Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε ο Li Qiang - Άνθρωπος εμπιστοσύνης του προέδρου Xi Jinping

Κίνα: Νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε ο Li Qiang -  Άνθρωπος εμπιστοσύνης του προέδρου Xi Jinping
Ο Li Qiang θα διαδεχθεί τον Li Keqiang
Nέος πρωθυπουργός της Κίνας ορκίστηκε ο 63χρονος Li Qiang, ένα πρόσωπο που συγκαταλέγεται στους πλέον έμπιστους συνεργάτες του προέδρου Xi Jinping.
Η διαδρομή του προς την πρωθυπουργία ήταν προδιαγεγραμμένη από τον Οκτώβριο, καθώς το όνομά του ήταν δεύτερο κατά σειρά όταν ανακοινώθηκε η σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ στο 20ό συνέδριό του.
Ο Li Qiang, πρώην επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Σαγκάη, θα διαδεχθεί τον Li Keqiang, ο οποίος αποσύρεται μετά από δυο πενταετείς θητείες, μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου, τη Δευτέρα 13/3.
Ο 63χρονος Li Qiang ήταν υποψήφιος μαζί με άλλους δύο που είχαν περισσότερα προσόντα, όμως ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping φρόντισε να αναθέσει σε δικούς του ανθρώπους θέσεις-κλειδιά, κυρίως στη Διαρκή Επιτροπή, κορυφαίο όργανο του κινεζικού μηχανισμού εξουσίας.
Σημειώνεται ότι ο Li Qiang υπέστη βαρύ πλήγμα πέρυσι την άνοιξη λόγω της χαοτικής διαχείρισης του lockdown για δυο μήνες στη Σαγκάη, όπου οι 25 εκατ. κάτοικοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στον εφοδιασμό με τρόφιμα και στην εξασφάλιση απολύτως απαραίτητων ιατρικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι σύνηθες πρώην επικεφαλής της οργάνωσης του ΚΚΚ στη Σαγκάη να καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, ο Li Qiang δεν έχει καμιά εμπειρία σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους προκατόχους του, αλλά έχει εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και υπήρξε προσωπάρχης του Xi Jinping από το 2004 ως το 2007, όταν ο νυν αρχηγός του κράτους ήταν τότε γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΚ στην επαρχία Τζετζιάνγκ (ανατολικά). Οι προαγωγές του έκτοτε, μάλλον ταχύτερα του αναμενόμενου, αντανακλούν την εμπιστοσύνη που του έχει ο σημερινός πρόεδρος.

Τα καθήκοντα

Ο Κινέζος πρωθυπουργός είναι επικεφαλής του συμβουλίου του κράτους, που συχνά περιγράφεται ως η κινεζική κυβέρνηση και στα καθήκοντά του παραδοσιακά είναι η διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων και της μακροοικονομικής πολιτικής.
Θα βρεθεί αντιμέτωπος στο τιμόνι της χώρας, τη στιγμή που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι αντιμέτωπη με καθαρή επιβράδυνση, που εν μέρει αποδίδεται στα τρία χρόνια της πολιτικής «zero COVID» που υλοποιήθηκε για την αποτροπή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Για το 2023, η κυβέρνηση όρισε στόχο η αύξηση του ΑΕΠ να κυμανθεί «περί το 5%», επίπεδο που συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα εδώ και δεκαετίες.
Πάντως, για κάποιους αναλυτές, ο διορισμός του Li Qiang θα επιτρέψει στον Κινέζο πρόεδρο να εφαρμόσει πιο συντηρητικό οικονομικό πρόγραμμα.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Li Keqiang, οικονομολόγος, είχε δει πολλά σχέδια για μεταρρυθμίσεις να εμποδίζονται από τον Xi Jinping.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης