Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειρωνεία ή κοροϊδία: Το Forbes είχε συμπεριλάβει την πτωχευμένη Silicon Valley Bank στις… καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ!

Ειρωνεία ή κοροϊδία: Το Forbes είχε συμπεριλάβει την πτωχευμένη  Silicon Valley Bank στις… καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ!
«Υπερήφανοι που έχουμε συμπεριληφθεί στην ετήσια κατάταξη του @Forbes με τις Καλύτερες Τράπεζες της Αμερικής για 5η συνεχή χρονιά», δήλωνε η τράπεζα…
Σχετικά Άρθρα
Τραγική ειρωνεία ή… παραλογισμός του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ;
Ουδείς μπορεί να αποφανθεί με ασφάλεια.. καθώς τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, η Silicon Valley Bank... συνεχάρη τον εαυτό της που συμπεριλελήφθη την ετήσια κατάταξη του περιοδικού Forbes με τις καλύτερες τράπεζες στην Αμερική!
Ττην Παρασκευή 10 Μαρτίου, η SVB κατέρρευσε, στη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από την Washington Mutual το 2008 και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.
«Υπερήφανοι που έχουμε συμπεριληφθεί στην ετήσια κατάταξη του @Forbes με τις Καλύτερες Τράπεζες της Αμερικής για 5η συνεχή χρονιά και που έχουμε καταταγεί επίσης στην εναρκτήρια λίστα Financial All-Stars της έκδοσης», έγραψε η SVB στο Twitter τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023.
Ωστόσο, εν αγνοία των σχεδόν 44.000 ακολούθων της εταιρείας, αυτό το tweet θα αποκτούσε ειρωνικό, ακόμη και τραγικό… νόημα μόλις πέντε ημέρες αργότερα, όταν οι ρυθμιστικές αρχές κατέλαβαν τον έλεγχο της τράπεζας, επειδή δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις απόσυρσης των καταθετών της.

Αφερεγγυότητα

Ο προβληματισμός για τα οικονομικά στοιχεία της SVB πυροδότησε ένα sell – off στις μετοχές της τράπεζας, κρίση που κορυφώθηκε με το Υπουργείο Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια (DFPI) να αλαμβάνει τις λειτουργίες της τράπεζας αφού την κήρυξε αφερεγγυα.
Τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παραδοθεί από τότε στην Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), η οποία θα αρχίσει να επιστρέφει τις ασφαλισμένες καταθέσεις των πελατών της SVB τη Δευτέρα 13 Μαρτίου.
Η SVB ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας προτού κλείσει την Παρασκευή 10 Μαρτίου, αφού έχασε 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια κρίση ρευστότητας.
Η αποτυχία της τράπεζας έχει προκαλέσει σοκ στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς ήταν σημαντικός χρηματοδότης των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας.
Εκατοντάδες εταιρείες επηρεάστηκαν από ττην κατάρρευσή της συμπεριλαμβανομένων της λιανεμπορικής Camp και της εταιρείας εισαγωγής καφέ Compass Coffee, δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξεδωσαν.
Οι ειδικοί επσημαίνουν ότι το περιστατικό αυτό παρά μια ένδειξη μεγαλύτερων προβλημάτων στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Τα υψηλότερα επιτόκια, η πτώση των μετοχών τεχνολογίας και οι απολύσεις στον κλάδο προκάλεσαν κρίση ρευστότητας στην τράπεζα η οποία είχε τοποθετήσει τις περισσότερες καταθέσεις της σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Οι παράγοντες της κρίσης

Καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια, οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν, γεγονός που μείωσε την αγοραία αξία του χαρτοφυλακίου της SVB.
Το Bloomberg News ανέφερε ότι η SVB είχε «ζημιές mark-to-market άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022 για τίτλους διακρατούμενους μέχρι τη λήξη τους».
«Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να έχουν μηδενικά επιτόκια και εύκολα χρήματα, και αυτό είναι πλέον παρελθόν.
Και υπάρχουν άνθρωποι που θα τα καταφέρουν καλά και ενώ κάποιοι άλλοι όχι», δήλωσε ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου Doug Holtz-Eakin.
Ο Eakin, ο οποίος υπηρέτησε επίσης στην Επιτροπή Διερεύνησης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης που μελέτησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, κατηγόρησε τα στελέχη της τράπεζας για κακή λήψη αποφάσεων.
«Αυτό μοιάζει με αποτυχία επιχειρηματικού μοντέλου.
Η Silicon Valley Bank είχε κακή διαχείριση του κεφαλαίου Tier 1, σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη σε ένα περιουσιακό στοιχείο.
Και είχε πολύ περιορισμένη πελατειακή βάση.
Όλες είναι εταιρείες τεχνολογίας.
Είναι κυριολεκτικά μόνο η Silicon Valley.
Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πραγματική αποτυχία όσον αφορά τη διαχείριση.
Δεν νομίζω ότι είναι μια συνολική αποτυχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης