Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θαλάσσια τείχη: Το πρώτο σκάφος αεράμυνας στον κόσμο – Εξαπολύει θανατηφόρους πυραύλους από σύστημα κάθετης εκτόξευσης

Θαλάσσια τείχη: Το πρώτο σκάφος αεράμυνας στον κόσμο – Εξαπολύει θανατηφόρους πυραύλους από σύστημα κάθετης εκτόξευσης
Η ανάπτυξη ενός μικρού αμυντικού σκάφους είναι μοναδική από μόνη της
Σχετικά Άρθρα
Το πρώτο πολύ μικρό σκάφος αεράμυνας στον κόσμο ανέπτυξε το Ιράν, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ανερχόμενη στρατιωτική δύναμη της Τεχεράνης που θεωρείται απειλή από χώρες του Περσικού Κόλπου και το Ισραήλ.
Η ανάπτυξη ενός μικρού αμυντικού σκάφους είναι μοναδική από μόνη της.
Αυτό είναι το πρώτο στο είδος του σκάφος που πιθανότατα κατασκεύασε το Ιράν για χρήση από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με έκθεση του Naval Analyst.

Σύστημα κάθετης εκτόξευσης

Στη συνέχεια, ένα βίντεο εμφανίστηκε στα social media στο οποίο ένας πύραυλος εδάφους - αέρος Nawab εξαπολύεται από το σύστημα κάθετης εκτόξευσης του σκάφους.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, αυτό το σκάφος αεράμυνας τροποποιήθηκε και μετατράπηκε από το βρετανικό Bladerunner.
Αυτό οφείλεται στο σχήμα της γάστρας, που μοιάζει με το Bladerunner.
Το σκάφος φέρεται να ονομάζεται «Zulfiqar-class», κάτι που προκαλεί σύγχυση καθώς ένας πλήθος άλλου εξοπλισμού στον ιρανικό στρατό έχει αυτό το όνομα.
Αυτό το μικρό σκάφος αεράμυνας έχει πυραύλους εδάφους - αέρος μικρού βεληνεκούς (πιθανόν Nawab) ως κύριο οπλισμό του.
Το 2022 το Πολεμικό Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παρέλαβε τρία σκάφη εξοπλισμένα με εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας.
Εκείνη την εποχή, ο Διοικητής του Ναυτικού του IRGC, υποναύαρχος Ali Reza Tangsir, υποστήριξε ότι τα νέα ταχύπλοα της χώρας χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής που παράγεται από εγχώριες εταιρείες για να αποφύγουν εχθρικά ραντάρ. Καινοτόμα εξοπλιστική κίνηση

Σε αντίθεση με άλλα σκάφη εξοπλισμένα με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας αιχμής για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων, το ιρανικό σκάφος αεράμυνας Zulfiqar μοιάζει περισσότερο με «ένα θαλάσσιο κινητό σύστημα αεράμυνας όπως το σύστημα αεράμυνας Tor», σύμφωνα με τους ειδικούς.
Επιπλέον, στρατιωτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι το σκάφος διαθέτει πολυλειτουργικό ραντάρ AESA.
Σύμφωνα με αναφορές, το σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) βρίσκεται πίσω από την καμπίνα.
Το αν αυτό το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς παραμένει άγνωστο γιατί μόνο ένα έχει κατασκευαστεί.
Αν και ορισμένα μικρά σκάφη συνήθως φέρουν MANPADS, αυτό είναι το πρώτο μικρό σκάφος με πλήρες σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος, όπως σημειώνουν οι Eurasian Times.
Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι τα μικρότερα σκάφη είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αεροπορικές επιθέσεις.
Ωστόσο, αυτός είναι ένας από τους πολλούς καινοτόμους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ιρανικής παραγωγής που έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή.
Αυτό το σκάφος μπορεί να είναι σε θέση να αμυνθεί από αεροπορικές επιθέσεις μικρής εμβέλειας από ένα σμήνος άλλων σκαφών.
Αυτό θα ήταν σημαντικό δεδομένου ότι τα πολεμικά ναυτικά ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προχωρούν επίσης σε μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας.
nawab.JPG

Η στρατιωτική ανάπτυξη του Ιράν

Τον Σεπτέμβριο 2022, το ιρανικό ναυτικό κατέλαβε δύο μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας (USVs) του αμερικανικού Ναυτικού Saildrone Explorer στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τα απελευθέρωσε αργότερα όταν οι ΗΠΑ έστειλαν δύο αντιτορπιλικά, τα USS Nitze και USS Delbert D Black, και δύο ελικόπτερα για να εξασφαλίσουν την παραλαβή τους.
Ωστόσο, το περιστατικό έδωσε την εντύπωση ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του IRGC-N και των αντιπάλων δυνάμεων θα μπορούσε να γίνει πιο συχνή με μια ενισχυμένη ιρανική ναυτική παρουσία στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη ενός μικρού σκάφους αεράμυνας θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια του Ιράν να ενισχύσει την άμυνά του στη θάλασσα.
Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό από τη στιγμή που η Τεχεράνη τελεί υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων με στόχο τον περιορισμό της στρατιωτικής της ανάπτυξης και του πυρηνικού της προγράμματος.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς διεθνών κυρώσεων γίνεται πιο αυστηρό, η χώρα της Δυτικής Ασίας έχει κάνει γιγαντιαία άλματα στη στρατιωτική ανάπτυξη. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ενισχύει το ναυτικό του σε πολεμική βάση.
Το πρωί της 9ης Μαρτίου, εικόνες από νέα ταχύπλοα και ένα νέο πλοίο υποστήριξης μεταδόθηκαν από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
s.jpg

To ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης και το «Shahid Mahdavi»

Το Ιράν έχει ουσιαστικά δύο είδη πολεμικού ναυτικού: το πολεμικό ναυτικό και το ναυτικό των IRGC.
Το ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε ένα νέο πλοίο που μεταφέρει δεκάδες ταχύπλοα σκάφη εκτόξευσης πυραύλων στον στόλο του.
Η Iran International ανέφερε ότι τα πλοία ήταν μέρος μιας σημαντικής αναβάθμισης, ενισχύοντας τον ναυτικό στόλο της χώρας.
Οι IRGC πραγματοποίησε τελετή αποκαλυπτηρίων στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.
Μεταξύ των νέων προσθηκών στον στόλο είναι 99 ταχύπλοα σκάφη Ashura και Tariq, τροποποιημένα από εκτοξευτές ρουκετών σε εκτοξευτές πυραύλων, και το ιρανικής κατασκευής αντιτορπιλικό Shahid Mahdavi, πρώην εμπορικό πλοίο.
Το υπερωκεάνιο «Shahid Mahdavi», το οποίο θα επιτρέπει στους IRGC να διεξάγει αποστολές μεγάλων αποστάσεων, φέρεται να ήταν υπό κατασκευή στο Ιράν πέρυσι, σύμφωνα με πηγές.
Αν και μοιάζει με υπερωκεάνιο, αυτό το σκάφος - το οποίο η Iran International ισχυρίζεται ότι ήταν κάποτε γνωστό ως Sarvin - ήταν αρχικά φορτηγό πλοίο και τώρα προορίζεται να χρησιμεύσει ως πλωτή βάση.
Το Ιράν προσπάθησε πρόσφατα να ενισχύσει τη σχετικά αδύναμη ναυτική του δύναμη, στέλνοντας ακόμη και πλοία σε μεγάλες αποστολές στη Νότια Αμερική και τη Ρωσία. Οι αναφορές για τα νέα πυραυλικά σκάφη του Ιράν με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κυκλοφορούν από το 2020 όταν η Naval Post ανέφερε ότι το Ιράν είχε λάβει 112 σκάφη εκτόξευσης πυραύλων.
Το Mahdavi έχει βάρος 2.100 τόνους, 240 μέτρα μήκος και 27 μέτρα πλάτος, διάταξη ραντάρ και πυραύλων εδάφους-εδάφους, εδάφους-αέρος, εξαιρετικά προηγμένο ηλεκτρονικό πόλεμο Khordad 3 ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνία με συστήματα αεροπορικής άμυνας και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρων, UAV και επιχειρησιακών σκαφών.
Η εισαγωγή αυτών των νέων σκαφών και οι τροποποιήσεις που πραγματοποιεί το Ιράν αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητά του στις θάλασσες, ειδικά όταν έχει απέναντί του το ολοένα και πιο επιθετικό Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης