Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινή δράση Λευκορωσίας και Ιράν σηματοδοτεί η επίσκεψη Lukashenko στην Τεχεράνη – Διευρυμένη η ατζέντα των διμερών επαφών

Κοινή δράση Λευκορωσίας και Ιράν σηματοδοτεί η επίσκεψη  Lukashenko στην Τεχεράνη – Διευρυμένη η ατζέντα των διμερών επαφών
Σημαντικό γεγονός η υπογραφή ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ Λευκορωσίας και Ιράν
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko έφτασε για επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.
«Στο αεροδρόμιο, τον Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Seyyed Reza Fatemi Amin, Υπουργός Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, συμπρόεδρος του ιρανικού τμήματος της μικτής επιτροπής Λευκορωσίας - Ιράν για την οικονομική συνεργασία.
Με τη σειρά του, το κρατικό πρακτορείο Belta ανέφερε ότι στις 13 Μαρτίου, ο Lukashenko θα έχει συνομιλίες με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραήμ Ραΐσι στην Τεχεράνη .
Αναμένεται ότι ένα από τα κεντρικά γεγονότα της επίσκεψης θα είναι η υπογραφή ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη συνεργασίας μεταξύ Λευκορωσίας και Ιράν.
Επίσης, μετά τις συνομιλίες των προέδρων, θα υπογραφούν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες για την ανάπτυξη των σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, η συνάντηση των προέδρων θα πραγματοποιηθεί σε στενή και διευρυμένη μορφή με τη συμμετοχή μελών των αντιπροσωπειών.
Τα μέρη θα συζητήσουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, την υλοποίηση έργων στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, των μεταφορών και της εφοδιαστικής. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην κατάσταση στην περιοχή και στον κόσμο συνολικά, πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου.
Σύμφωνα με αυτήν, κατά την επίσκεψή του στο Ιράν, ο Lukashenko θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο Mohammad Mokhber, τον Πρόεδρο της Συνέλευσης του Ισλαμικού Συμβουλίου Mohammad-Bagher Ghalibaf και τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei.

Το διμερές εμπόριο

Ο Lukashenko δήλωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι η κατάσταση στον κόσμο ωθεί τη Λευκορωσία και το Ιράν πιο κοντά προκειμένου να αναζητήσουν νέες μορφές συνεργασίας.
Αξιολόγησε το διμερές εμπόριο ως φυσιολογικό, λέγοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο.
Το 2022, οι συναλλαγές μεταξύ των χωρών ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021.
Οι εξαγωγές της Λευκορωσίας προς το Ιράν αυξήθηκαν σχεδόν έξι φορές και έφθασαν τα 81 εκατομμύρια δολάρια.
Οι εξαγωγές της Λευκορωσίας στο Ιράν περιελάμβαναν κυρίως λιπάσματα καλίου, ξυλεία, συνθετικά νήματα και οι εισαγωγές από το Ιράν αφορούσαν προϊόντα διατροφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης