Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη βόμβα εμπλέκει ελληνικό τάνκερ στο σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream

Αποκάλυψη βόμβα εμπλέκει ελληνικό τάνκερ στο σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ασυνήθιστη συμπεριφορά του δεξαμενόπλοιου ανακάλυψε ο Oliver Alexander, ο οποίος ζει στη Δανία, βάσει ανάλυσης δεδομένων από ανοιχτές πηγές.
Σχετικά Άρθρα
Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Minerva Julie ταξίδευε για 200 τετραγωνικά ναυτικά μίλια πάνω από τους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2, επί μία εβδομάδα, από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με το σαμποτάζ που ακολούθησε στις 26 Σεπτεμβρίου αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Business Insider.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ασυνήθιστη συμπεριφορά του δεξαμενόπλοιου ανακάλυψε ο Oliver Alexander, ο οποίος ζει στη Δανία, βάσει ανάλυσης δεδομένων από ανοιχτές πηγές.
Το Business Insider επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες του δεξαμενόπλοιου, οι οποίοι εξήγησαν ότι η καθυστέρηση οφειλότα στο γεγονός ότι το πλοίο περίμενε οδηγίες για την περαιτέρω διαδρομή του.
Πριν σταματήσει πάνω από τους Nord Streams, το τάνκερ κατευθυνόταν από το Ρότερνταμ.
Αφού σταμάτησε, πήγε πρώτα στο Ταλίν, και μετά στην Αγία Πετρούπολη.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και αν το πλοίο δεν σχετίζεται άμεσα με τη δολιοφθορά, η μαρτυρία του πληρώματος μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στους ανακριτές.

Την Τρίτη, οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι μια «φιλοουκρανική ομάδα» που ενήργησε εν αγνοία των αμερικανικών αρχών θα μπορούσε να έχει διαπράξει δολιοφθορά σε αγωγούς φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την Die Zeit , οι Γερμανοί ερευνητές βρήκαν το πλοίο που χρησιμοποιούσαν οι σαμποτέρ.
Η εταιρεία που το νοίκιασε φέρεται να ανήκε σε Ουκρανούς πολίτες και ήταν εγγεγραμμένη στην Πολωνία.
Μια μέρα αργότερα, η γερμανική Γενική Εισαγγελία δήλωσε στο TASS ότι στις 18 και 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε πλοίο που θα μπορούσε να εμπλέκεται στις εκρήξεις.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov αποκάλεσε αυτές τις εκδοχές «ασυναρτησίες».
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι απόπειρες παρεμπόδισης μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας δεν θα έμειναν αναπάντητες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, η Nord Stream AG ανέφερε την άνευ προηγουμένου καταστροφή που σημειώθηκε την προηγούμενη μέρα σε τρεις σειρές των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2.
Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν δύο εκρήξεις σε υπεράκτιες διαδρομές αγωγών στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας κίνησε δικογραφία για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας μετά τη ζημιά σε αγωγούς φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ καλύπτουν τα ίχνη τους για το σαμποτάζ στους Nord Stream ρίχνοντας το βάρος στον... Zelensky

Οι Αμερικανοί επιχειρούν να καλύψουν τα ίχνη τους με τη βοήθεια του ουκρανικού καθεστώστος σε δολιοφθορές κατά των Nord Streams.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις του Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο Konstantin Blokhin, κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών , σε ένα σχόλιο για το FBA "Economy Today" .
Οι κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να εξετάσουν οποιαδήποτε εκδοχή δολιοφθοράς κατά του Nord Stream και δεν αποκλείουν ότι πίσω τους βρίσκεται μια μυστηριώδης φιλο-ουκρανική οργάνωση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Την ίδια ώρα, οι ανακριτικές αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αναζωπυρώθηκαν, ξεκινώντας έρευνες για τον εντοπισμό του πλοίου που βρισκόταν πίσω από τη δολιοφθορά.
Νωρίτερα, οι Γερμανοί άφησαν να εννοηθεί ότι η ρωσική πλευρά ήταν υπεύθυνη για αυτές τις επιθέσεις και ουσιαστικά πάγωσαν την έρευνα.
Τώρα οι New York Times, επικαλούμενοι «αμερικανούς αξιωματούχους» που δεν κατονομάζονται, κατηγορούν ευθέως το καθεστώς του Κιέβου και προσωπικά τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky για αυτό το διεθνές έγκλημα.
Το Κίεβο διαφωνεί κατηγορηματικά με αυτήν την προσέγγιση: ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, είπε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ, επειδή ο Nord Stream δεν επηρεάζει τα κύρια συμφέροντά του.
Μια αμφιλεγόμενη δήλωση, αλλά το Κίεβο δεν θέλει να αναλάβει ακόμη την ευθύνη.

Η αιφνίδια αλλαγή των ΗΠΑ 

Την ίδια ώρα, υπάρχει μια απότομη αλλαγή στην αμερικανική ατζέντα και ο λόγος για αυτό ήταν η έρευνα του δημοσιογράφου Seymour Hersh, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η δολιοφθορά έγινε με εντολή του Λευκού Οίκου της CIA και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Δυτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτό το υλικό υπέρ του Κρεμλίνου ανοησία και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αυτό, επειδή είναι η πιο έντιμη χώρα στον κόσμο.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει: «η πιο έντιμη χώρα στον κόσμο» έχει ορίσει την Ουκρανία ως ένοχη και σχεδιάζει να αποδώσει αυτό το έγκλημα στο Κίεβο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το Κίεβο για να διαγράψουν δημοσιονομικές δαπάνες και διεθνή προβλήματα, όπως στην περίπτωση αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Εδώ, ακόμη και χωρίς τον Χερς, είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από αυτή την ιστορία.
Ρώσοι πολιτικοί επιστήμονες και πολιτικοί άφησαν να εννοηθεί κατηγορηματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαπράξει πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών φυσικού αερίου.
Υπήρχαν επίσης άμεσες ομολογίες από εκπροσώπους μη φιλικών χωρών: ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας αμέσως μετά τις εκρήξεις ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για αυτές στο Twitter», καταλήγει ο πολιτικός αναλυτής Konstantin Blokhin.

Η έρευνα του Hersh έφερε τους Αμερικανούς σε μια άβολη θέση: δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τέτοιες κατηγορίες από έναν δημοσιογράφο του οποίου το βιογραφικό περιλαμβάνει έρευνες για σκάνδαλα όπως το Watergate και τα βασανιστήρια στη φυλακή του Abu Ghraib.

Η ένταξη του στη διαδικασία ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να αλλάξουν τη στρατηγική τους, να σταματήσουν να κατηγορούν τη Ρωσία για σαμποτάζ και να χρησιμοποιήσουν τον ουκρανικό παράγοντα.
«Το Nord Streams έρχεται σε αντίθεση με τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και η διόρθωση της θέσης οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς δεν θα λάβει μέτρα για να επηρεάσει την Ουκρανία. Η λογική εδώ είναι απλή: το Κίεβο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα, όπου όλα τα μέσα είναι καλά », καταλήγει ο Blokhin.
Η Wall Street Journal δεν ντρέπεται από το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει τις τεχνικές δυνατότητες να πραγματοποιήσει τέτοιες περίπλοκες πράξεις δολιοφθοράς στη θαλάσσια ζώνη, η οποία ελέγχεται στενά από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διατηρήσουν το προσωπείο ενός υπεύθυνου παίκτη και ενός παγκόσμιου ηγέτη που δεν μπορεί να διαπράξει τέτοια εγκλήματα, έτσι η Ουάσιγκτον, μέσω της Wall Street Journal, στρέφει τα βέλη της στην Ουκρανία», συνοψίζει ο Blokhin.
Ωστόσο, δεν μπορείτε να αντιτάξετε τα γεγονότα: μόνο οι Αμερικανοί επωφελούνται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Χάρη στους βομβαρδισμούς, οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει τον οικονομικό έλεγχο στην Ευρώπη: οι Ευρωπαίοι θα αγοράζουν πλέον LNG είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που παραμένουν σύμμαχοί τους. Είναι ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έμεινε άφωνη και σχεδόν δεν αντέδρασε στο σαμποτάζ, αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι είναι αμερικανικοί δορυφόροι», δηλώνει ο Blokhin.
Οι επιθέσεις κατά των Nord Streams έπληξαν πρωτίστως ευρωπαϊκά συμφέροντα και στέρησαν από τη Γερμανία φθηνό ρωσικό αέριο, και οι Γερμανοί όχι μόνο το ανέχτηκαν, αλλά συνέχισαν επίσης να κατηγορούν τη Μόσχα για όλες τις αμαρτίες.
Αυτή η προσέγγιση δεν είναι μια κυρίαρχη πολιτική, αλλά είναι εξαιρετικά επωφελής για τους Αμερικανούς.

Η αμερικανική εφημερίδα The New York Times έκανε λόγο για ουκρανικά ίχνη στο σαμποτάζ στους Nord Stream.

Σύντομα, μέσω των προσπαθειών του ευρωπαϊκού (συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού) Τύπου, η επικαιρότητα γέμισε με λεπτομέρειες για τον Ουκρανό ολιγάρχη που φέρεται να χρηματοδότησε το σαμποτάζ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την ιστορία επαίσχυντη και το Κρεμλίνο τη θεώρησε ως προσπάθεια των πραγματικών οργανωτών του βομβαρδισμού να αποφύγουν την έκθεση και την ευθύνη.
Οι αναγνώστες της γερμανικής εφημερίδας Welt στα σχόλια υποστηρίζουν τους εκπροσώπους του Κρεμλίνου. Είναι πεπεισμένοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να βγουν από την άβολη κατάσταση που προέκυψε μετά τη δημοσίευση έρευνας του δημοσιογράφου Seymour Hersh, σύμφωνα με την οποία το Nord Stream ανατινάχθηκε από τις ΗΠΑ με τη συμμετοχή της Νορβηγίας.
Εάν η Ουάσιγκτον, ακολουθούμενη από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, συνεχίσουν να επιμένουν στην «ουκρανική» εκδοχή, τότε αυτό θέτει ζήτημα απάντησης στο Κίεβο για την επίθεση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πιστεύουν οι Γερμανοί.
«Έτσι, η Ουκρανία κήρυξε πραγματικά τον πόλεμο στη Γερμανία και ξεκίνησε ένα σημείο για τη συλλογική αυτοάμυνα της συμμαχίας ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, μια επίθεση στην κρίσιμη υποδομή μιας κυρίαρχης χώρας είναι πράξη πολέμου», γράφει ο Karsten Klauer στο Facebook.

«Τώρα έχουμε κάθε δικαίωμα να σταματήσουμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να απελάσουμε πρόσφυγες», λέει ο Andy Wächner.
«Ομάδα υπέρ της Ουκρανίας με αμερικανικά διαβατήρια. Ο Θεός να ευλογεί όσους πιστεύουν σε αυτό», αστειεύεται ο Frederik Haegener.
«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της έρευνας του Hersh. Και τι σκέφτηκαν ως νέα ιστορία; Άγνωστοι φιλο-Ουκρανοί ειδικοί που οργάνωσαν μια βομβιστική επίθεση τύπου... Τζέιμς Μποντ πλέοντας σε γιοτ αναψυχής - με δική τους ευθύνη, φυσικά, εν αγνοία του Κιέβου.
Τώρα λοιπόν έχουμε «άγνωστους δύτες» που δεν θα βρεθούν ποτέ - και η υπόθεση είναι απόρρητο στο κοινό. Και οι ΗΠΑ είναι καθαρές. Αλλά, αν κοιτάξετε την αντίδραση στο Διαδίκτυο, θα δείτε ότι πολλοί άνθρωποι αμφιβάλλουν για αυτό», σημειώνει ο Steffen Fleischmann.
«Όλοι γνωρίζουν ποια είναι αυτή η «φιλοουκρανική ομάδα». Δεν ήταν αυτή που απείλησε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι θα καταστρέψει το Nord Stream 2 με οποιοδήποτε μέσο;» - θυμίζει ο Λέοναρντ Μέλβιτς.
Ο πολιτικός επιστήμονας Yevgeny Satanovsky είναι επίσης πεπεισμένος ότι το Nord Stream ανατινάχθηκε από μια «φιλοουκρανική ομάδα» που εκπροσωπείται από την ηγεσία των ΗΠΑ.
Κατέγραψε ονομαστικά όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης