από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού, ήθελε να προχωρήσει σε προσφορά για το σύνολο της Silicon Valley Bank, πρόσθεσε μια από τις πηγές, αλλά στη συνέχεια μελέτησε μια προσφορά για τμήματα της Silicon Valley Bank.
Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, η PNC αποφάσισε να αποσυρθεί από οποιεσδήποτε περαιτέρω συνομιλίες.
Η RBC διερεύνησε αναλυτικά επίσης την εξαγορά της Silicon Valley Bank, αλλά ήταν απίθανο να την επιδιώξει, ανέφεραν τρεις πηγές.
Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι η RBC εξέτασε τους κινδύνους που εμπεριέχει η απόκτηση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων και την πολυπλοκότητα της αιτιολόγησης της συμφωνίας στις ρυθμιστικές αρχές στη χώρα καταγωγής της, τον Καναδά.
Η RBC αγόρασε την City National Bank το 2015.
Είναι η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα σε καταθέσεις στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με στοιχεία της FDIC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης