Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Κατάρρευση της SVB: Οι εκκλήσεις για κρατική διάσωση και οι Σοσιαλιστές της Silicon Valley και των Venture Capital

ΗΠΑ - Κατάρρευση της SVB: Οι εκκλήσεις για κρατική διάσωση και οι Σοσιαλιστές της Silicon Valley και των Venture Capital
Ζητούν η κυβέρνηση να πιέσει μια άλλη τράπεζα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της Silicon Valley Bank και να υπάρξει εγγύηση των καταθέσεων
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα της Silicon Valley και του χρηματοοικονομικού τομέα ζητούν δημόσια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πιέσει μια άλλη τράπεζα να αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της Silicon Valley Bank μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.
Πρόκειται για την κλασική αρχή: Ιδιωτικά χρέη και δημόσιες ζημίες
Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) θα καλύψει έως και 250.000 δολ. ανά καταθέτη και ενδέχεται να είναι σε θέση να αρχίσει να πληρώνει αυτούς τους καταθέτες από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της SVB ήταν επιχειρήσεις που είχαν καταθέσεις πολύ υψηλότερες
Από τον Δεκέμβριο, πάνω από το 95% των καταθέσεων της τράπεζας ήταν ανασφάλιστες, σύμφωνα με τις καταθέσεις των ρυθμιστικών αρχών.
Πολλοί από αυτούς τους καταθέτες είναι νεοφυείς επιχειρήσεις και -ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους σε μισθοδοσία αυτόν τον μήνα, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευρύ ντόμινο καταρρεύσεων και απολύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας.

Εμπιστοσύνη στο τραπαζικό σύστημα

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κατάρρευση θα μπορούσε να μειώσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα στις μεσαίου μεγέθους τράπεζες με καταθέσεις κάτω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτές οι τράπεζες δεν θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» («too big to fail» όπως στη περίπτωση του 2008/2009) και δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτικά stress tests ή να λαμβάνουν άλλα μέτρα συστημικής ευστάθειας που ψηφίστηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Πού είναι η Yellen, πού είναι ο Powell

Ο επιχειρηματίας και πρώην διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της τεχνολογίας David Sack ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πιέσει μια άλλη τράπεζα να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της SVB, γράφοντας στο Twitter, «Πού είναι ο Powell; Πού είναι η Yellen;
Σταματήστε αυτή την κρίση ΤΩΡΑ.
Ανακοινώστε ότι όλες οι καταθέτες θα είναι ασφαλείς.
Τοποθετήστε την SVB σε μια τράπεζα Top 4.
Κάντε το πριν ανοίξει η Δευτέρα, διαφορετικά θα η κρίση θα εξαπλωθεί».
Ο venture capitalist Mark Suster συμφώνησε, γράφοντας στο Twitter, «Υποψιάζομαι ότι αυτό είναι αυτό που εργάζονται  για να υλοποιήσουν.
Αναμένω δηλώσεις μέχρι την Κυριακή.
Θα δούμε.
H Δευτέρα θα είναι βίαιη χαρίς αυτή την προεργασία».

After a 60% stock price drop, Silicon Valley Bank trading suspended
Μη αναστρέψιμο λάθος

Ο επενδυτής Bill Ackman έκανε ένα παρόμοιο επιχείρημα σε ένα μακροσκελές tweet, γράφοντας: «Η κυβέρνηση έχει περίπου 48 ώρες για να διορθώσει ένα λάθος που θα γίνει σύντομα και μη αναστρέψιμο
Επιτρέποντας στο @SVB_Financial να πτωχεύσει χωρίς να προστατεύσει όλους τους καταθέτες, ο κόσμος ξύπνησε με το τι είναι μια ανασφάλιστη κατάθεση — μια μη εξασφαλισμένη, μη ρευστοποιήσιμη απαίτηση σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα.
Η απουσία @jpmorgan @citi ή @BankofAmerica από την υπόθεση της SVB πριν από το άνοιγμα της Δευτέρας, μια προοπτική που πιστεύω ότι είναι απίθανη, ή εάν η κυβέρνηση δεν εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις της SVB, ο γιγαντιαίος ήχος που θα ακουστεί θα είναι η απόσυρση ουσιαστικά όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων από όλες τις τράπεζες  εκτός από τις «συστημικά σημαντικές» (SIB).
Ο συνεργάτης του fund Benchmark Eric Vishria έγραψε: «Εάν οι καταθέτες της SVB δεν ολοκληρωθούν, τότε τα εταιρικά συμβούλια θα πρέπει να επιμείνουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά δύο ή περισσότερες από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.
Αυτό θα συντρίψει τις μικρότερες τράπεζες. ΚΑΙ θα επιδεινώσει το πρόβλημα έως ότου.. γίνει και αυτό πολυ μεγάλο για να αφεθεί να καταρρεύσει».

H επέκταση στις stars ups

Από την ίδρυσή της πριν από σχεδόν 40 χρόνια, η SVB είχε γίνει κεντρικό όχημα χρηματοδότησης στον κλάδο της τεχνολογίας, ιδιαίτερα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους Venture Capitalists που επενδύουν σε αυτές.
Η εταιρεία ήταν γνωστή για την επέκταση των τραπεζικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις που θα δυσκολεύονταν να λάβουν τραπεζικές υπηρεσίες αλλού πριν δημιουργήσουν σταθερές ταμειακές ροές.
Ωστόσο, η ίδια η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα ταμειακών ροών φέτος, καθώς η χρηματοδότηση των startup εξαντλήθηκε και τα δικά της περιουσιακά στοιχεία τοποθετήθηκαν σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Η εταιρεία εξέπληξε τους επενδυτές την Τετάρτη 8 μαρτίου 2023 με την είδηση ότι χρειαζόταν να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τον ισολογισμό της και ότι είχε πουλήσει όλα τα διαθέσιμα προς πώληση ομόλογά της με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι διαβεβαιώσεις από τα στελέχη της τράπεζας δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν μια πορεία και οι καταθέτες απέσυραν περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της ημέρας της Πέμπτης 9 Μαρτίου, γεγονός που δημιούργησε τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ.
Chartbook #200 Something Broke! The Silicon Valley Bank Failure - How tech  hubris and low interest rates combined to produce a big mess.
Από την ελεύθερη αγορά στην κρατική διάσωση

Πολλοί στην τεχνολογική κοινότητα κατηγόρησαν τα venture capitals, καθώς πολλοί ‘έδωσαν εντολή στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ασφαλέστερα μέρη μετά την ανακοίνωση της SVB την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2021.
«Αυτή ήταν μια τράπεζα που προκλήθηκε από υστερία που προκλήθηκε από VCs», δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ο Ryan Falvey, επενδυτής χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στη Restive Ventures.
«Αυτό θα καταρριφθεί ως μια από τις ύστατες περιπτώσεις μιας βιομηχανίας που κόβει τη μύτη της για να κακοποιήσει το πρόσωπό της».
Οι παρατηρητές επικαλούνται την ειρωνεία καθώς ορισμένα VC με διαβόητες νεοφιλελεύθερες επιλογές και μουντές την ελεύθερη αγορά ζητούν τώρα μια διάσωση (bail out).
Για παράδειγμα, οι αντιδράσεις στο tweet του Sack περιελάμβαναν δηλώσεις όπως
«Με συγχωρείτε, κύριε. Ξαφνικά η κυβέρνηση είναι η απάντηση;!;» και «Εμείς οι καπιταλιστές θέλουμε σοσιαλισμό!»
Μερικοί πολιτικοί αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε διάσωση, με τον εκπρόσωπο Matt Gaetz, R-Fla., να αναρτά στο Twitter: «Εάν υπάρχει μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για τη διάσωση της Silicon Valley Bank, ο αμερικανικός λαός μπορεί να υπολογίζει στο γεγονός ότι θα είμαι εκεί επικεφαλής τον αγώνα εναντίον αυτής της εξέλιξης».
Banking dominos continue to fall as Silicon Valley Bank is seized | Kitco  News
Προσφορές από hedge funds για εξαγορές των καταθέσεων των startups με discount 40%

Ορισμένα hedge funds προσφέρουν να αγοράσουν τις καταθέσεις νεοφυών επιχειρήσεων στη Silicon Valley Bank για μόλις 60 cents στο δολάριο, δίνοντας ακριβά, αλλά κρίσιμα, σωσίβια στους επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων που βρέθηκαν να έχουν χάσει πρόσβαση στα μετρητά τους μετά την ξαφνική κατάρρευση της τράπεζας, μεταδίδει το Reuters το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 επικαλούμενο δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Semafor.
Πρόκειται για hedge funds που είναι περισσότερο γνωστά για επενδύσεις σε προβληματικό χρέος, συμπεριλαμβανομένης της Oaktree, αναφέρει πηγή με γνώση της κατάστασης.
Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται σε επαφή με νεοφυείς επιχειρήσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία των Καταθέσεων (Federal Insurance Deposit Corp.) την Παρασκευή (10 Μαρτίου) να αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας.
Η κατάρρευσή της Silicon Valley Bank έχει αφήσει εκατοντάδες startups - καθώς και τα venture funds που τις στήριξαν - να μην έχουν πρόσβαση στα μετρητά τους για να καλύψουν μισθοδοσία και άλλα έξοδα.
Οι προσφορές κυμαίνονται από 60 έως 80 cents στο δολάριο.
Αυτό δείχνει και το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων για το ποσό στις ανασφάλιστες καταθέσεις - αυτές που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 250.000 δολ ανά πελάτη της FDIC - που τελικά θα ανακτηθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης και συρρίκνωσης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης