Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Δείπνο Macron – Orban τη Δευτέρα 13/3 πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Τα ζητήματα με φόντο τη Ρωσία

Γαλλία: Δείπνο Macron – Orban τη Δευτέρα 13/3 πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Τα ζητήματα με φόντο τη Ρωσία
Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η ουγγρική κυβέρνηση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες,  αποφεύγει να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Putin
Ραντεβού τη Δευτέρα 13/3 δίνουν ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, με τον Ούγγρο πρόεδρο Viktor Orban, οι οποίοι θα έχουν δείπνο εργασίας, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Μαρτίου.
Ο Macron θα υποδεχθεί τον Ούγγρο πρόεδρο Viktor Orban, που κινείται αντίθετα στο ρεύμα των ευρωπαίων εταίρων του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε στις 10/3 το Elysée.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι δύο ηγέτες αναμένεται «να θίξουν τις εξελισσόμενες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ζητήματα ενέργειας και την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».
Ακόμη, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί σε «θέματα που άπτονται του κράτους δικαίου».

Η στάση Orban

Σημειώνεται ότι ο Ούγγρος πρόεδρος, Viktor Orban, απηύθυνε στα τέλη Φεβρουαρίου νέα έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη σύρραξη στην Ουκρανία. Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022, η ουγγρική κυβέρνηση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχει επιλέξει να τηρεί αμφίσημη στάση, αποφεύγοντας να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Putin, με τον οποίο ο Orban είχε στενή σχέση πριν από τον πόλεμο.
Μάλιστα, ο Orban αρνείται να στείλει όπλα στο Κίεβο και στηλιτεύει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του τις ενέκρινε μαζί με τους εταίρους της.
Πάντως, μετά την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο Ούγγρος δεξιός εθνικιστής ηγέτης σταδιακά αποδυναμώνει τους μηχανισμούς ελέγχου, από τα ΜΜΕ ως τη δικαιοσύνη, κάτι που τον βάζει συχνά στο στόχαστρο επικρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεταξύ άλλων, η ΕΕ έχει παγώσει κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ προοριζόμενα για τη Βουδαπέστη, αναμένοντας να λάβουν "σάρκα και οστά" μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης